Matthew Medhurst (foto: Guy van Rijn)
Matthew Medhurst (foto: Guy van Rijn) Foto:

Hoe is het nu met Matthew Medhurst?

sport Hoe is het nu met?

Matthew Medhurst (39) is een Delftse darter van wereldklasse. Hij trainde met Raymond van Barneveld en won in 2014 de Italian Grand Masters. Hij heeft in veel landen toernooien gespeeld en deed zelfs mee aan het WK. Momenteel dart hij niet veel meer, maar een comeback sluit hij niet uit.

Door Guy van Rijn

Hoe ziet jouw sportcarrière eruit?
Ik ben ooit begonnen bij DiD (Darts in Delft). In die competitie ben ik ook altijd gebleven. Ik begon met darten omdat mijn vader altijd dartte. Ik ben toen een paar keer met hem meegegaan. Mijn vader zei dat ik talent had en dat motiveerde mij om wedstrijden te gaan gooien. Naast mijn dartcarrière heb ik altijd samen met familie een bedrijf in zonnepanelen gehad. De markt voor zonnepanelen begon destijds op te komen.

Op dartgebied hier in Delft sprong ik altijd boven de rest uit. Ik won twee jaar lang alles wat er te winnen viel. Ik ging ook meedoen aan de Superleague, de hoogste Nederlandse dartcompetitie waarbij je in teams strijdt. In die competitie had ik eens in de twee weken een toernooi en speelde ik onder andere met Barry Albers. Op een gegeven moment vroeg Jacques Nieuwlaat, een bekende uit de dartwereld, of ik wilde gaan trainen met Raymond van Barneveld. Vanaf dat moment ging ik ook internationaal darten.

Ik wilde punten verzamelen om op internationale toernooien om aan het WK te kunnen deelnemen. Italië, Polen, Duitsland, Engeland, Malta; ik heb bijna overal gestreden. Ik had bijna elk weekend wel een toernooi wat veel van me vroeg. Ik was dan vaak van donderdag tot maandag weg. Via de Europese ranking heb ik mij uiteindelijk voor het WK in 2016 geplaatst. Op het WK ging het niet super goed maar het was wel leuk er te zijn. Na het WK koos ik voor ons eigen bedrijf.

Wat zijn de mooiste herinneringen uit jouw carrière?
Het hoogtepunt van mijn carrière was het moment dat ik de Italian Open won in 2014. Daar versloeg ik Marco Apollonio in de finale. Verder was het kwalificeren en meedoen aan de wereldkampioenschappen een mooie ervaring. Vroeger was het hangen aan de bar dat wat ik het mooiste vond aan darts. Nu is het meer de kameraadschap die ik mooi vind. De dartwereld is eigenlijk één grote familie. Je zit bij elkaar in de auto en in het vliegtuig naar toernooien. Mijn vader was altijd mijn grootste fan dus ik heb mijn best gedaan om hem trots te laten zijn.

Wat doe je tegenwoordig?
Ik heb samen met mijn twee broers en mijn zus een bedrijf in zonnepanelen: Medhurst Solar systems. Wij doen zowel verkopen, leveren als installeren. Ik woon samen met mijn vrouw en twee kinderen in Delft Tanthof. Mijn zoon, de oudste, heeft wel een beetje interesse in darts maar mijn dochter niet zo. Dat is ook prima. Misschien zou darten voor de jeugd wel wat aantrekkelijker gemaakt kunnen worden in Delft. Er wordt nu minder georganiseerd voor de jeugd dan toen ik ooit begon.

Wil je een comeback gaan maken?
Ik dart nu niet meer professioneel, maar wie weet ga ik het ooit weer doen. Misschien dat ik het over een jaar of vijf rustiger aan ga doen in ons bedrijf. Dat zou mogelijkheid bieden om meer te gaan darten. Als mijn zoon wil gaan darten, dan begin ik sowieso ook weer.