Hockeyman Dirk Wils
Hockeyman Dirk Wils Foto: Guy van Rijn

Hoe is het nu met Dirk Wils?

Algemeen

Dirk Wils (41) is een echte hockeyman en is daarnaast van beroep ook buurtsportcoach en verenigingsondersteuner. Hij begon met hockeyen bij de Rijswijksche Hockey Club en maakte daarna de overstap naar Ring Pass Delft. Tegenwoordig is hij trainer en coach. 

Door Guy van Rijn

Hoe ziet jouw sportcarrière eruit?
Ik ben eigenlijk ooit begonnen met judo in Rijswijk, want daar woonden wij toen. Toen ik elf jaar oud was ben ik gaan hockeyen bij de Rijswijksche Hockey Club. Ik zat op het CLD en mijn vriendjes hockeyden bij Ring Pass. Toen ben ik ook bij Ring Pass gaan hockeyen. In Rijswijk heb ik mijn passie voor de sport ontdekt, maar omdat ze daar geen A1 team konden vormen en de Delftse hockeyclub op een hoger niveau speelde, ben ik naar Ring Pass gegaan. Uiteindelijk heb ik bij Ring Pass twaalf jaar in het eerste team gespeeld en daarna nog even in het tweede en derde team.

Op een bepaald moment ben ik gaan coachen. Ik begon met coachen terwijl ik zelf nog speelde. Mijn eerste seniorenteam was het dames 1 team van DSHC. Daarna ben ik het eerste herenteam van Ring Pass, waar ik zelf ooit speelde, gaan coachen; Eerst twee jaar als assistent-coach, en daarna drie jaar als hoofdcoach.

Mijn werk heeft ook deels met sport te maken. Van beroep ben ik namelijk verenigingsondersteuner en buurtsportcoach in Delft. Als verenigingsondersteuner help ik verenigingen in Delft met begeleidingstrajecten en kleine hulpvragen. Delft telt bijna honderdvijftig verenigingen, waarvan sommige hulp nodig hebben. Een vereniging kan bijvoorbeeld hulp vragen bij het behouden van leden of bij het ontwikkelen van een missie en visie. Daar help ik of een van mijn vijf andere collega’s in Delft dan mee.

Wat zijn de hoogtepunten uit jouw carrière?
Ik heb eigenlijk twee sportcarrières: als speler en als coach. Als speler zie ik mijn laatste jaar in het eerste team bij Ring Pass en het kampioenschap daarbij in de eerste klasse als hoogtepunt. Als coach zie ik als hoogtepunt de promotie naar de Promotieklasse vorig jaar met heren 1! In 2013 met de B1 in de landelijke competitie als derde eindigen was toch ook best een mooie prestatie. Een aantal spelers van het team dat ik toen coachte speelt nu in de hoofdklasse of zelfs in het Nederlands elftal.

Wat doe je tegenwoordig?
Af en toe hockey ik nog met de veteranen wanneer de tijd het toelaat. Ik ben nu vijfentwintig jaar lid van Ring Pass, maar als sport doe ik nu meer tennis, padel, squash, golf en hardlopen. Die sporten kan ik zelf doen op een moment dat het mij goed uitkomt. Dat is niet alleen belangrijk vanwege mijn baan, maar ook vanwege het feit dat ik sinds vorig jaar vader ben geworden. Ik wil graag tijd met mijn gezin kunnen doorbrengen.

Volgend seizoen ga ik weer terug naar Rijswijk om daar het eerste herenteam te coachen. Dat is wel grappig, omdat er in dat team straks een speler zit die ik nog gecoacht heb bij de B1 van Ring Pass in het jaar dat het zo goed ging. Ik ga deels naar Rijswijk omdat er daar iets minder tijd van me wordt gevraagd, maar dat maakt het niet minder uitdagend! Samen met mijn vrouw Kim en dochter Suze woon ik in Den Haag. We zijn anderhalve week geleden getrouwd! Ik heb nog wel de droom om ooit weer op hoger niveau te gaan coachen, of de stap naar de overgangsklasse met Rijswijk te maken!