De B1 van Den Hoorn plaatste zich vorige week zaterdag voor de finale van de KNVB-beker en kijkt nu al uit naar 4 juni, de dag waarop de finale tegen VOC wordt gespeeld. Uiterst rechts staat succestrainer Gino Ninaber. (foto: Roel van Dorsten)
De B1 van Den Hoorn plaatste zich vorige week zaterdag voor de finale van de KNVB-beker en kijkt nu al uit naar 4 juni, de dag waarop de finale tegen VOC wordt gespeeld. Uiterst rechts staat succestrainer Gino Ninaber. (foto: Roel van Dorsten)

Gino Ninaber gaat voor bekerwinst als afscheidscadeau

sport

DEN HOORN - Waar velen op hoopten en maar wat weinigen verwachtten, gebeurde afgelopen zondag aan de Zuidhoornseweg. De B1 van SV Den Hoorn versloeg de leeftijdsgenoten van SC Feyenoord in de halve finale van het toernooi om de KNVB-beker.

En dus plaatsten de Midden-Delflanders zich voor de eindstrijd van het toernooi, waarin ze het op 4 juni mogen opnemen tegen de B-junioren van VOC uit Rotterdam, die te sterk waren voor Spijkenisse.
Hoofdtrainer Gino Ninaber is trots op zijn elftal. "Want wij zijn een eersteklasser, al liggen onze ambities hoger. Dan is het fijn om zo nu en dan eens een krachtmeting te hebben met ploegen die hoger spelen. Dat we ook daarin kunnen presteren was wel duidelijk, want in de weg naar de halve finale hebben we ook al tegen de B1-elftallen van Rijnsburgse Boys, 's Gravenzande en DHC gespeeld."

"DAT WAS EEN DROOMSCENARIO"
Den Hoorn ging redelijk onbevangen de wedstrijd in. "Al spelen we in dit soort wedstrijden wel met een ander plan dan in de competitie en stond er vierhonderd man langs de lijn", vertelt Ninaber, die na dit seizoen vertrekt en verder gaat als hoofdtrainer van de C-jeugd van Excelsior Maassluis. "In dit soort wedstrijden wordt niet van ons verwacht dat we het spel maken. Daarom houden we de linies kort op elkaar. Als je dan na vijf minuten op een 1-0 voorsprong komt door een goal van Jesse Bodde, dan is dat een droomscenario."
Bij die 1-0 bleef het echter niet. "Zij maakten gelijk en je merkte bij fases dat zij de beslissing echt wilden forceren. Het tempo kwam steeds hoger te liggen. De conditie van ons veld is heel matig en dat was zaterdag dus in ons voordeel. Uiteindelijk verloor één van hun spelers tien minuten voor tijd zijn hoofd en pakte een rode kaart."
Op dat moment begon voor Ninaber 'de moeilijkste periode voor een trainer'. "De spelers wilden allemaal volle bak op de aanval, terwijl het in dit soort wedstrijden juist belangrijk is om de organisatie op orde te houden. We hebben wel een paar levensgrote kansen gecreëerd, maar kwamen nog niet tot scoren."

"IK VOND HET LASTIG"
Vanaf elf meter lukte dat wel. "Ik vond het heel lastig om vijf penaltynemers aan te wijzen, ook al omdat we dit seizoen in de competitie al drie penalty's hadden gemist. Daarnaast weet je niet wat de druk met ze doet. Aan de andere kant stonden er ook jongens op waarvan ik het in eerste instantie minder had verwacht."
Uiteindelijk stelden zijn pupillen Ninaber niet teleur: alle vijf de krijttrappen werden benut. "En bij hen stopte Tim van Woerden de derde strafschop, waardoor wij in de finale staan."
Vooruitkijken naar de finale mag, maar de focus ligt voorlopig op de competitie, als het aan de trainer ligt. "Want daar doen we nog mee om promotie. Dat is op de iets langere termijn natuurlijk belangrijker." Voor wat betreft de middellange termijn heeft de 26-jarige trainer de nodige verwachtingen van zijn pupillen. "Ik denk dat er voor Den Hoorn-begrippen wel een aantal toptalenten bij zitten. Wat dat betreft staat een aantal jongens op een kruispunt: blijf ik hier of ga ik mijn geluk elders beproeven. Ik raad ze aan om hier in ieder geval het eerste elftal te halen en dan pas verder te kijken. We hebben met Ronald Hes een trainer die weet wat er in de jeugd rondloopt en niet schroomt om talenten in te zetten. Wat dat betreft zou het me niet verbazen als een aantal van hen komend seizoen al bij de selectie komt."
Ninaber zelf zal het niet meemaken. "Ik heb ook ambities en wil na zes jaar bij DHC en vijf jaar bij Den Hoorn wel weer eens wat anders. Ik ga bij Excelsior Maassluis veel leren en mijn TC2 halen. Misschien kom ik over vijf jaar wel terug als hoofdtrainer en train ik deze jongens weer. Dat zou het ideale plaatje zijn."