Eric te Kulve
Eric te Kulve Foto:

Hoe is het nu met Eric te Kulve?

Algemeen Hoe is het nu met?

Eric te Kulve (65) heeft een lange tijd bij DZV (Delftse Zwem Vereniging) waterpolo gespeeld. Na zeventien seizoenen bij de heren 1 verhuisde hij naar België, waar hij nog enkele jaren is blijven spelen. In België is hij zijn eigen bedrijf begonnen, en hij woont er nog altijd.

Door Guy van Rijn

Hoe kijk je terug op je sportcarrière?
Ik begon met schoolzwemmen en leszwemmen in het sportfondsenbad in Delft. Zo heb ik mijn diploma A en B behaald. Eigenlijk begon ik met voetbal, maar dat was niet echt mijn sport. Met waterpolo begon ik eigenlijk door mijn overbuurman, die mijn vader vertelde dat ze bij DZV een waterpolo-veteranenafdeling begonnen waren. Daar ging mijn vader toen spelen, en een jaar later ben ik ook begonnen. Ik was toen een jaar of twaalf.

Ik begon in de tijd dat internationaal icoon Fred van der Zwam net een pupillengroep was gestart bij DZV. Daar kwam ik toen bij te spelen. Ik doorliep de gehele hiërarchie van aspiranten B, A, de jeugd en vervolgens de herenteams. In die tijd waren er zeven herenteams, en voor elk team heb ik wel een wedstrijd gespeeld. In 1976 kwam ik uiteindelijk in het heren 1 team terecht. In dat team heb ik zeventien seizoenen gespeeld, tot het moment dat ik, in 1992, naar België vertrok.

Ik werkte bij Kemira in Pernis, eerder onderdeel van DSM, en ik kreeg een contract aangeboden om vier jaar in België te gaan werken. Op dat aanbod ben ik ingegaan, waarna ik vier jaar in het zuiden van België vlak bij de Franse grens in Mons heb gewoond. In die jaren heb ik nog in de heren 1 gespeeld in La Louvière bij ENL-natation. Dat was een jeugdteam dat kampioen van België was geworden en daardoor promoveerde naar de hoogste klasse. Ze zochten ervaren spelers om het team aan te vullen, en ik was beschikbaar.

Wat zijn de mooiste herinneringen uit jouw carrière?
Ik heb enkele jaren bij het Nederlandse waterpoloteam gespeeld ter voorbereiding op de Olympische Spelen in Los Angeles. Dat was van 1982 tot 1984. Ik heb de hele voorbereiding met alle toernooien meegedaan, ook het voorbereidende toernooi van 1983. Voor de Olympische Spelen zelf werd ik echter niet geselecteerd. Ik heb wel de Universiade in Edmonton meegespeeld, wat als een soort Olympische spelen voor studenten wordt gezien. Verder zijn we met DZV vierde geworden van Nederland. In 1987 heb ik nog meegespeeld met het Nederlandse team op de Europese kampioenschappen in Straatsburg.

Wat doe je tegenwoordig?
Ik woon tegenwoordig de helft van de tijd in Brussel en de andere helft in de Ardennen, iets ten zuiden van Luik. Mijn vriendin, met wie ik nu twaalf jaar samen ben, heeft haar huis in de Ardennen, en ik de mijne in Brussel. Na Mons ben ik naar Brussel verhuisd, waar ik in 2000 mijn eigen IT consulting bedrijf ben begonnen. Dat bedrijf heb ik nog steeds. We zitten in de ERP software voor bedrijven.

Na het waterpolo ben ik gaan fietsen en triatlons gaan doen. Nu fiets ik nog vooral. Ik heb een aantal bekende triatlons gedaan, waaronder de Embrun triatlon in Frankrijk. In dat parcours zit onder meer de befaamde Col d’Izoard. In Delft kom ik niet zo vaak meer. Voor mijn moeder drie jaar terug overleed, kwam ik nog een paar keer per maand in Delft. Nu iets minder vaak, maar niet met minder plezier.