Ruud Boer in zijn achtertuin.
Ruud Boer in zijn achtertuin. Foto: Guy van Rijn

Hoe is het nu met Ruud Boer?

sport Hoe is het nu met?

Ruud Boer (71) voetbalde vanaf zijn achtste bij Full Speed en is altijd lid gebleven. Hij doorliep alle eerste teams en heeft elf jaar in het eerste seniorenteam gespeeld. Vorig jaar vierde hij zijn zestigjarige jubileum bij de club.

Door Guy van Rijn

Hoe ziet jouw sportcarrière eruit?
Ik heb altijd bij één vereniging gespeeld, namelijk Full Speed. Toen ik acht was kwam ik bij Full Speed terecht, terwijl eigenlijk de ondergrens tien was. Zo graag wilde ik. Ik begon vrijwel gelijk in het eerste elftal, en ben ook de gehele jeugd in het eerste elftal blijven spelen. Dat was echter niet zo moeilijk, want in elke leeftijdsklasse hadden we maar een of twee teams. Full Speed was maar een kleine club.
Toen ik naar de senioren ging, speelden we in de hoofdklasse van de Haagse voetbalbond. Dat was dus nog niet eens KNVB voetbal. Al snel promoveerden we naar de vierde klasse van de KNVB competitie. Tegenwoordig is eigenlijk bijna alles KNVB. Vroeger was voetbal nog populairder dan tegenwoordig. Ik had best wat talent, maar ik was nooit zo fanatiek. Als ik dat was geweest, had ik het misschien verder kunnen schoppen. Toch vind ik het prima zo.

Toen ik vijftien was, vroegen ze al of ik naar de senioren wilde gaan. Ik heb toen nee gezegd en in ben nog twee jaar bij de jeugd gebleven. We speelden in de Haagse competitie, en het voetbal was nogal ruw, vandaar. Eenmaal bij de senioren promoveerden we naar de vierde KNVB klasse. Den Hoorn promoveerde ook. Dat seizoen speelde we de laatste kampioenswedstrijd bij DHC tegen Den Hoorn. Den Hoorn won wel, maar toch was het een feestje.

Later promoveerden we naar de derde klasse, om enkele jaren later alweer te degraderen naar de vierde klasse. Ik speelde meestal centraal midden. Enkele keren ben ik nog uitgenodigd voor een Haags selectieteam, maar daar kwam ik wel wat tekort. In totaal heb ik elf jaar in het eerste van Full Speed gespeeld. Daarna heb ik nog even veteranen gespeeld. Ik ben altijd lid gebleven van de club en heb vorig jaar mijn zestigjarig lidmaatschap gevierd.

Wat zijn de mooiste momenten geweest?
Onze promotie naar de derde klasse van de KNVB was voor mij het hoogtepunt. Dat was denk ik in 1973-74. Dat seizoen kwam er een speler in ons team bij. Hij heette Thijs Kwakkernaat, die van het betaald voetbal kwam. Hij was snel en behendig. Daarvóór hikte we een beetje tegen de derde en vierde plek van onze competitie aan. Mede dankzij deze nieuwe speler konden we dus promoveren.

Wat doe je tegenwoordig?
Ik ben nu gepensioneerd en doe niet meer aan verenigingssport. Ik fiets nog wel veel. Tijdens een oefenwedstrijd bij de veteranen scheurde ik mijn achillespees, waarna ik direct gestopt ben. Ik heb nooit gecoacht of getraind, vooral omdat ik last van mijn knieën heb. Soms trap ik nog een balletje met mijn kleinkinderen, maar de dag daarna heb ik direct last.

Voor ik met pensioen ging, werkte ik bij de TU in de salarisadministratie. Ik ben uiteindelijk, na avondschool, hoofd salarisadministratie geworden. Later ging het personeel en salarisadministratie heten, en nog later HRM. Ik ben altijd bij de TU gebleven, net als bij Full Speed. Wat dat betreft ben ik redelijk honkvast. Ik heb een vrouw waarmee ik bijna vijftig jaar getrouwd ben. Verder hebben we drie kinderen en zes kleinkinderen. De oudste kleinzoon voetbalt ook bij Full Speed.