Kees Neervoort bij BUDO Gouweleeuw
Kees Neervoort bij BUDO Gouweleeuw

Hoe is het nu met Kees Neervoort?

sport

Kees Neervoort (60) judoot al 56 jaar en heeft er nog steeds veel plezier in. Hij heeft getraind bij Joop Gouweleeuw, bij de Koninklijke Luchtmacht judo en in Canada en Zwitserland. Kees is fysiotherapeut van beroep en is daarmee dagelijks met het menselijk lichaam bezig. 

Door Guy van Rijn

Hoe ziet jouw sportcarrière eruit?
Ik begon al met judo op mijn vierde vanwege buurjongens die het ook deden. Dat was toen bij judoschool UKE-Mi en met leraar Willem Haket. Joop Gouweleeuw zat daar ook voordat hij een eigen school begon. Toen ik veertien jaar oud was vroeg Joop Gouweleeuw aan mij of ik bij hem wilde gaan trainen. Ik kon kinderen van zijn school op de rug krijgen en hij wilde mij graag hebben. Ik ben toen bij BUDO Gouweleeuw in het jeugdteam gekomen. Wat later kwam ik in het senioren A-team.

Bij Gouweleeuw zat ik in een heel leuke groep met onder andere Willem Haket, Erik Maas, Bert Buitenhek, Adrie van de Kooij en in het begin Rik van Geest. Van 1984 tot 1988 heb ik de opleiding fysiotherapie gedaan. Toen ik daarmee klaar was kon ik echter geen werk vinden net als de meeste andere afgestudeerden. In Zwitserland was er echter genoeg werk te vinden en daarom ben ik met mijn vriendin daarheen verhuisd. Twee jaar later zijn we daar ook getrouwd.

In Zwitserland, waar we tien jaar zijn gebleven, ben ik door blijven judoën. Daar trainde ik in Schaffhausen en judode ik in de op één na hoogste divisie. Ik ben toen ook op trainingskamp in Japan geweest. Dat was vijf weken rondreizen en vijf weken trainen. Ook eerder tijdens mijn militaire dienst heb ik nog gejudood bij de nationale militaire judoploeg. In 1983 ben ik Nederlands kampioen geworden bij de luchtmacht.

Wat zijn de mooiste herinneringen uit jouw carrière?
Het senioren A-team was misschien wel de leukste tijd. Ik heb nog regelmatig contact met mensen van toen. In het Zwitserse team judoën was een mooie tijd en natuurlijk het trainingskamp in Japan. Het wereldwijde centrum van judo is nog steeds wel Japan. Judo in dat land wordt ook anders gezien dan in de rest van de wereld. Zij zien niet de Olympische Spelen maar de All Japan Open Championship als het grootste judotoernooi ter wereld.

Wat doe je tegenwoordig?
Ik ben fysiotherapeut en heb mijn eigen praktijk: Fysiotherapie Neervoort. Ik heb het daar eigenlijk te druk mee om nog actief te kunnen judoën. Op dit moment heb ik de 4e dan in judo. Ik ben bezig geweest voor de 5e dan, maar nu dus even niet. Ik wil ook nog tijd met mijn gezin kunnen doorbrengen. Ik woon met mijn vrouw alweer tweeëntwintig jaar in De Lier en ik heb drie dochters. Momenteel ben ik nog een beetje bij club BUDO Gouweleeuw betrokken.

Ik zou nog wel willen zeggen: als je kleine kinderen hebt, kijk dan eens of ze judo leuk vinden. Hier bij BUDO Gouweleeuw hebben we ook Tuimeljudo voor kinderen vanaf twee jaar. Judo is een leuke allround sport. Met judo ben je bezig met techniek, souplesse en kracht, maar het is ook mentaal. Je leert bijvoorbeeld comfortabel te zijn met fysieke aanraking. Verder leert je ook dat het goed kan zijn om soms je grenzen te verleggen. Dit zijn allemaal dingen die in het leven belangrijk zijn.