Tekst en foto: MT
Tekst en foto: MT

Hoe gaat het met Riet van der Enden?

sport Hoe is het nu met?

Op 10 jarige leeftijd werd Riet van der Enden lid van atletiekvereniging AV40. Haar specialiteit was de 400 en 800 meter hardlopen en zij heeft op deze afstanden zelfs internationaal succes behaald naast de vele nationale en regionale prestaties. Ook nu loopt ze nog iedere dag een kilometer of 7 hard.

HOE GAAT HET MET JE?
Het gaat uitstekend, ben ongeveer 7 jaar geleden met pensioen gegaan na een werkzaam leven in het onderwijs. Ik ben nog actief als gids bij Het Vermeer centrum, tevens ben ik Gildegids, waarbij ik rondwandelingen leid namens Gilde Delft, ga regelmatig naar Engeland waar mijn dochter woont en loop nog iedere dag hard.

HOE IS HET ALLEMAAL BEGONNEN?
Mijn moeder was lid van AV40 en op 10 jarige leeftijd nam ze mij mee naar de club en ben ik ook lid geworden. Al snel bleek dat het hardlopen op de 400 en 800 meter mij goed lag en in 1974 beleefde ik mijn doorbraak door de tweede plaats te behalen op de 800 meter bij de nationale kampioenschappen. In 1975 en 1976 werd ik Nederlands kampioen op de 800 meter en in 1977 derde. In 1975 hebben we in Sofia nog de halve finale bereikt, in het team zaten toen onder andere Mieke Sterk en Olga Commandeur. Hans Keizer was destijds bondstrainer, een goede motivator en een prettig mens waar ik een goede band mee had. Toen de kinderen werden geboren bleek dit niet meer te combineren met presteren op topniveau, tot mijn 45ste heb ik nog wel de nodige regionale successen behaald. Mijn persoonlijke records waren op de 400 meter 55,83 seconden en op de 800 meter 2.05.2min.

WAT VOOR TYPE WAS JE?
Ik was een knokker, had een gruwelijke hekel aan verliezen, De Telegraaf noemde mij in een verslag De Delftse Vechtjas. De wil om te winnen was altijd aanwezig, opgeven kwam niet in mijn woordenboek voor.

WELKE ROL HEEFT AV40 IN JOUW LEVEN GESPEELD?
AV40 is een Atletiekvereniging die destijds een samenwerkingsverband had met een volleybalvereniging. Op een gegeven moment ontstond er onenigheid tussen de atletiekvereniging en de volleybal afdeling wat resulteerde in het aftreden van het complete bestuur en het vertrek van behoorlijk wat leden. Wij hebben toen met een aantal mensen een nieuw bestuur gevormd, Marijke Hoogland werd voorzitter, Karel Kruiswijk penningmeester, Hans de Bruin wedstrijdsecretaris, Tinus Aarts als lid en ik algemeen secretaris. Wij hebben de vereniging toen weer nieuw leven ingeblazen en nu is het nog steeds een bloeiende vereniging. De contactavonden werden ook goed bezocht, Marijke Hoogland speelde in de beginjaren voor Sinterklaas en na de nodige sherry ‘s werden de door haar ingestudeerde verhaaltjes natuurlijk steeds moeilijker te volgen, dit natuurlijk tot grote hilariteit van de leden. Kurt Jahnke was ooit een keer op vakantie naar Sicilië geweest, had daar een film over gemaakt en iedere contactavond werden we weer met die film geconfronteerd waardoor de aandacht steeds sneller verslapte en de meligheid steeds meer toenam. In 1999 kwam er echter een abrupt einde aan het lidmaatschap van AV40. Een dispuut over de contributie met het nieuwe bestuur bleek onoplosbaar, dit was wel een dieptepunt na al die jaren. AV40 bestond in 2015  75 jaar, in het kader daarvan heeft Piet van der Kruk  een boek hierover geschreven, het is een prachtig naslagwerk geworden over de vereniging. Piet van der Kruk is helaas ongeveer 2 jaar geleden overleden.