Michael Klaversteijn
Michael Klaversteijn

Hoe is het nu met Michael Klaversteijn?

sport Hoe is het nu met?

Michael Klaversteijn (69) leerde van zijn moeder zwemmen in Indonesië en werd rond zijn dertiende lid van DZV. Hij was lange tijd waterpoloër in het eerste team van die club en speelde enkele jeugdinterlands. Vanwege verhuizing naar het noorden verruilde hij DZV voor HZC de Robben in Hilversum. Daar speelt hij vandaag de dag nog steeds in het master-team. 

Door Guy van Rijn

Hoe ziet jouw sportcarrière eruit?
Met mijn ouders en twee broers woonde ik in mijn eerste zes levensjaren in Indonesië. Op jonge leeftijd leerde ik van mijn moeder, die een goede zwemster was, al zwemmen. In Delft op de schoolzwemwedstrijden in “het Korft” won ik de 50 meter vrije slag, en werd vervolgens gevraagd bij DZV te komen zwemmen. Daar heb ik gezwommen van 1967 tot 1983. Ik werd niet alleen lid omdat ik gevraagd werd, maar ook omdat er een heel leuk meisje bij DZV zat. Vanaf 1971 begon ik als waterpoloër in het eerste zevental van DZV.

Begin jaren zeventig waren Johan ter Weele, Ruud Selbeck en Fred van der Zwan mijn trainers en coaches. Van oud international Fred van der Zwan leerde ik baltechniek, midvoor spelen en met boogballen doelpunten scoren. Ik zat in die tijd op het Hugo Grotius college. Op die school zaten veel vrienden en leden van DZV, die in de pauzes onderling met elkaar praatten over zwemmen en waterpolo. Via regionale kringtrainingen kwam ik bij de nationale jeugdselectie van de KNZB terecht, en speelde ik enkele jeugdinterlands.
Vanwege mijn werk heb ik DZV verruild voor HZC de Robben in Hilversum. Vanaf het oprichtingsjaar 2000 speel ik in het master-team van deze zwemclub. Dit is een team van oud waterpolo internationals. Elk jaar doen we mee aan internationale waterpolotoernooien waaronder Europese en wereldkampioenschappen. Met het Robben master-team zijn we vijfmaal Europees kampioen geworden. Tijdens het WK in 2015 in Kazan, Rusland, werden de Robben masters wereldkampioen.

Wat zijn de mooiste herinneringen uit je sportcarrière?
Met een jong en talentvol team werd DZV in 1980 kampioen in de eerste klasse en promoveerde naar de hoofdklasse van de KNZB. Tijdens de thuiswedstrijden zat zwembad Kerkpolder vol met enthousiast publiek. Het kampioenschap werd groots gevierd. In de opvolgende jaren trok DZV met snel en mooi waterpolo veel publiek. Ik ben in 1982 en ‘83 aanvoerder geweest van het team. Uiteraard was het WK in 2015 ook een hoogtepunt, evenals de Europese kampioenschappen tijdens de vijf EK’s met het Robben master-team.

Wat doe je tegenwoordig?
Ik ben heel mijn professionele carrière vlieger geweest bij KLM. Ik volgde tot 1976 in Eelde de opleiding tot verkeersvlieger, en in 1978 werd ik aangenomen bij de KLM. In 2012, na gezagvoerder te zijn geweest op de Boeing 747(jumbo), ben ik met pensioen gegaan. Vanaf toen ben ik rondvaartschipper geworden in de Amsterdamse grachten. Tegenwoordig heb ik mijn groot vaarbewijs, en vaar ik regelmatig als schipper de veerdienst vanuit Muiden op het museum en forteiland Pampus in het Markermeer.
Ik ben naar Muiderberg verhuisd en getrouwd met mijn vrouw Marijke Schipper. Samen hebben we twee zonen en een dochter die nu 31, 29 en 27 jaar oud zijn. Ik waterpolo nog steeds bij HZC de Robben in Hilversum. Op 23 september van dit jaar viert DZV de oprichting van de vereniging 100 jaar geleden. In Kerkpolder zullen tijdens de reünie veel oud-leden van DZV elkaar ontmoeten.

Michael Klaversteijn met zijn team (tweede van rechts zittend)