Afbeelding

Hemd van het Lijf

vaste rubrieken

Editie: Week 13, Jaargang 21 |

Frank Hoogendam (53) is één van de stuwende krachten achter comité ‘Zorg voor elkaar Delft’, dat zich verzet tegen de bezuinigingen in de gezondheidszorg.

1. Waarom wilde je hier, aan de Oude Delft, worden gefotografeerd?
“Omdat dit het oudste stukje van Delft is. Zo’n duizend jaar geleden was hier een droog gebied waarop de mensen van toen zich hebben gevestigd. Ze vonden het een goed idee om de twee gantels met elkaar te verbinden en dat is het begin van Delft.”

2. Hoe is het comité ‘Zorg voor elkaar’ ontstaan?
“Dat komt door de bezuinigingsplannen van het kabinet. In het voorstel zoals dat er nu ligt, wordt alles op het gebied van zorg duurder. Dit treft iedereen, maar de minder kapitaalkrachtige mensen het hardst. Toen de PvdA bij de formatie van de regering voor een inkomensafhankelijke zorgpremie kwam, was het land te klein omdat mensen met een inkomen vanaf tweemaal modaal zouden worden getroffen en moest de VVD bakzeil halen. De voorgestelde bezuinigingen treffen een groep Nederlanders die veel minder weerbaar is.”

3. Maar hoe zijn jullie dan uiteindelijk tot een comité gekomen?
“Toen het idee er was, hebben we vanuit de SP een aantal organisaties op een rij gezet dat geïnteresseerd zou kunnen zijn in deelname in een dergelijk comité. Die hebben we benaderd en al snel bleek dat we over veel zaken hetzelfde denken. We hebben een oprichtingsvergadering belegd en naarmate de tijd vordert, dienen zich steeds meer organisaties aan.”

4. Zijn er in Nederland al meer van dit soort comités?
“Ja, tot op heden zijn er zo’n dertig van dit soort comités bij mij bekend. Echte contacten tussen de comités zijn er niet, maar dat hoeft ook niet, want ze zijn bedoeld om vooral lokaal aan de slag te gaan. Wel is het zo dat voor 6 april een manifestatie in Den Haag wordt voorbereid, waarin we met zijn allen protesteren tegen de bezuinigingen.”

5. Heb je jezelf altijd al betrokken gevoeld bij het zorgstelsel?
“Niet echt, maar toen ik de bezuinigingsplannen las, gingen mijn haren recht overeind staan en vond ik dat er iets moest gebeuren. Uiteindelijk zullen de kosten waarschijnlijk ook alleen maar hoger worden. In Nederland zijn er al zo’n tweeënhalf miljoen mantelzorgers, die even tijd voor zichzelf kunnen nemen als hun dierbare twee middagen in de week naar de dagbesteding gaat. Als dat niet meer mogelijk is, zullen die dierbaren veel sneller in de verzorging terecht komen en dat kost veel geld.”

6. Op wat voor manier willen jullie als comité invloed uitoefenen?
“Dat willen we op een paar manieren doen. Ten eerste is er op 6 april de manifestatie in Den Haag, waarbij we hopen dat zoveel mogelijk betrokken burgers hun stem laten horen. Daarnaast hopen we met de gemeente te kunnen bespreken wat voor alternatieven er in de zorg zijn. Ten slotte vinden we het belangrijk om het probleem onder de aandacht te krijgen, want veel mensen ageren pas op het moment dat ze zelf getroffen worden.”

7. Als ik burgemeester van Delft was, dan...
“... zou ik meteen een spreekuur voor de inwoners van Delft houden. Daarnaast zou ik de wijken ingaan om te kijken wat er onder de Delftenaren leeft. Ten slotte zou ik me richten op een bredere werkgelegenheid in de stad, dus Delft niet alleen profileren als kennisstad, maar ook als industriestad.”

8. Hoe ziet het ideale zorgstelsel er voor jullie uit?
“Dat is moeilijk te zeggen, maar wij vinden dat iedereen recht heeft op de zorg die hij nodig heeft. Nu noemen politici het een efficiëntieslag die de zorgsector goed doet, maar het zijn keiharde bezuinigingen. Ik zou graag zien dat een comité van wijze mensen met weloverwogen voorstellen komt, in plaats van dat er zomaar overal in wordt gesneden.”

9. Dus jullie willen niet per definitie dat het zorgstelsel zo blijft als het nu is?
“Wij vinden ook dat het huidige zorgstelsel veranderd moet worden, ten eerste door de marktwerking uit de zorg te halen. Daarnaast zijn we tegen een eigen bijdrage in de zorg met vinden we dat de solidariteit terug moet komen in de zorg: wij willen een echt collectief stelsel. Nu zie je dat de zorgtaak bij de gemeenten wordt neergelegd, maar dat deze er geen middelen voor tot de beschikking krijgen. Sommige gemeenten komen hiertegen in het verweer, anderen gebruiken het als schild om van deze taken af te komen.”

10. Hoe staat de gemeente Delft in deze discussie?
“Ik heb het idee dat de gemeente daar zelf nog niet helemaal uit is. We hopen tot de gemeente door te dringen en er samen voor te kunnen zorgen dat de Delftenaar beroep kan blijven doen op de zorg die hij verdient.” (AdW)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12