Jan Reurings
Jan Reurings

Hoe is het nu met Jan Reurings?

sport Hoe is het nu met?

Jan Reurings (70) heeft bij onder meer Wippolder, DHL en DHC gespeeld. Ook speelde hij een tijd in de Haagse selectie bij ADO Den Haag. Op professioneel gebied is hij lange tijd actief geweest bij de KNVB.

Door Guy van Rijn

Hoe kijk je terug op je sportcarrière?
Ik begon als zesjarig jongetje bij Wippolder. Dat was toen op een veld langs de Nassaulaan waar nu een parkeerterrein van de TU is. Tot een jaar of vijftien speelde ik bij Wippolder, waarna ik naar DHL ging. Daar speelde dokter Peil nog een rol in. Bij DHL kwam ik Aad van der Knaap tegen, leider van het team waar ik in speelde en scout bij de KNVB. Binnen de kortste keren zat ik in de selectie van de Haagse voetbalbond.

In die periode was ik bezig de HBS af te ronden. Ik wilde graag naar de academie voor lichamelijke opvoeding, maar het eerste jaar van de selectie stond ADO al op de stoep. Toen zei ik nee, maar een jaar later stonden ze weer bij me op de stoep, en toen heb ik ja gezegd. Ik ging naar de jeugdopleiding van ADO, waar Rob Baan de jeugdtrainer was. Hij was ook coach bij Jeugdplan Nederland (JPN), dus ‘dat lijntje was ook kort’. Uiteindelijk lukte het net niet om een contract bij ADO te krijgen.

Ik ben toen teruggegaan naar de DHL senioren. DHL was destijds de hoogst spelende zondagsclub in Delft. Een keer kreeg ik woorden met Jan van den Akker van DHL. Daarna besloot ik bij DHC te gaan voetballen. Bij DHC was Guus Haak toen coach. We begonnen daar in de tweede klasse. Het eerste jaar werden we net geen kampioen. Het tweede jaar werden we ongeslagen kampioen en gingen we naar de eerste klasse. Het jaar daarop werden we weer ongeslagen kampioen en promoveerden we naar de hoofdklasse. We hadden een goed team met onder meer Hans Suiker, Sjef de Poorter en Hans de Ruijter. We zijn op een gegeven moment Nederlands kampioen geworden in de hoofdklasse.

Wat zijn de mooiste momenten geweest?
De kampioenschappen bij DHC meemaken. Later als coach heb ik met een aantal jeugdteams kampioenschappen meegemaakt. Ik had mijn opleiding afgerond en werkte in Delft als gymnastiekleraar op basisscholen. Ik heb in die tijd mijn coaching diploma gehaald en ben A-jeugd gaan coachen. Ik was onder meer coach bij DHC in de tijd dat ik daar ook nog speelde. Met het oudste jeugdteam zijn we toen kampioen geworden en gingen we de hoogste klasse spelen.

Wat doe je tegenwoordig?
Ik ben met pensioen en help als ZZP’er clubs bij het ontwikkelen van hun jeugdopleiding. Wat ik nu doe, ligt eigenlijk in het verlengde van wat ik in mijn professionele carrière heb gedaan. Ik heb lange tijd voor de KNVB gewerkt. Vanaf 1980 deed ik al parttime werkzaamheden voor de KNVB. Rond het jaar 2000 ben ik fulltime voor de KNVB gaan werken, tot 2018. Ik heb heel lang, als docent, trainers en coaches opgeleid.

Verder ben ik assistent coach geweest bij Nederlandse vrouwenteams, ben ik betrokken geweest bij de meisjesopleiding bij ADO Den Haag, ben ik coach geweest bij een aantal nationale jongensteams en ben ik docent geweest bij een cursus profvoetbal. Op landelijk niveau heb ik bij de KNVB beleid ontwikkeld voor docenten. Na een aantal omzwervingen woon ik nu weer in Delft, net als vroeger.