Stef met zijn nieuwe hardloopschoenen (foto: Guy van Rijn)
Stef met zijn nieuwe hardloopschoenen (foto: Guy van Rijn)

Hoe gaat het met Stef van den Heuvel?

sport Hoe is het nu met?

Stef van den Heuvel (59) was midden-afstandsloper bij AV40 in Delft en bij De Bataven in Leiden. Hij heeft zestien jaar hardgelopen en een aantal mooie persoonlijke records neergezet. Stef woont nog steeds in Delft en doet als werk alleen wat hij leuk vindt.

Door Guy van Rijn

Hoe ziet jouw sportcarrière er uit?
Eigenlijk ben ik ooit begonnen met hardlopen als voorbereiding op een fietsvakantie. Toen ik vijftien was had ik het plan om met schoolvrienden Marcel van der Reijken en Marcel Petersen naar Duitsland te fietsen. Als voorbereiding daarop gingen we hardlopen om conditie op te bouwen. Ik vond het hardlopen echter zo leuk dat ik ermee door ben gegaan.

Op een moment ging ik met mijn broer Peter een rondje door de Delftse Hout rennen en ontdekte ik dat ik veel harder kon lopen dan ik dacht. Toen ik zestien jaar was begon ik bij AV40 in Delft. Ik stopte toen ik twintig was voor militaire dienst. Tijdens mijn rechtenstudie in Leiden heb ik gelopen bij De Bataven. Daar trainde destijds ook Han Kulker en onze trainer was Bram Wassenaar. Ik was een midden-afstandsloper en liep voornamelijk de 800 meter en de 1500 meter.

Na mijn studie in Leiden heb ik nog een tijdje bij AV40 gelopen tot ik een jaar of twee- of drieëndertig was. Toen ik inzag dat ik de absolute top niet meer ging bereiken heb ik een punt achter mijn hardloopcarrière gezet en ben ik de minder serieuze kant van het leven gaan verkennen. Ik hoefde niet meer vroeg naar bed, te trainen en alleen maar water te drinken. Daardoor kon ik meer van het weekend gaan genieten. Ik heb uiteindelijk vanaf mijn zestiende, zestien jaar lang elke dag hardgelopen als ik daar de gelegenheid voor had.

Wat waren de hoogtepunten uit jouw carrière?
Hardlopen is een individuele sport en ik heb niet echt noemenswaardige prijzen gewonnen. Wel heb ik een aantal persoonlijke records neergezet waar ik trots op ben. Zo heb ik de 800 meter in 1 minuut en 58 seconden gelopen en de 1500 meter in 4 minuten en 2 seconden. Ter vergelijking; Ellen de Langen won op het NK in 1990 de 1500 meter met 4 minuten en 22 seconden…
Je hoort vaak: ‘als je iets echt graag wilt en je daarvoor je uiterste best doet dan kan je dat ook bereiken’. Het zijn de gouden medaille- en Oscarwinnaars die dit zeggen. Het is een fabeltje... Ik wilde heel graag een topatleet worden en deed er letterlijk alles voor om dat te bereiken. Ik trainde elke dag, lette op mijn voeding en slaap en bleef van alcohol af. Ik werd echter geplaagd door blessures en liep tegen mijn fysieke maximum aan. Destijds was het moeilijk mij daarbij neer te leggen maar nu heb ik er vrede mee.

Wat doe je tegenwoordig?
Ik ben jurist en heb mijn eigen juridisch adviesbureau. Ik heb een huis in de binnenstad en heb samen met mij vrouw Katrina een bed en breakfast met gasten van over de hele wereld. Verder werk ik parttime als gastheer bij een groepje mensen in een verzorgingshuis van Pieter van Foreest en ben ik beeldhouwer. Als beeldhouwer verkoop ik zelf beelden en geef ik beeldhouwlessen. Ik doe eigenlijk alleen maar dingen die ik leuk vind.

Een maand of twee geleden heb ik weer eens hardloopschoenen gekocht en ben ik weer gaan trainen. Binnen twee weken had ik echter weer een blessure. Nu is het een kwestie van rust nemen en langzaam opbouwen zodat ik van de zomer weer in topvorm ben.