Lotte de Vries van Loco Lama roept Delftenaren op de lokale ondernemers te blijven steunen (Foto: Koos Bommelé)
Lotte de Vries van Loco Lama roept Delftenaren op de lokale ondernemers te blijven steunen (Foto: Koos Bommelé) Foto: KOOS BOMMELE

'Koop lokaal en houd de stad bruisend'

Algemeen

DELFT - De gevolgen van het coronavirus zijn inmiddels voor iedereen voelbaar. Niet alleen heeft de crisis impact op horeca en cultuur, maar ook op winkeliers die hun zaken ‘gewoon’ open mogen houden. Juist nú is het daarom belangrijk om de lokale ondernemer te blijven steunen. Heb hart voor ons Delft!

Door Cheyenne Toetenel

Winkeliers in de binnenstad merken dat het een flink stuk rustiger is geworden in het centrum. “Het grootste gemis voor ons is het feit dat toeristen en dagjesmensen de stad niet meer bezoeken”, vertelt Lotte de Vries van Loco Lama. “Deze groep zorgt normaal gesproken voor veel aanloop in onze winkel. Maar ook de sluiting van de horeca heeft grote gevolgen voor de lokale ondernemer. Een bezoek aan de stad is minder een uitje geworden, aangezien je niet meer dat drankje op de Beestenmarkt kunt doen of ergens een lekker taartje kan eten. Dat maakt het voor veel mensen minder aantrekkelijk om de stad in te gaan, terwijl wij als winkeliers toch proberen het heel gezellig te maken. Gezelligheid en veiligheid gaan goed hand in hand door de creativiteit, flexibiliteit en wilskracht van de lokale ondernemers. Dat is iets wat ik als lokale winkelier graag wil benadrukken, want winkeliers hebben de steun van locals nu hard nodig.”

Bruisende stad
Lotte vindt het vooral belangrijk om er als Delft samen voor te zorgen dat we ook ná corona nog een bruisende stad hebben. “Natuurlijk ligt de verleiding van een grote landelijke webshop op de loer, maar uiteindelijk willen we allemaal dat Delft sfeervol blijft. Dat lukt alleen als we elkaar steunen.” Ook Trude Gerritsma van Boekhandel de Omslag wijst erop dat het een vreemde tijd is, maar het toch belangrijk is om gericht aankopen te blijven doen bij de lokale winkeliers. “Het is natuurlijk heel makkelijk om vanachter een computer met één druk op de knop te bestellen bij de grote namen, maar je moet je wel beseffen dat de lokale winkels dan verdwijnen. Het is sowieso prettig om af en toe een écht boek te kunnen vasthouden of een spijkerbroek te passen. Mocht je dat toch niet prettig vinden, dan is het in veel gevallen ook mogelijk om jouw bestelling in Delft te laten bezorgen, door de lokale ondernemer. Ook dan steun je de Delftse ondernemers en draag je eraan bij dat wij allen het hoofd bovenwater kunnen houden. Koop lokaal, dat is hartstikke belangrijk. Als dit niet gebeurt, zit het er dik in dat we straks in een spookstad komen te leven. Dat is een sombere gedachte.”

Verbinding
Volgens Lotte gaat het niet alleen om de lokale ondernemer zelf, maar komt er veel meer bij kijken. “Natuurlijk moeten wij allemaal de rekeningen betalen en willen wij ons personeel - dat thuis ook verantwoordelijkheden heeft - uren geven, maar Delftse ondernemers zijn verbonden aan veel meer zaken. Zo sponsoren velen evenementen en sportverenigingen. Ook voor die sectoren is het van belang dat ondernemers dit kunnen blijven doen. Samen vormen we de stad, en samen moeten we strijden om die in stand te houden.”

Veilig bezoek
Niet alleen gezelligheid is in deze tijd belangrijk bij een bezoek aan de stad, maar ook vooral de waarborging van de veiligheid. “Ik wil zelf ook absoluut niet ziek worden, dus hebben wij in de boekhandel alle nodige maatregelen genomen”, aldus Trude. “Uiteraard roepen we mensen op om hun aankopen gericht te doen. Daarnaast hebben we de paden ruimer uitgezet, we hebben spatschermen, mondkapjes, desinfectiemiddel en werken met een maximum aantal bezoekers.” Hetzelfde geldt voor Loco Lama, waar recentelijk ook de openingstijden zijn verruimd met oog op de feestmaand. Lotte: “Zo hopen we de bezoekersaantallen zo veel mogelijk te spreiden, zodat klanten niet in een lange wachtrij voor de deur komen te staan.” Beide winkels zijn ook buiten openingstijden op afspraak geopend voor private shopping sessies. “Dit zijn goede momenten om cadeaus voor de feestdagen in te slaan. Al deze maatregelen zorgen ervoor dat lokaal shoppen gewoon kan en superveilig is. Gun jezelf de beleving en de gezelligheid die er alsnog écht is in de stad. Dat is toch veel leuker dan al je aankopen doen vanachter de computer!” Ga wel zoveel mogelijk alleen zodat er ook ruimte is voor anderen, doe je aankopen gericht en houd je aan de maatregelen.

Markt
Marktmanager Paul Nijhuis vraagt ook graag aandacht voor de Delftse warenmarkten. “Net als de lokale winkeliers, zien ook de koopmannen een enorme terugloop in het aantal toeristen, wat van enorme invloed is op de markten. Ook zij moeten het nu écht hebben van lokale bezoekers.” Ook op de warenmarkt kan dat volgens Paul heel veilig. “We hebben eenrichtingsverkeer ingevoerd, de paden breder gemaakt en werken met wachtrijen. Mijn oproep is daarom: blijf lokale (markt)ondernemers steunen en houd de stad levendig. Koop juist nu dat bloemetje op de markt en maak het gezellig in huis!”