Linda Korthout
Linda Korthout

Help de Dove Oranje Leeuwinnen naar het EK!

sport

DELFT - De Dove Oranje Leeuwinnen hebben een missie: ze willen namelijk voor een medaille gaan op het EK zaalvoetbal in Italië van 13 tot 22 oktober. De Delftse Linda Korthout (30) gaat mee als keeper. “Maar om deelname mogelijk te maken, kunnen we nog wel wat financiële steun gebruiken. Daarom roep ik andere Delftenaren op om ons te sponsoren of te doneren.” 

Door Cheyenne Toetenel

Linda is zelf honderd procent doof, maar dat weerhoudt haar niet om te doen wat zij graag wil; voetballen. Ze speelt niet alleen in de hoofdklasse bij Os Lusitanos in Amsterdam, maar ook drie keer per jaar bij FC Zaanstad voor de Dovencompetitie. Via de Dovencompetitie kwam ze als keeper terecht bij de Dove Oranje Leeuwinnen van de Koninklijke Nederlandse Doven Sport Bond. “Dit team is belangrijk voor mij, omdat ik het belangrijk vind om te laten zien dat dove vrouwen echt wel kunnen voetballen.”

Leerpunten
Met de Dove Oranje Leeuwinnen heeft Linda al het een en ander meegemaakt. “Ik heb in Zweden een oefentoernooi gespeeld tegen Duitsland en Zweden. Dit was een mooie ervaring en erg leerzaam voor ons. Wij willen graag naar het EK in Italië toe groeien. Daarom hebben we de afgelopen tijd veel samen getraind en hebben wij oefenwedstrijden gespeeld tegen de hoofdklasse en eredivisie teams van Os Lusitanos en ZVV Den Haag. Daar hebben wij veel van geleerd. Deze leerpunten kunnen we meenemen naar het EK. Binnenkort gaan wij op trainingskamp om nog meer te werken aan ons spel.” Nu het EK dichterbij komt, staan de vrouwen te trappelen. Het team is jong, talentvol en heeft ambitieuze doelen. Graag willen ze Nederland vertegenwoordigen in het dovenzaalvoetbal. 

Communicatie
Voetballen vereist uiteraard veel teamwork en communicatie. Maar hoe gaat dat in een team met doven en slechthorenden, zul je dan misschien denken? “Wij communiceren met elkaar via gebaren en aanwijzen”, vertelt Linda. “Om te communiceren moeten wij elkaar aankijken. De scheidsrechters hebben een vlag in plaats van een fluitje, omdat wij deze niet kunnen horen.”

EK
Afgelopen WK is het team vierde geworden en dit EK willen de zaalvoetballers ook hard gaan werken om de top te bereiken. Met welk doel de dames naar het EK in Italië gaan? “Ons doel is uiteraard om de top 3 te behalen en een mooie medaille mee te nemen naar huis.” Maar om dat voor elkaar te krijgen, en om überhaupt richting Montesilvano in Italië te kunnen gaan, hebben de leeuwinnen nog wat ondersteuning nodig. “Wij hebben donaties en sponsoring nodig om naar het EK in Italië te kunnen gaan, omdat de begroting nog niet rond is. Het zou superfijn zijn als lezers van de krant ons een donatie kunnen geven of ons kunnen sponsoren, zodat wij onze droom kunnen waarmaken om naar het EK te gaan. Doneren kan via www.doneerdoel.nl/actie/4229/steun-de-dove-oranje-leeuwinnen-naar-het-ek en sponsoren kan via sponsoring@kndsb.nl.”