Frans Veldhuis was niet de eerste naam die op het wedstrijdformulier werd gezet, maar stond er wel altijd als dat van hem werd gevraagd. (foto: Roel van Dorsten)
Frans Veldhuis was niet de eerste naam die op het wedstrijdformulier werd gezet, maar stond er wel altijd als dat van hem werd gevraagd. (foto: Roel van Dorsten)

Hoe gaat het met Frans Veldhuis?

sport

DELFT - Frans Veldhuis (68) was met zijn snelheid een plaag voor menig verdediger die tegen Wippolder speelde.

"Ik woonde in de Colignystraat en we voetbalden met jongens uit de buurt op straat of op het toenmalige terrein van Wippolder. Daar werden we weggestuurd, totdat 'ome' Jan Heining zei: 'Als je er elf hebt, maken we een teampie'. Zo gezegd, zo gedaan. We speelden tot we elf waren alleen tegen DVC en Concordia."

- Met wie kwam je in de jeugd in het elftal?
"Met onder anderen Gerrit Visser, Kees van Zuilen, Ben van Schijndel, Arno van Peppen en Gerard de Jong. Als elftal bleven we lang bij elkaar en waren we redelijk succesvol, ik geloof dat we vier keer kampioen werden."

- Kwam je al snel in het eerste?
"Na de A-jeugd stootten Ben van Schijndel en Kees van Zuilen meteen door naar het eerste en ik begon in het tweede. Wim van Buuren, de beste trainer die ik ooit heb gehad, haalde me bij het eerste. Ik was geen vaste kracht, maar heb wel heel wat wedstrijden meegedaan."

- Waren jullie succesvol?
"Dat viel wat tegen. We hadden regelmatig DOF-feestjes, zoals we dat noemden. Dat waren degradatie ontsnappingsfeestjes. Nadat ik enige tijd in dienst was geweest en net terug was, haalde Wim van Buuren me weer bij de selectie. In de nacompetitie speelden we tegen een Haagse club en tegen Delfia in het DHC-stadion. Dat was mijn hoogtepunt, ook al kostte die wedstrijd me drie brillen."

- Hoe dat zo?
"Ik kopte al na vijf minuten een bal, waarbij de eerste stuk ging. Niet veel later brak er één in een kopduel met Gerard Knoester en ten slotte gaf ik de assist voor de 1-0, waardoor we veilig waren. Tijdens het juichen sneuvelde de derde."

- Wat was nog meer mooi?
"We speelden eens een jubileumwedstrijd tegen Feyenoord, toen ik met Bram van der Horst had afgesproken dat hij de tweede helft mank zou gaan lopen. Daardoor mocht ik meespelen en stond ik tegen Coen Moulijn. Verder was de sfeer altijd goed en was er kleedkamerhumor."

- Vertel…
"Ten eerste waren de vrouwen er altijd bij en vormden ook zij een hechte groep. Daarnaast was het op trainingsavonden ook lachen. Zo kon het weleens zijn dat alle fietsen op een stapel op de middenstip lagen of dat de jouwe ineens in de vlaggenmast hing."

- Hoe volg je Wippolder nu nog?
"Ik ga als de tijd het me toelaat bij elke thuiswedstrijd en de derby's kijken. Dat zijn er dit seizoen veel!"