Afbeelding

Anish Giri kan schaakvereniging DCSV redden

sport

Editie: Week 6, Jaargang 23 |

Schaakavonden van DCSV worden steeds minder druk bezocht.

DELFT - Schaakvereniging DCSV is vorig jaar gepromoveerd naar de tweede klasse van de Haagsche schaakbond, won daar twee van de eerste drie speelrondes, maar verkeert wel in zwaar weer. “We hebben leden nodig, anders moeten we opheffen.”

Door: Marijn Abbenhuijs

“We hebben 28 november een eerste avond gehad om leden te werven”, geeft voorzitter Rens ter Veen aan. “Toen waren er 16 deelnemers waarvan 9 gasten. De bedoeling is dat die gasten bij ons komen schaken. Wij schaken om de twee weken. We kunnen het financieel niet opbrengen om 36 avonden te schaken omdat we maar elf leden hebben. Bovendien is 11 leden wat weinig. We spelen dus maar 13 avonden per jaar interne competitie. We vertellen de nieuwe mensen wanneer we spelen, maar ze komen niet. Ze willen wel, maar worden overruled door andere dingen. Zo gaat dat. Daarom moeten we mensen blijven stimuleren om te komen.” Dat moet gebeuren door het organiseren van evenementen. Over twee weken is er een schaaksimultaan en op 10 april is de tweede avond van wat in verband met het 65- jarige bestaan is omgedoopt tot jubileumtoernooi. Dan moeten er nieuwe leden komen, anders verliest de vereniging zijn bestaansrecht. “Als er niets komt, zullen we op termijn moeten opheffen”, is Ter Veen duidelijk. “Dat zou heel jammer zijn, maar dat is wel het toekomstbeeld als er niets gebeurt. We hebben 11 man. Als het nog minder wordt, is het niet leuk meer. Als er meer leden komen, kunnen we weer terug naar 36 avonden, maar als we onder de 10 zakken, is het klaar. Dan moeten we natuurlijk eerst beraden over wat we gaan doen, maar dan wordt het heel moeilijk om de vereniging levend te houden.”

Ter Veen denkt wel te weten hoe de verminderde interesse komt. “De schaakbond heeft een onderzoek gedaan naar het schaken in Nederland. Op de basisschool worden kinderen opgeleid als schaker. Maar die aandacht blijft beperkt tot de lagere schooljeugd. Als ze 12 jaar zijn hebben ze voetbal, dit, dat, huiswerk, ze hebben het druk. In schaken zijn ze dan nog niet zo goed. Dan raakt het op de achtergrond. Alleen talenten gaan door. Wij hadden vroeger een jeugdafdeling met 20 man, maar kinderen hebben er steeds minder tijd voor. Er zijn genoeg mensen in Nederland die kunnen en willen schaken, maar de doodsteek is dat je kunt spelen op internet. De mensen blijven thuis. Ze gaan er niet meer voor op pad. Schaken boeit veel mensen nog wel, dus ik hoop dat er weer een boost komt. Dat kan door Anish Giri. Hij doet mee met het Tata Steel-toernooi. Als hij dat toernooi wint, geeft dat publiciteit. Dan kan schaken weer in de picture komen. Daar hoop ik natuurlijk op, belangstelling voor de sport. Dan worden mensen geënthousiasmeerd om te gaan schaken. Maar we mogen er niet van uitgaan dat Giri het toernooi wint, want Carlsen heeft nu een score van 7 uit 7. Dat is een unicum. In Noorwegen merk je het effect van zijn prestaties ook. Carlsen wordt met camera’s gevolgd en is daar heel populair. Van Giri kunnen wij wat verwachten. Hij is nog jong en nu al de nummer 7 van de wereld.”

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12