Robin van Rijn mag zichzelf met zijn vijfentwintig jaar een routinier noemen in de selectie van Concordia, waar volgens hem nog heel veel groei in zit. (foto: Roel van Dorsten)
Robin van Rijn mag zichzelf met zijn vijfentwintig jaar een routinier noemen in de selectie van Concordia, waar volgens hem nog heel veel groei in zit. (foto: Roel van Dorsten)

Concordia heeft de potentie om eersteklasser te worden

sport

DELFT - Concordia heeft zijn draai in de tweede klasse gevonden. Na de promotie van afgelopen seizoen bezet de club momenteel een keurige plek in de subtop.

Eén van de vaste krachten in het elftal van Martijn Leonard en Wim van Zinnen is Robin van Rijn, die al voor het achtste seizoen deel uitmaakt van de selectie. "Ik denk dat we op de plek staan waar we op dit moment thuishoren. We hebben hier en daar misschien wat mazzel gehad, maar we hebben ook onnodig punten laten liggen. Zo stonden we uit bij ROAC met nog twee minuten te spelen met 0-1 voor, maar verloren we de wedstrijd uiteindelijk met 2-1. Als we aan het eind van het seizoen nog steeds op de vijfde plek staan, denk ik dat we een goed seizoen hebben gehad."

"ALLES LIGT ZO DICHT BIJ ELKAAR"
Twee weken geleden won Concordia haar laatste wedstrijd met 1-0 van RKDEO door een benutte strafschop van Van Rijn. "Die overwinning was wel even nodig ook, want de drie wedstrijden ervoor verloren we. Tegen koploper Delft kwamen we na een 0-3 ruststand nog wel goed terug, maar verloren we uiteindelijk toch nog met 3-4 en ook Teylingen, dat op het moment dat we ze troffen helemaal onderaan stond verloren we. Het zegt misschien wel iets over onze poule: alles ligt zo dicht bij elkaar, dat er geen makkelijke wedstrijden zijn."
Dat was afgelopen seizoen wel anders. "Want in de derde klasse was er een duidelijk onderscheid tussen vijf topploegen en alles wat daaronder zat. Er zaten wedstrijden tussen, waarvan je van tevoren zeker wist dat je ze ging winnen. Dat is nu niet het geval. Daarbij is het leuk dat er een aantal derby's tussen zitten. Die wil je toch net nog wat liever winnen, omdat je veel van die jongens ook buiten het voetbal tegenkomt."
Datzelfde geldt voor zijn ploeggenoten. "Want in de groep zitten veel jongens die ook mijn vrienden zijn." Dat betekent niet dat er op trainingen en in wedstrijden geen onvertogen woord valt. "Want binnen de groep is er, zeker nu er een aantal jongens van andere clubs is teruggekomen naar Concordia, ook een gezonde concurrentie, waarbij niemand zeker is van zijn plekkie. Daarom gaat het er ook op de training soms hard aan toe en vallen er weleens worden, maar zodra we van het veld stappen, is dat weg."
Ook Van Rijn is nog niet helemaal zeker van zijn plek. "Want ik word zowel als centrale verdediger als als rechtsback neergezet. Ik kan op beide plekken goed uit de voeten, maar het zou lekker zijn om me op één plek te kunnen concentreren."

"ER ZIT NOG HEEL VEEL REK IN DEZE GROEP"
Ondanks het feit dat Van Rijn met zijn vijfentwintig jaar in veel ploegen tot de jonkies zou behoren, is hij bij Concordia een routinier. "Zo zie ik dat wel, want binnen de selectie zijn alleen Laurens Waling, Willem Groenewegen en Jochem van der Brugge ouder dan ik. We proberen de jonge jongens scherp te houden en te helpen. Het is leuk dat we zo'n jonge ploeg hebben, want doordat de gemiddelde leeftijd in de selectie zo laag ligt, zit er nog heel veel rek in deze groep. Nu al over promotie praten zou natuurlijk voorbarig zijn, want we moeten eerst een stabiele tweedeklasser worden, maar op de wat langere termijn zou het mooi zijn om te promoveren naar de eerste klasse."
De nieuwe aanpak van Martijn Leonard zou hieraan bij kunnen dragen. "We merken inderdaad dat hij anders werkt dan Wim van Zinnen vorig seizoen. Hij benadert het voetbal wat anders en wil met ons hogerop, doet er alles aan om het maximale uit elke speler te halen, bijvoorbeeld door speciale conditietests. Op dit moment merk ik nog niet dat ik dingen kan die ik nog niet kon, maar sommige effecten schijnen pas op langere termijn zichtbaar te worden. Voorlopig ben ik nog op zoek naar mijn plekkie."