Florian met een poloshirt dat hij cadeau kreeg van een vriendin bij zijn afscheid van het hockey. Voorkant: Hudito, achterkant: Ring Pass.
Florian met een poloshirt dat hij cadeau kreeg van een vriendin bij zijn afscheid van het hockey. Voorkant: Hudito, achterkant: Ring Pass. Foto: Guy van Rijn

Hoe is het nu met Florian Mulder?

sport Hoe is het nu met?

Florian Mulder (38) heeft dertig jaar gehockeyd en begon al op zijn zesde. Hij speelde eerst bij Ring Pass en stapte later over naar Hudito. Zijn speelstijl was aanvallend en hij speelde al vanaf jonge leeftijd bij Heren 1. 

Door Guy van Rijn

Hoe kijk je terug op je sportcarrière?
Het was waanzinnig. Vooral de hockeysport heeft mij veel gebracht. Binnen het hockey heerst er een hele sterke cultuur, waar je ook buiten de sport iets aan hebt. Natuurlijk heb ik de sportieve prestaties geleverd, maar ik heb aan hockey ook vrienden voor het leven overgehouden, en het heeft me ook gevormd als persoon. Bij het hockey zijn ‘sport en privé’ in balans. De filosofie is: wanneer het op school en thuis goed gaat, dan gaat hockey ook beter.

Toen ik zes was begon ik bij Ring Pass. Ik heb vanaf de E’tjes alle eerste elftallen doorlopen tot en met de Heren 1. In die tijd heb ik ook nog hockey met tennis kunnen combineren. Vanaf mijn twaalfde heb ik de keuze gemaakt om vol voor hockey te gaan. Na een aantal jaar bij de Heren 1 te hebben gespeeld van Ring Pass, heb ik vanwege de sportieve prestatie de overstap gemaakt naar Hudito. Bij Ring Pass heb ik veertien jaar gespeeld, en bij Hudito dertien jaar. De laatste vier jaar bij Hudito waren afbouwend in het 2e en 3e team.

Ik heb meestal links-midden gespeeld. Ik hield ervan om een aanval op te zetten. Mijn speelstijl was aanvallend, maar ik was geen held in het verdedigen. Dat laatste liet ik aan de verdedigers over, daar waren zij weer beter in. De overstap van Ring Pass naar Hudito wordt soms als vreemd gezien; alsof je van Ajax naar Feyenoord overstapt. Ik zie dat toch anders, want zowel Ring Pass als Hudito zijn Delftse clubs. Sommige van mijn schoolvrienden speelden bij Ring Pass, en anderen bij Hudito. De overstap moet daarom kunnen, vind ik.

Wat zijn de mooiste momenten geweest?
Dat zijn er eigenlijk te veel om op te noemen. Met een vriend van mij heb ik wel eens half serieus het plan gemaakt om een boek te schrijven over onze hockeytijd. De reizen, de teamweekenden, de feesten: allemaal mooi. Ik heb het voorrecht gehad om zowel bij Ring Pass als Hudito al op vrij jonge leeftijd met de ‘legendes’ binnen het Delftse hockey te mogen spelen. Ik had wat talent en veel motivatie. Zodoende was dit mogelijk. Zeker later heb ik ook flink van ‘de derde helft’ van de wedstrijd genoten.

Een van de mooiste momenten was misschien wel mijn laatste wedstrijd binnen het prestatiehockey. Het was een play-off wedstrijd bij Zwart-Wit in Breda. In de reguliere tijd was het gelijkspel, en een golden goal moest toen de winnaar bepalen. Ik zorgde toen met een golden goal voor de overwinning. Na die wedstrijd heb ik meteen laten weten dat het mijn laatste balcontact zou zijn binnen het prestatiehockey. Zo heb ik op een mooie manier mijn carrière kunnen afsluiten.

Wat doe je tegenwoordig?
Tegenwoordig speel ik weer tennis en daarnaast ook padel. Het cirkeltje is nu rond, want ik speel nu in een tennisteam met zowel oud-leden van Hudito als Ring Pass. We spelen in de gemixte competitie op zaterdag. De najaars- en de voorjaarscompetitie hebben we gewonnen, dus gaan we in beide een klasse hoger spelen. Als werk bemiddel ik marketing- en communicatieprofessionals voor maatschappelijke organisaties. Ik woon in Delft achter het Doelenplein, heerlijke plek.