Hans Verbeek bij zijn voortuin.
Hans Verbeek bij zijn voortuin. Foto: Guy van Rijn

Hoe is het nu met Hans Verbeek?

sport Hoe is het nu met?

Hans Verbeek (63) begon ooit met voetballen, maar loopt nu al vijfendertig jaar hard. Dat doet hij, zoals bekend, op blote voeten. Hans loopt bij De Koplopers waar hij ook trainer is. Hij woont in het Westerkwartier en werkt in een moestuin in Schiebroek.

Door Guy van Rijn

Hoe kijk je terug op jouw sportcarrière?
Ik ben geboren in Schiedam en opgegroeid in Vlaardingen. Vanaf mijn tiende tot mijn vijfentwintigste heb ik in Vlaardingen gevoetbald. Toen ik naar Delft verhuisde stopte ik met voetballen. Ik heb toen een paar jaar niet gesport, maar toen ik achtentwintig was kreeg ik een buikje. Dat vond ik niks en daarom ben ik bij AV De Koplopers twee keer in de week gaan trainen. Het buikje was toen snel verdwenen en ik begon er lol in te krijgen; hhardlopen lag me wel.

Ik loop zelf op blote voeten. Op een gegeven moment kreeg ik last van mijn voeten en enkels en kon ik eigenlijk niet meer verder. Toen kwam ik er bij toeval achter dat het kwam door slechte techniek. Met schoenen ben je namelijk meer een krachtloper. Op blote voeten word je langzaamaan een souplesseloper. Dat wil zeggen: kleine stapjes en meer flexibiliteit. Op blote voeten lopen werkte beter voor mij en dat heb ik voortaan ook gedaan.

Wat zijn de mooiste herinneringen uit jouw carrière?
Mijn eerste Marathon van Rotterdam. Verder was er een keer een wedstrijd waarbij ik vijftien kilometer binnen een uur liep. Daar ben ik wel trots op. Verder was de overstap van schoeisel naar blote voeten een prachtig moment. Als ik die overstap niet had gemaakt, dan was ik waarschijnlijk al lang gestopt met hardlopen.

Ik heb weleens een marathon gelopen van Scheveningen naar Zandvoort langs het strand. Aan die wedstrijd deden vier of vijf blootvoetlopers mee. Van die vijf werd ik vierde of vijfde. Er was een speciaal klassement voor deze groep. Het was een zware wedstrijd, want je verliest veel kracht in het zand. Toch was langs het strand lopen heel mooi. De winnaar van de blootvoetlopers kreeg zijn prijs pas lang na de wedstrijd. Ze waren namelijk de prijs voor dit klassement vergeten…

Wat doe je tegenwoordig?
Ik loop nu al ongeveer vijfendertig jaar hard. Ik geef momenteel training bij de koplopers en dat vind ik erg leuk om te doen. Wat ik ontdekt heb over kleine stappen zetten en souplesse kan ik nu aan anderen overdragen. Van mij mogen ze op schoenen blijven lopen, maar ze moeten wel kleine stapjes zetten en met souplesse lopen. Mijn stijl is als met één trede te gelijk de trap op lopen in plaats van twee. Soms sta ik weleens ergens in helaas, maar niet vaak.

Ik woon in het Westerkwartier en werk op een moestuin in Schiebroek. Daarnaast kun je mij inhuren als tuinman. Het is nu heel druk in de moestuinen. Er moet vooral veel gezaaid en gewied worden. Ik heb twintig jaar hier in de buurt bij de SPAR gewerkt. Toen vond ik het tijd om iets anders te gaan doen en ben ik gaan doen wat ik echt leuk vind: buiten met planten bezig zijn. In onze tuin hebben we ook kippen en allerlei planten en fruitbomen. Zo verbouwen we ook wat eigen voedsel. Dat vind ik belangrijk en ik denk dat meer mensen dat zouden moeten doen.