Afbeelding

Zinderend Barokfeest op Kasteel de Wittenburg in Wassenaar

Algemeen

Er is weinig waar een mens zo van opknapt als de Societylunch bij Tony Tetro en Annette Wijdom.De Societylunch op Kasteel de Wittenburg was maandagmiddag in Renaissance - en Barokke stijl.  Tony Tetro, Annette Wijdom, Harry Ballemaker en Vivian Boelen maakten er met hun gasten een mooie en onvergetelijke middag van.  Kasteelheer Ralf Meppelder verzorgde dit aansprekende evenement tot in de puntjes met zijn professionele team. Het was bruisend, zonnig,  enerverend en muzikaal op dit statige kasteel in Wassenaar! Iedere keer zien we dat de regionale kastelen in de buurt tot de verbeelding spreken van Delftse inwoners, waarbij mooi weer de mensen spontaan de fiets pakken en zo’n kasteel gaan bezoeken en de sfeer van toen inhaleren. 

Tekst en foto’s Martin Reitsma 

Op de uitnodiging voor de societylunch van Tony Tetro en Annette Wijdom stond dit keer als kledingetiquette Renaissance of Barok. Iedere keer weten deze organisatoren van de Societylunch hun gasten weer te verrassen. Kostuums worden gehuurd of gekocht om er maar zo goed en authentiek mogelijk uit te zien op dit bruisende evenement van zien en gezien worden. Dit keer was de statige omgeving van Kasteel de Wittenburg in Wassenaar de fraaie entourage om een knallend feest te organiseren. Corona leek ineens ver weg. De zon stond strak aan de blauwe hemel en vanaf 11.30 stroomden de gasten het kasteel binnen. Natuurlijk moest er eerst even een foto gemaakt worden samen met organisatoren Tony en Annette waarna de kasteeltrappen aan de achterzijde toegang verschaften tot de grote kasteeltuin. Aan alles was gedacht. Muziek, drank, lekkere hapjes en vooral veel sfeer. Op de weelderig gedekte tafels stonden tal van culinaire lekkernijen, flessen Champagne en heerlijke wijnen. Laat dat maar over aan directeur Ralf Meppelder en Jordy van der Vegt, de chef van restaurant Sophie. De eerste bewoonster van het kasteel, Sophie Adrienne Baronesse Sloet van Ruitenborgh zou wat trots geweest zijn op deze fraaie entourage.

Barok en Renaissance kostuums waren een grote kleurenpracht
Het was deze middag een grote kleurenpracht, velen waren extravagant gekleed. De sfeer en essentie van de barokke stijl ligt mede in zijn Italiaanse naam Barocco, dit betekent onder meer extravagant en fantasievol en dat was het. Kleurige kostuums, witte pruiken, gepoederde gezichten, lage decolletés en demonstratieve chic. De een vindt het pompeus, de ander vindt het elegant en stijlvol. Het was helemaal in de stijl van die barokke jaren en gaat terug tot het 17e eeuwse Italië en Frankrijk. Op de jurken van de dames waren veel gouden elementen te zien, actief versierd met borduurwerk, kant en aangevuld met soms ingewikkelde ontwerpen. Het barokke tijdperk eiste immers veel van de dames. De high society droeg afslankende korsetten, waardoor de taille erg dun was. Soms was het net of zonnekoning Lodewijk de XIV samen met Marie-Antoinette vorstelijke de kasteeltrappen afdaalden. Van Justine Pelmelay, Mariska van Kolck tot en met Ria Valk, Babette Ginger ook de zangeressen waren goed vertegenwoordigd op dit bruisende feestje. Het was dan ook een weelderige, bont gekleurde massa van enthousiaste gasten. We zagen dames met witgekalkte huid en rode lippenstift, schoonheden gekleed in weelderige jurken met massieve sieraden en geurige parfums. Je waande je in het tijdperk van Mozart, de Zonnekoning, Rubens en Jan Steen. Sommige kostuums konden niet magischer zijn, betoverend met veel goud en glitter. Ook de heren lieten zich niet onbetuigd, er was veel werk gemaakt van de fraaie kleding. De populariteit en het succes van de renaissance en barok werd ooit nog aangemoedigd door de rooms-katholieke kerk, hoewel er op deze bruisende middag geen geestelijke te zien was. Hij had wellicht ook heel wat keren de biecht kunnen afnemen.

Swingende klanken op de dansvloer
Presentatrice Vivian Boelen was weer op haar best en kondigde met veel elan de artiesten aan. Van Barok ‘n Roll tot en met Salsa en Latin, de dansvloer stond iedere keer weer vol. Zanger Lou Prince gaf weer een dijk van een optreden maar zag op een gegeven ogenblik alle vrouwen wegstromen van de dansvloer, wat gebeurde hier vroeg hij me later op de middag?  50 meter verder zagen we de oorzaak van deze tijdelijke leegloop, er moest een krantenfoto worden gemaakt. Schrijver dezes had de weelderig geklede dames weggelokt voor een foto elders in de kasteeltuin. Lou kon evenwel gerust zijn, want al snel zag hij zijn muzikale fans terug waarbij de voeten al weer snel van de grond gingen op de klanken van zijn wervelende muziek. Ook DJ Rob van Mastrigt stak in grote vorm.  Zanger Elim van Delft deed eveneens een aansprekend optreden. Er is niets waar een mens zo van opknapt als de Societylunch bij Tony en Annette. Na afloop ontving iedere gast een goody bag en een stoffen knuffel. Er zullen weer heel wat kinderen blij gemaakt zijn met dit attente cadeautje. Kasteelheer Ralf Meppelder had met zijn service-gerichte medewerkers weer alles uit de kast gehaald om de gasten van Tony en Annette het naar hun zin te maken. En dat is opnieuw gelukt!

Afbeelding
Afbeelding