Joop de Wit in zijn tuin.
Joop de Wit in zijn tuin. Foto: Guy van Rijn

Hoe is het nu met Joop de Wit?

sport Hoe is het nu met?

Joop de Wit (71) is een fervent sporter en heeft onder andere gevoetbald, gewielrend en gebadmintond. In de basis fitneste hij altijd bij Koster sportclub. Joop heeft 50 jaar bij de Porceleyne fles gewerkt en is nog steeds zeer actief.

Door Guy van Rijn

Hoe kijk je terug op jouw sportcarrière?
Sporten is altijd de rode draad in mijn leven geweest. Ik begon mijn sportcarrière met voetballen bij Delfia. Ik was toen misschien elf of twaalf jaar oud. In die tijd had je dokter Pijl op school, een soort schoolarts van tegenwoordig. Bij die medische check zagen ze dat ik fysiek sterk was en daarom spoorden ze mij aan om bij DHC te gaan spelen. Als dokter Pijl zag dat je wat kon, dan stuurde hij je altijd naar DHC. Daar wilde ze toen de beste spelers hebben.

Bij DHC heb ik achtereenvolgens in de B1 en A2 gespeeld. Toen ik naar de kunstacademie ging ben ik met voetballen gestopt. Ik werkte bij de Porceleyne fles en met de kunstacademie kon ik daar verder komen. Vervolgens ben ik gaan badmintonnen: eerst in Delft bij SITA en later bij BC Pijnacker. Ik ben ook badmintontrainer geworden voor zowel jeugd als senioren. Ik heb tussendoor ook nog een jaar of zeven gewielrend bij de Spartaan in Rijswijk en verder heb ik de opleiding tot sportverzorger gedaan. Onder trainer Chris Kronshorst ben ik anderhalf jaar sportverzorger geweest bij Delfia.

Als basis heb ik altijd gefitnest bij Koster sportclub. Ik begon ooit bij Jan Koster met bokslessen; dat vond ik reuze interessant. In die tijd had hij nog geen sportschool. Hij verhuisde naar een andere locatie waar toen ook fitness bij kwam. Op die plek zit Koster nu nog steeds: aan de Simonsstraat in Delft. Daar ben ik toen gelijk ook gaan fitnessen en dat ben ik altijd blijven doen.

Wat zijn de mooiste herinneringen uit jouw carrière?
Met badminton ben ik ooit kampioen geworden in Zuid-Holland. Ook met jeugdteams die ik trainde zijn we een paar keer kampioen geworden. Een jongen uit Delft die ik nog getraind heb is uiteindelijk Nederlands kampioen geworden. Verder heb ik met wielrennen wel eens de ronde van Jaap Kemp gewonnen. Jaap Kemp had café Marktzicht hier op de markt in Delft en was zelf ook een behoorlijk goede wielrenner. Hij organiseerde jaarlijks zijn eigen wielerronde door Delfgauw.

Wat doe je tegenwoordig?
Ik fitness nog vijf ochtenden in de week bij Koster sportclub. De club bestaat dit jaar vijfendertig jaar en zo lang ben ik ook lid. Ik ben waarschijnlijk de langste tijd lid van iedereen bij de club. Sporten heeft mij veel gebracht, maar het heeft me ook wel een beetje gesloopt. Op mijn vijftigste kreeg ik al voor de eerste keer een nieuwe heup. Diezelfde heup is later nog eens vervangen; boks- en badmintontrainingen waren ontzettend zwaar en ik wilde vaak over mijn grenzen gaan.

Omdat ik zelf niet volledig meer kan sporten ben ik meer met mijn kleinkinderen bezig. Een kleinzoon van mij fitnest ook bij Koster. Mijn jongste kleinzoon is elf jaar oud en is nu fanatiek bezig met Taekwondo. Hij heeft in zijn leeftijdsklasse al een paar toernooitjes gewonnen. Ik vind het uiteraard leuk om hem te begeleiden bij toernooien en wedstrijden. Zelf heb ik van sporten geleerd dat je moet doorzetten. Je moet soms voorbij je grenzen gaan om te bereiken wat je zelf bereiken wilt.