Foto: Koos Bommelé
Foto: Koos Bommelé Foto: KOOS BOMMELE

Hemd van het Lijf: Casper Klop

Algemeen

Casper (23) is actief binnen de Delftse Klimaatcoalitie en roept Delftenaren op het Klimaatalarm te luiden op 14 maart.

Waarom op het Stationsplein op de foto?
“Hier luiden wij op 14 maart om 15.00 uur het Klimaatalarm.”

Wat houdt dat Klimaatalarm in?
“In 35+ steden door heel Nederland vragen wij op hetzelfde moment aandacht voor het klimaat, om dit weer hoog op de politieke agenda te krijgen. Van de overheid eisen we een eerlijk en daadkrachtig klimaatbeleid, omdat we nog steeds zien dat we achterlopen op de ontwikkelingen.”

Waarom juist op 14 maart?
“Dit is drie dagen voor de Tweede Kamerverkiezingen. We zien dat door de coronacrisis het klimaatbeleid ondergesneeuwd raakt. In partijprogramma’s overheersen plannen die te koppelen zijn aan de crisis, terwijl dit maar een klein deel gaat zijn van de regeerperiode. Dat terwijl verduurzaming juist de komende 4 jaar cruciaal gaat zijn.”

Wat vind je van het huidige beleid?
“Aan de ene kant zie ik dat er heel veel gebeurt. Daar ben ik blij om, maar tegelijkertijd zie ik dat als we de klimaatplannen van alle landen nu bij elkaar optellen het nog verre van genoeg is om de doelen uit het akkoord van Parijs te halen. Dat baart mij, en met mij vele anderen, zorgen.”

Jullie organiseren deze actie vanuit de Delftse Klimaatcoalitie. Wat houdt die in?
“In Delft bestonden al veel initiatieven op het gebied van duurzaamheid, energietransitie en natuurbehoud. Naar aanleiding van het Klimaatalarm zijn onder meer Milieudefensie Delft, Natuurlijk Delfland, Platform Energietransitie Delft, Delft4GlobalGoals, Luchtwachters Delft en Extinction Rebellion gaan samenwerken als de Delftse Klimaatcoalitie, voor een rechtvaardige en duurzame toekomst.”

Wat is jouw rol hierin?
“Zelf ben ik van Extinction Rebellion en ben ik technisch en activistisch ingesteld, mede door de Master Electrical Power Engineering die ik volg. Samenwerken met partijen die meer op het sociale aspect of de natuur zijn ingesteld is leerzaam. Techniek alleen is bij lange na nog niet genoeg. We hebben ook helder politiek beleid nodig en duidelijke wetgeving. We hebben daarvoor heel veel draagvlak nodig.”

Hoe wordt het Klimaatalarm vormgegeven?
“Omdat we het in coronatijd niet centraal kunnen organiseren, doen we het op heel veel verschillende plekken met één verbindend audio-programma. In Delft organiseren we een stilstaande manifestatie met het landelijke programma en een paar lokale sprekers. We weten dat we lang niet iedereen kwijt kunnen op het plein, zeker gezien de coronamaatregelen. Daarom is het ook mogelijk om vanuit huis mee te doen. Zij kunnen het online programma bekijken en vanaf het balkon of de straat het Klimaatalarm luiden met een wekker, alarmradio of wat dan ook.”

En het is nodig om je in beide gevallen aan te melden?
“Zeker. Zo kunnen wij direct zien hoeveel mensen meedoen. Aanmelden kan via klimaatalarm2021.nl. Daar kun je ook aangeven of je fysiek op het plein of vanuit huis mee wil doen. Vertel anderen ook vooral waarom je meedoet. Dat kan van grote invloed zijn.”

Is het fysiek aanwezig zijn veilig?
“Ja, we houden ons strikt aan de coronaregels. Op de manifestatie zelf houden we afstand en dragen we mondkapjes. Daarnaast limiteren we het aantal fysieke aanmeldingen tot de veilige grootte, in goed overleg met de gemeente.”

En wat gebeurt er ná 14 maart met de Delftse Klimaatcoalitie?
“We zijn druk bezig om verdere plannen te creëren, lokale initiatieven te ondersteunen en perspectieven te verbreden. Maar voor nu focussen wij ons op de organisatie van het Klimaatalarm.”

Als burgemeester van Delft...
“...zou ik Delft klimaatneutraal maken in 2030! En de kloof tussen studenten en inwoners verkleinen, want ik denk dat we veel van elkaar kunnen leren.”