Afbeelding

Wat ik zeggen wil - 22 Juli 2012

vaste rubrieken

Editie: Week 30, Jaargang 20 |

De grachtengordel van Delft krijgt zijn zin. De gemeente gaat geld uitgeven aan het fietsparkeren in de binnenstad. Helaas is dit weggegooid geld en zal er in de binnenstad per saldo niets veranderen. Waarom is dit weggegooid geld? Omdat bij het plan geen enkele rekening wordt gehouden met de psyche van de fietser. De psyche van de fietser is: "Ik wil mijn fiets het liefst meenemen de winkel in, maar omdat dat niet mag, stal ik mijn fiets zo dicht mogelijk bij de ingang.” En alleen daar waar het onveilig is, is de fietser bereid zijn stalen ros iets verder weg op een veiliger plek te stallen. Het plan van de gemeente met "kortparkeervakken" en "klemmen verder weg" en "gratis Biesieklette" voor langparkeerders, is bedacht achter het bureau en houdt geen enkele rekening met de psyche van de fietser en is derhalve gedoemd te mislukken. Ook houdt het plan er geen rekening mee dat enige jaren geleden is besloten dat fietsers in het wandelgebied van de binnenstad welkom zijn, hetgeen betekent dat de fietser de binnenstad veel verder kan penetreren en dat leidt onvermijdelijk tot meer stallingen in het wandelgebied.

Als je fietsparkeren goed wilt reguleren heb je onvermijdelijk veel mankracht nodig, die elke fietser aanspreekt op zijn of haar gedrag. Hier onhaalbaar, maar niet in Peking, waar ik met mijn fiets aan de hand het voetgangersgebied in wilde wandelen. Ik werd direct door een agent staande gehouden en aangesproken dat je in een voetgangersgebied ook niet een fiets aan de hand mag meenemen. Kijk, dan parkeer je je fiets wel waar de autoriteiten het willen. Dat lijkt me in Delft echter niet haalbaar.

Ernst Neher, Delft

DELFT – Van de 415 gemeenten die ongeveer 6500 steden en dorpen bevatten staat Delft op de zevende plaats wat duur parkeren betreft. Nota bene boven respectabele steden als Den Haag, Haarlem, Maastricht, Leiden, Zwolle, Zoetermeer, Amersfoort, Groningen, Breda en ga zo maar door. (Bron: Consumentengids juli/augustus 2012).

Waar komt die vreselijke arrogantie in Delft vandaan om te denken dat Delft meer dan alle genoemde en andere eveneens historisch belangrijke en bezienswaardige steden een soort bijzonder recht heeft om parkeren zo onredelijk duur te maken?

Dat Delft mooi is en beschermd moet worden, hoeft niemand me te vertellen. Ik woon er al tweeënveertig jaar, vanaf 1970. En ik hou ervan. Maar het historische centrum is al nagenoeg autovrij. Blijft gewoon een stadsgebied over, zoals overal elders in Nederland. En daar worden deze gepeperde prijzen geheven. En er is ook nog een leger aan controleurs die ontsnappen aan betaling nagenoeg onmogelijk maakt. Met dit geargumenteerde schrijven protesteer ik hevig tegen dit schandalige gedrag van de gemeente wat parkeren aangaat. De prijzen (vaak 2 euro 80 per uur) moeten per direct flink omlaag! Er is geen enkel argument om Delft een bijzondere positie aan te praten. Het is gewoon vreselijk oneerlijk. Punt uit.

Ronald Snijders, Delft

DEN HOORN - Gemeente Delft maakt een voetgangersgebied. Dit is in de eerste plaats bedoeld voor voetgangers en in de tweede plaats voor fietsers. Regelmatig doe ik op zaterdag boodschappen in de oude binnenstad, vaak in de Choorstraat. Bij de introductie is vermeld dat daar het domein van de voetganger is. Echter, wat mij opvalt is dat de fietser zich niet gedraagt en opzichte van de voetganger. Daarnaast scheuren er scooters doorheen. Maar wat ik afgelopen zaterdag zag, was wel de limiet: een verhuiswagen met een laadlift rond het middaguur midden in de Choorstraat. Zaterdag mogen er toch geen auto’s het gebied in? Mijn vraag aan de politieke partijen is: hoe kan dat? Waarom wordt er nauwelijks gehandhaafd? Beveilig wat meer de voetganger door meer aanwezig te zijn in die straten. Politiek, houd wat meer de vinger aan de pols. Kom je stoel uit en ga zelf eens om 14.00 uur in de Choorstraat kijken. Het is prima dat jullie regels maken, maar kom ze dan ook zelf controleren.

Aad de Wit, Den Hoorn

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12