Afbeelding

Hemd van het Lijf: Ina Groot

vaste rubrieken

Editie: Week 30, Jaargang 23 |

Ina Groot (71) organiseert dinsdag 4 augustus voor de dertigste keer 'Uit eten met Ina'. Dat doet ze in de Van der Mandelezaal van het Prinsenhof.

1. Waarom wilde je voor Le Mariage en de Pijpenla worden gefotografeerd?
“Omdat hier tweeënhalf jaar geleden de eerste editie van Uit eten met Ina heeft plaatsgevonden. Daarnaast komt het initiatief van Ed Hoogendijk en is hij ook een belangrijk klankbord van me.”

2. Hoe is Uit eten met Ina ontstaan?
“Bij Le Mariage had je al enige tijd de aanschuiftafel, waar eenieder kon aanhaken, maar die kwam niet helemaal van de grond. In overleg met Bedrijf & Samenleving gaf Ed aan hier iets op te willen bedenken. Via Janny Gort van Diva Delft kwam hij bij mij uit. Toen ik aangaf mee te willen doen, kwam hij al snel op de naam Uit eten met Ina.”

3. Hoe komt het dat Janny direct aan jou dacht?
“Ik ben vrijwilliger bij Diva Delft en ze weet dat ik gek ben op koken. Dat doe ik al ruim vijftien jaar eens per maand in buurthuis de Wipmolen voor een vaste groep mensen. Ik hou ervan om mensen te verwennen. Dat doe ik bij Uit eten met Ina ook.”

4. Wat is het idee van Uit eten met Ina?
“De bedoeling is dat alleengaanden met elkaar van de ervaring van een restaurant genieten. We strijken elke tweede dinsdag met veertig personen in een ander restaurant neer, waar voor 12,50 een hoofdgerecht en voor 5 euro een toetje wordt geserveerd. Het voorgerecht is van het huis.”

5. Zijn dat iedere keer dezelfde mensen?
“Gedeeltelijk. Het zijn mensen die alleenstaand zijn of van wie de partner geen zin heeft om uit eten te gaan. Deelnemers komen uit heel de regio, de verste komt zelfs uit Waddinxveen. Men zit met elkaar aan een tafel en om de avond te laten slagen, moet je wel gezellig kletsen met je tafelgenoten.”

6. Wat vinden de horecaondernemers ervan?
“Die zijn ontzettend enthousiast en doen heel erg hun best om een goed menu neer te zetten. Wie wil er nu niet op dinsdagavond zijn tent vol? Verder zien ook zij dat veel gasten vaak enigszins bedremmeld binnenkomen en gedurende de avond helemaal opbloeien.”

7. Als ik burgemeester van Delft zou zijn, dan...
“... zou ik proberen te bewerkstelligen dat mensen meer naar elkaar omkijken. Als je ziet hoe leuk mensen de aanspraak op zo'n avond vinden, is dat fantastisch. Verder is hij natuurlijk altijd welkom om eens mee te eten als hij zich opgeeft.”

8. Had je verwacht dat het zo'n succes zou worden?
“Zeker niet. Ik dacht dat het bij drie of vier keer zou blijven, maar volgende week dinsdag om 18.00 uur zijn we al aan de dertigste editie toe. Dat is de zomereditie, waarbij er meer mensen kunnen komen. Zij kunnen zich opgeven via grootemens@ziggo.nl of 015-2136849.”

9. Hoe verklaar je het succes van Uit eten met Ina?
“Het feit dat er een gastvrouw is, maakt het laagdrempelig. Ik doe mijn best het de mensen naar de zin te maken. Daarbij ben je onder gelijkgestemden. Je ziet ook dat er vriendschappen ontstaan en er is zelfs een relatie uit voortgekomen. En uit eten is natuurlijk altijd leuk.”

10. Valt er ook weleens iets tegen?
“Sommige restaurants waren niet zo'n succes en daar komen we ook niet meer. Wat me de laatste tijd ook weleens opvalt, is dat mensen geen toetje nemen en meteen afrekenen en naar huis gaan. Dat ze geen toetje nemen is natuurlijk prima, maar dan kun je wel blijven zitten, want je bent toch als groep.”

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12