Afbeelding
Foto: KOOS BOMMELE

Trompper Optiek Golden Tenloop 2022: ‘Na twee jaar afwezigheid laten we de binnenstad weer bruisen!’

Algemeen

Voor het eerst sinds de uitbraak van Corona is er weer een Trompper Optiek Golden Tenloop. Dat zorgt voor een bruisende binnenstad op Hemelvaartsdag, met zoals we gewend zijn veel muziek en natuurlijk heel veel lopers én loopfans langs het parcours. Voorzitter Marius Schwartz van AV De Koplopers, de organiserende partij: “Het kan niet anders dan dat het een gezellig sportief evenement wordt. Dat gaat energie opleveren, daar ben ik van overtuigd!”

Marius vindt het bijzonder om onderdeel te zijn van dit evenement dat voor een grote groep mensen uit Delft en omstreken wordt gedragen. “Ik ben enorm trots op dit evenement. Duizenden mensen komen jaarlijks naar Delft om te kunnen hardlopen door de prachtige binnenstad. Een heleboel professionals zijn betrokken bij de organisatie, maar de kern wordt gedragen door een bijzonder grote groep vrijwilligers. Zij zorgen ervoor dat al die inwoners van de regio een leuke dag hebben. Dat vind ik fantastisch.”

De organisatie van de Trompper Optiek Golden Tenloop maakt steeds meer gebruik van duurzame alternatieven. Dat is belangrijk, vindt Marius. “Bij de organisatie van een evenement zoals de Golden Tenloop moet je die verantwoordelijkheid dragen. Wij roepen bezoekers bijvoorbeeld op om zoveel mogelijk met de fiets, het openbaar vervoer of de benenwagen te komen. Ook proberen wij zuiniger om te gaan met water, al zullen we waterpunten en sponsposten nooit volledig kunnen verbannen gezien de veiligheid voor de lopers.” De organisatie bood dit jaar bij de inschrijving ook voor het eerst de mogelijkheid om géén nieuw t-shirt te ontvangen bij de inschrijving. “Normaal kregen lopers deze automatisch, maar inmiddels hebben velen al een hele stapel in de kast liggen. De optie was dit jaar om geen shirt te nemen, maar een deel van het inschrijfgeld te doneren aan het goede doel van deze editie: Duurzaamheidscentrum De Papaver.”

De voorzitter is blij verrast dat ondanks Corona weer veel lokale ondernemers helpen om het evenement mogelijk te maken. “In natura, maar ook met sponsorgeld. Dat heeft ons positief verrast en is voor ons een teken dat ondernemers in de binnenstad van Delft de Golden Tenloop waarderen. Natuurlijk zijn er ook omwonenden en ondernemers die overlast kunnen ondervinden van ons evenement. Wij doen er alles om dit zoveel mogelijk te voorkomen en hopen dat de lokale ondernemer profiteert van het grote aantal bezoekers dat we naar de binnenstad trekken.”

Ook als niet-loper is het leuk om donderdag te komen kijken. “Wie weet word je door het hardloopvirus geraakt, ga je zelf hardlopen en doe je volgend jaar ook mee of word je lid van De Koplopers. Al is met z’n allen langs de kant staan en lopers aanmoedigen natuurlijk ook een feest!”