Afbeelding

Wat IK zeggen WIL

vaste rubrieken

Editie: Week 6, Jaargang 22 |

Parkeren
DELFT - Ik ben bewoner van het Raam. Tot en met vorig jaar was parkeren hier alleen voor vergunninghouders. Honderd meter verderop konden bezoekers betaald op de Paardenmarkt terecht. Meestal kon ik als bewoner in of rond m'n eigen straat parkeren, soms moest ik uitwijken naar de Paardenmarkt. Die was meestal redelijk gevuld, maar er was altijd wel een plekje te vinden. Dus een situatie die mooi in evenwicht was. Sinds januari is het evenwicht verstoord. Recht voor m'n deur is een parkeermeter geplaatst, echter alleen voor dagkaarten van ruim 24 euro. Wat levert dit op? Een bezoeker komt aanrijden, denkt hier een paar uur betaald te kunnen staan, parkeert zijn auto op één van de schaarse plekken en wandelt naar de automaat. Vervolgens ziet hij vol ongeloof de sticker ‘alleen dagkaarten’, kijkt geërgerd en mompelt wat scheldwoorden, loopt terug naar zijn auto en rijdt naar de Paardenmarkt, al dan niet met piepende banden. De bezoeker voelt zich welkom in Delft. Als bewoner moet ik vaak wachten op de plek die zo weer gaat vrijkomen zodra de bezoeker met de harde werkelijkheid is geconfronteerd. Ik moet ook wel wachten, want op de Paardenmarkt mag ik overdag niet meer staan met mijn vergunning, ook al is daar genoeg plek. En ook al is mijn vergunning weer duurder geworden, hij is op minder plekken geldig. Waarschijnlijk heb ik wel meebetaald aan die fijne parkeermeter voor de deur. Wat kost zo'n meter eigenlijk? In elk geval zal hij zichzelf nooit terugbetalen. Ik zie ‘m alleen maar ergernis opwekken bij de bezoekers die sinds januari zo gastvrij worden ontvangen. Gemeente, kunt u mij uitleggen wat hiermee nou is bereikt? Of bent u zelf ook een beetje de weg kwijt?
Tobias Oberdorfer, Delft

Belastingen
DELFT - Tot mijn verbazing heb ik een aanslag in de bus gekregen met dagtekening 31 januari 2014, waarin gesteld wordt dat de waterschapsbelasting betaald dient te worden uiterlijk voor 31 maart 2014. Dit is een betalingstermijn die ineens met twee maanden is vervroegd. Nog even en we betalen de belasting vooraf, in plaats van netjes en eerlijk verdeeld over het jaar. In 2004 werd deze heffing nog eind juni en in augustus geheven! Ze zijn dus nu 3 tot 5 maanden vervroegd. Verder bedraagt de gemiddelde inflatie in Nederland volgens de officiële index 2,53 procent, terwijl de verhoging die door de overheid weer eens doorgevoerd is ruim daarboven zit, rond de 3,5 procent of meer. Wat ook bijzonder is, is dat de waarde van mijn huis gedaald is met maar 1 procent over de periode 2011 - 2012, terwijl volgens het kadaster de daling in Zuid-Holland bijna 7 procent geweest zou zijn. Ondanks deze daling stijgt mijn OZB met 5 procent ten opzichte van 2013! Dit is niét meer uit te leggen. Iedereen moet inleveren en zorgt voor besparingen, behalve de gemeentelijke overheid. Die spendeert lekker door en haalt wel even het geld bij de burger op. De burger betaalt dus voor debacles zoals treintunnel, Avalex en interne politieke strubbelingen en de linkse partijen geven het geld lekker weg. Daarnaast ben ik benieuwd naar de business case van het invoeren van betaald parkeren. Mijn mening is dat wanneer het invoeren, onderhoud en bewaking meer kost dan het oplevert je het niet zou moeten willen doen. Dit is volgens mij ook het handvest van een aantal rechts/midden politieke partijen. Ik hoop dat de burger komend maart de bestaande regerings- en B&W-partijen flink afstraft en er een omslag en bezinning vanuit de politiek voor in de plaats komt.
A.J.M. van Rijn, Delft


Verzorgingshuizen
DELFT - Delft heeft in 2020 geen verzorgingstehuizen meer. Zorginstelling Pieter van Foreest sluit alle locaties, zo is vorige week besloten. Naast de eerder aangekondigde sluitingen van Stefanna en Monica, zullen nu ook de verzorgingshuizen van Abtswoude, Delfshove, die Buytenweye en de Lindehof worden gesloten. Reden: de geldkraan die nodig is voor Pieter van Foreest om de huizen te laten draaien, wordt door het huidige kabinet dichtgedraaid. Met de sluiting gaan tevens 600 banen in deze Delftse huizen verloren. Zoals dat gaat met sterfhuisconstructies, valt er niet te verwachten dat er vanaf nu nog veel bejaarden zullen worden toegelaten in één van deze huizen. Vanaf nu iedere Delftenaar aan de mantelzorg dus! Deze extreme ontwikkeling zou in het ernstigste geval kunnen leiden tot een situatie waarin eenzame ouderen onder erbarmelijke omstandigheden zullen sterven. Hopelijk is er tegen die tijd een controlesysteem dat overleden ouderen op tijd gevonden worden, in plaats van pas na enkele jaren. Wat een beschaafd vooruitzicht. We laten het zomaar gebeuren!
René Steijger, Delft

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12