Henk bij Fullspeed.
Henk bij Fullspeed. Foto: Guy van Rijn

Hoe is het nu met Henk van de Sande?

sport Hoe is het nu met?

Henk (68) speelde tot zijn vierentwintigste in de selectie van Full Speed. Daarna is hij scheidsrechter en grensrechter geworden. Henk keepte het liefst, en is later ook keeperstraining gaan geven. Hij vervult nog steeds een ondersteunende rol bij Full Speed.

Door Guy van Rijn

Hoe kijk je terug op je sportcarrière?
Volgend jaar oktober ben ik zestig jaar lid van Full Speed! Ik begon op mijn negende met voetbal, en ik heb van mijn zestiende tot mijn vierentwintigste in de selectie van Full Speed gespeeld. Daarna ging ik continudiensten draaien bij de politie, waardoor ik niet meer wekelijks kon voetballen. Toen ben ik scheidsrechter en grensrechter geworden.

Ik ben twaalf jaar scheidsrechter geweest, en dat ging best goed. Ik heb tot en met de eerste klasse van de KNVB gefloten en ben regelmatig grensrechter geweest bij betaalde jeugdwedstrijden. Ik heb gevlagd bij clubs als Feyenoord, Ajax, Sparta en ADO. In het weekend floot ik en op dinsdag was ik aan het vlaggen. Op mijn zesendertigste stopte ik met scheidsrechteren. Mijn kinderen voetbalde hier toen ook bij Full Speed. Daar wilde ik meer tijd aan besteden, en zodoende stopte ik met fluiten.

Ik ben toen wel andere dingen gaan doen, zoals training geven aan de B-selectie van de senioren. Daar heb ik onder meer mijn eigen zoons getraind en de keepers van de selectie. Ik ben zelf meestal keeper geweest, ik heb maar een paar jaar als veldspeler meegedaan. Keepen vond ik het leukst, en zodoende ben ik ook keepers gaan trainen. Op mijn vijftigste vond ik het mooi geweest en stopte ik als trainer. De laatste drie jaar heb ik nog wel, vanwege mijn jongste kleinzoon hier bij Full Speed, keeperstraining gegeven.

Wat zijn de mooiste momenten geweest?
De weekenden weg bij de jeugd bijvoorbeeld. Ik was trainer bij de jeugd, en aan het eind van het seizoen gingen we vaak een weekendje weg. Dat was mooi. Ook met de selectie ben ik met trainingskampen meegegaan. Bij de politie speelde ik trouwens ook nog politievolleybal. Ik speelde bij het Delftse team en we speelden tegen teams uit Den Haag, Rotterdam en andere corpsen. Daar zaten ook echt wel goede spelers tussen.
Ook het scheidsrechteren bij de afdeling Den Haag was soms een spektakel. Ik herinner mij bijvoorbeeld een beslissingswedstrijd tussen TEDO en Maasstraat, twee clubs die nu niet meer bestaan. Die wedstrijd floot ik voor een publiek van twee- of drieduizend man. De ene vereniging bestond vooral uit marktkooplui, en de andere vooral uit taxichauffeurs, dus dat ging er echt stevig aan toe.

Wat doe je tegenwoordig?
Ik zit nu bij de onderhoudsploeg van Full Speed. Vandaag ben ik hier om de bestellingen van de kantine in ontvangst te nemen. Op maandag zijn we vaak wel met een man of tien van de onderhoudsploeg hier. Eens in de maand draai ik bardiensten, en ik ondersteun ook feesten. Twee jaar terug heb ik samen met anderen ‘walking footbal’ opgezet. Dat is voetbal voor 60-plussers. Om blessures te vermijden mag je niet hardlopen, geen lichamelijk contact hebben en niet boven je middel schieten. We zijn nu met twintig man en we spelen op dinsdagmorgen. Ik woon in Tanthof en een van mijn vier kleinzoons speelt hier bij Full Speed onder de veertien. Ruud, die vorige week in de krant stond, speelde ooit in hetzelfde selectieteam als waar ik in speelde.