Foto: Koos Bommelé
Foto: Koos Bommelé

Hemd van het Lijf: René Steijger

Algemeen

René Steijger is sinds 1989 initiator van het gratis toegankelijke Delftse festival Westerpop. De organisatie maakt zich op voor de 29e editie.

Waarom hier op de foto?
“Hier op het sportterrein van het Stanislascollege aan het Molenhuispad vindt op 8 en 9 juli eindelijk weer een editie van Westerpop plaats.”

Wat kunnen we verwachten?
“Verspreid over twee stages treden nationale én internationale acts op, van nieuw talent tot de meer ervaren rotten en grote namen.”

Hoe verliepen de voorbereidingen?
“Het was een enorme uitdaging. De sector heeft flink last van ‘after corona debacles’. Flexibel personeel vinden is lastig. Verschillende posten kunnen we invullen met de 240 vrijwilligers waar wij enorm blij mee zijn, maar toch heb je ook betaald personeel nodig voor beveiliging, licht en geluid. Dat is de nieuwe werkelijkheid. Gelukkig hebben we het bij mekaar gekregen, al was het met hangen en wurgen.”

Ook de stijgende kosten hebben invloed, begreep ik?
“Extreme kostenstijgingen, ja! Wij moeten dit jaar echt goed kijken hoe we uit de kosten kunnen komen. Daarbij vragen we ook de gemeente om steun. Ook de muntprijzen voor consumpties zijn onderwerp van gesprek. De muntprijs moet behapbaar blijven, maar het moet ook behapbaar blijven voor de organisatie om het gratis festival te organiseren. We moeten een balans zien te vinden, zodat mensen je niet als een onsympathiek festival gaan zien maar ook begrip kunnen opbrengen voor het feit dat er een prijsstijging wordt doorgevoerd.”

Zat het met de line-up meer mee?
“Dat was de volgende uitdaging. 2022 staat in het teken van inhaalconcerten. Daar liepen wij erg tegenaan bij veel bands, maar uiteindelijk zijn we blij met onze line-up en de positieve reacties die we erop krijgen. Dat we bijvoorbeeld DeWolff op onze mainstage mogen verwelkomen is bijzonder. Zij touren het hele seizoen door Duitsland en treden maar drie keer in Nederland op tijdens het festivalseizoen, inclusief ons festival. En naast nationale bands en artiesten hebben we ook Goose, een grote naam uit België, en The Magnetics uit Italië op onze mainstage.”

En jullie verwelkomen ook een band uit Oekraïne?
“We vinden het bijzonder dat we als laatst geboekte band toch nog een Oekraïense afvaardiging kunnen ontvangen, Zbariski, gezien de omstandigheden. Het is echter niet de eerste keer, want we hebben vaker nieuw talent uit Oekraïne gehad. Stage Europe Network waar wij mee samenwerken zoekt juist naar talent uit landen die je normaal niet zo snel hier op het podium ziet.”

Hoe zie jij de toekomst van Westerpop voor je?
“Persoonlijk maak ik mij best wel zorgen over de toekomst, maar we hopen het concept van Westerpop niet te veranderen en een succesvol gratis festival te kunnen blijven dat mensen uit Delft, de rest van Nederland en toeristen verbindt. Hopelijk is dit een overgangsjaar naar meer stabiliteit in 2023, wanneer de 30e editie van Westerpop plaats gaat vinden. Maar eerst hopen we natuurlijk zoveel mogelijk mensen te mogen ontvangen en te verbinden op Westerpop 2022!”