Afbeelding

Ouderen bowlen, lachen en vertellen sterke verhalen

sport

Editie: Week 33, Jaargang 22 |

Jan Voshol was vroeger een verwoed bowler, maar stort zich nu vooral op het organiseren van bowlen voor ouderen.

DELFT – Een club sportieve ouderen die nog niet achter geraniums willen, komt elke dinsdag- en woensdagmorgen in ’t Karrewiel bij elkaar om een potje te bowlen. Door fysieke ongemakken en sterfgevallen wordt de groep echter steeds kleiner.

Jan Voshol was twintig jaar geleden betrokken bij de oprichting van de club. “Een aantal leden is nog van het eerste begin bij de club, maar dat zijn er niet veel meer”, vertelt de 87-jarige Rijswijker. In zijn gloriedagen deed hij nog mee aan het Europees Kampioenschap bowlen in Berlijn, in de gloriedagen van de senioren bowlinggroep kwamen er verspreid over twee ochtend zestig ouderen naar ’t Karrewiel. Op dinsdagmorgen zijn dat er nu nog zestien, op woensdag iets meer. 


-Wat zijn jullie voor groepje?
Voshol: “We zijn een bij elkaar geraapt stel van gepensioneerden dat gewoon bij elkaar wil zijn. Er zijn wel wat regels, maar die kunnen we per minuut aanpassen. We verzamelen ’s ochtends om een uur of tien, dan is het een gezellig soosgebeuren. Om half elf gaan we bowlen, ongeveer anderhalf uur lang. Daarna is er koffie van het huis. Wie met ons mee wil doen hoeft totaal geen ervaring of materiaal te hebben.”


-Hoe fanatiek zijn jullie?
“We zijn gezellige mensen, het fanatieke is er niet bij. We hebben groepjes van drie man per baan. En het is competitiegebeuren  tussen aanhalingstekens. Er wordt veel gelachen en er worden veel sterke verhalen over vroeger verteld. Vroeger had je nog vaste groepjes mensen die bij de Kabelfabriek, de Gistfabriek of de Calvé hadden gewerkt die tegen elkaar bowlden, maar dat is niet meer”


-Waarom is het voor ouderen leuk om te bowlen?
“De sport is niet weergevoelig, dus je kunt altijd terecht. Bewegen is bovendien altijd goed, maar de hoofdzaak is wel het sociale gebeuren en de contacten. Natuurlijk vind ik het jammer dat ik zelf niet meer kan meedoen, maar ik ben er niet ziek van. Ik vind het ook mooi om te organiseren.”


De ouderen pakken hun bowlingballen in september weer op. Gepensioneerden die hen graag komen vergezellen zijn van harte welkom en kunnen zich aanmelden bij Jan Voshol via telefoonnummer 070-3939196 of e-mailadres 2284JL48@hetnet.nl.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12