Marc Lameij bij W.S.D. Plané
Marc Lameij bij W.S.D. Plané Foto: Guy van Rijn

Hoe is het nu met Marc Lameij?

sport Hoe is het nu met?

Marc Lameij (45) windsurft al vanaf zijn achtste. Hij loopt alweer 38 jaar rond bij W.S.D. Plané. Hij is jarenlang KWNV bondstrainer geweest van het Nederlandse jeugdwindsurfteam en ook het damesteam. Tegenwoordig is hij ook Wim Hof Method instructeur. Net als vroeger is hij nu weer terug bij W.S.D. Plané.

Door Guy van Rijn

Hoe kijk je terug op jouw sportcarrière?
Met heel veel positieve gevoelens. Ik ben geboren in het Voorhof en ben daar ook opgegroeid. Ik heb het CIOS in Heerenveen gedaan, een sportopleiding tot sportinstructeur. Daar kon ik school combineren met windsurfen. Vanaf mijn achtste heb ik leren surfen op de Brouwersdam, waar nu Center Parcs Camping is. Daar gingen we van April tot Oktober bijna ieder weekend heen en daar kon ik dan varen samen met mijn vader.

Via een vriend van mijn vader, Ton van Baarle, ben ik bij op mijn elfde bij W.S.D. Plané in de Delftse Hout terechtgekomen. We hadden zo’n veertien wedstrijden per jaar en een stuk of vijf toernooien. Begin jaren ‘90 heb ik mijn eerste NK gevaren in Amsterdam. Het jaar daarop was het hier in Delft en had ik het thuisvoordeel. Op een gegeven moment ging ik eigenlijk alles varen, inclusief olympische regatta’s als kwalificatie voor de Olympische Spelen. In 1996 probeerde ik mij te kwalificeren, maar dat lukte niet.

Op een gegeven moment werd ik gevraagd of ik windsurftrainer wilde worden. Dat leek mij wel wat en in 95/96 ben ik eerst assistent geworden bij mijn oude team. In datzelfde jaar ben ik het Nederlands vrouwenteam gaan trainen en de jeugdklasse. Dat heb ik tot ongeveer 2006-2007 gedaan. In 2000 ben ik na 5 jaar weer terug naar Delft gekomen. Ik ben in 2007 toegetreden tot de actieve trainersstaf en later in het bestuur gegaan van W.S.D. Plané.

Wat zijn de mooiste herinneringen uit jouw carrière?
In 1995 en 1996 hebben Jacco Koops en ik de jeugdwindsurfklasse Aloha opgezet in Nederland. Dat is een klasse waarin jeugd op gelijkwaardig materiaal tegen elkaar vaart. Uit deze klasse, wat later T-293 werd, zijn succesvolle windsurfers voortgekomen zoals Dorian van Rijsselberghe, die twee keer de Olympische Spelen won en Kiran Badloe, die in 2021 nog won. Het opzetten van de jeugdklasse en het daarbij betrokken zijn beschouw ik wel als mijn mooiste sportprestatie. Ik heb nog steeds een goede band met veel sporters van toen.

Wat doe je tegenwoordig?
Nu je het vraagt! Ik heb lang in ons familiebedrijf gewerkt, maar ik ben recent iets totaal anders gaan doen. Ik werk nu als hoofd onderhoud bij een ambassade in Den Haag en ik zit nog steeds in het bestuur bij W.S.D. Plané. Daarnaast zit ik in de stuurgroep van het Watersportverbond. Zelf ben ik tegenwoordig ook Wim Hof Methode instructeur. De Wim Hof Methode is in drie woorden, kou, ademhaling en weerstand. Iedere zondag hebben we hier een training waarvoor we ook een speciaal ijsbad hebben. Er wordt hier meer dan alleen gesport. Het draait ook om sociaal contact en het is het mooiste plekje van Delft.

Ik heb een topvrouw en drie schatjes van kinderen. Alle drie windsurfen ze recreatief. Hier op de club hebben we allerlei toffe samenwerkingen met BSO’s, stichtingen en scholen. Er komen hier vaak schoolklassen, en niet alleen om te surfen maar ook voor het suppen, foilen, volleyballen en ga zo maar door. We hebben hier materiaal voor veel verschillende sporten. Buiten zijn is leuk!