Foto: Koos Bommelé
Foto: Koos Bommelé Foto: KOOS BOMMELE

Hemd van het Lijf: Thies Postma

Algemeen

Delvenaar Thies Postma (23) is de nieuwe coureur van het Vattenfall Solar Team en maakt zich op voor het WK zonneracen in Australië.

Waarom wilde je hier op de foto?
“Achter mij zie je de zonneauto die het Vattenfall Solar Team een paar jaar geleden heeft gemaakt. Dit symboliseert eigenlijk waar wij nu zelf ook mee bezig zijn.”

Wat is het Vattenfall Solar Team?
“Een groep studenten van de TU Delft die hun studie een jaar opzij zetten om samen een zonneauto te bouwen. Daarmee doen we uiteindelijk mee aan de Bridgestone World Solar Challenge.”

Wat zijn jouw taken?
“Ik ben mechanicus en kom later dit jaar uit als coureur in Australië, mits de coronamaatregelen het toelaten.”

Hoe ben je betrokken geraakt bij dit team?
“Een lange tijd geleden maakte een neef van mijn nicht deel uit van het team en hoorde ik er mooie verhalen over. Toen ik afgelopen zomer mijn bachelor Aerospace Engineering aan de TU Delft afrondde, wist ik nog niet exact welke master ik wilde doen. Een jaar deel uitmaken van het Vattenfall Solar Team bood mij de ideale uitkomst.”

Hoeveel tijd steek je erin?
“Per week tussen de 50 en 60 uur, dus meer dan een fulltime baan. Nu werken we veelal in een digitale kantooromgeving. Testen doen we wel fysiek, in kleine groepjes.”

Waarom heb jij er al die uren voor over?
“Mijn studie vond ik heel theoretisch. Al die kennis die ik heb opgedaan kan ik nu pas écht toepassen. Ondanks dat de meeste werkzaamheden digitaal worden uitgevoerd, ontstaat een hechte vriendengroep omdat je samen ergens aan werkt. Daardoor blijf ik er graag veel energie in stoppen.”

Hoe staat het er nu voor met de zonneauto?
“De aeroshell, ofwel buitenkant van de auto, hebben we gedesigned en wordt nu geproduceerd. Dit is ook het moment waarop we als team naar buiten treden. Of de race komend najaar nu wel of niet doorgaat in Australië, wij gaan in ieder geval een auto bouwen zodat we er als team staan als we groen licht krijgen.”

Tijdens de laatste race in Australië ging de auto vlak voor de finish in vlammen op. Maakt dat jullie nóg gemotiveerder voor komende race?
“Zeker. We zijn zevenvoudig wereldkampioen. De drive is dit jaar alleen maar groter om voor een extra wereldtitel te gaan.”

Als burgemeester van Delft...
“...zou ik het recyclen van afval meer promoten of wat handiger maken voor de Delftenaren, door bijvoorbeeld meer inzamelpunten te creëren.”