Afbeelding

Politieke Zomercolumn

vaste rubrieken

Editie: Week 35, Jaargang 22 |

Gedurende de zomerweken schrijven Delftse raadsleden in een column hoe zij hun zomervakantie doorbrengen, wat hen bezig houdt en inspireert. Raadslid Joëlle Gooijer  (ChristenUnie Delft) vond inspiratie voor Delft al lopend over de Karelsbrug in Praag.

Standbeeld
Deze zomer waren we als gezin in Praag. Een prachtige stad, die ik graag eens wilde zien. We genoten van oude gebouwen, mooie gevels, de Moldau, de bruggen, de Joodse wijk, de vergezichten vanaf de burcht en de heuvels in de stad.
Tussen de massa’s toeristen liepen we natuurlijk ook over de imposante Karelsbrug. In 1357 startte men met de bouw ter vervanging van in 1342 verwoeste Judithbrug. Vijftig jaar later werd de brug voltooid. Wat zou de reden geweest zijn voor deze lange bouwtijd? Geldgebrek? Politiek gedoe? Technische problemen? Was er discussie tussen de stad en het (Duitse) rijk? Ik moest onwillekeurig toch even denken aan Delft. Maar al snel realiseerde ik mij dat de kans klein is dat er ooit massa’s toeristen over onze Sebastiaansbrug schuifelen…


De Karelsbrug was bijna 400 jaar lang de enige verbinding over de Moldau. Inmiddels telt Praag 18 bruggen - voor auto’s, treinen, trams en voetgangers. Ondanks de massa´s toeristen was de bereikbaarheid geen enkel probleem. Per auto bereikten we gemakkelijk ons appartement, net buiten het toeristisch gebied. Vervolgens reisden we drie dagen lang met één kaartje met tram, bus en metro. Buitenlandse kinderen onder de 12 jaar reizen, heel gastvrij, gratis. Terwijl wij genoten van al het moois boven de grond, keken onze kinderen uit naar de ritjes met de metro en de roltrappen. Grote delen van de binnenstad zijn autovrij. Maar pollers heb ik niet gezien…


In gedachten keer ik nog even terug naar de Karelsbrug: onder meer zo bijzonder vanwege de 30 heiligenbeelden die erop staan: Mensen die veel voor de stad of het land hebben betekend. Maar ook beelden van mensen die uitblonken in naastenliefde en daarom heilig zijn verklaard.


Misschien moet Delft anno 2014 ook manieren vinden om grote bouwprojecten te verbinden aan mensen die veel betekenen voor de stad en voor de samenleving. Ter inspiratie. Als erkenning voor al die mensen die zich inzetten voor onze stad en voor een ander. Denk bijvoorbeeld aan mantelzorgers, aan vrijwilligers. Laten we niet vergeten hoe belangrijk deze mensen zijn als bouwstenen van een gezonde samenleving. De meeste van deze mensen zullen nooit heilig verklaard worden. Maar ze verdienen wat mij betreft wel ‘een standbeeld’.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12