Afbeelding

Analyse en zelfkritiek maken menner Bram Chardon wereldkampioen

sport

Maurits Hallo (links) en Jeanette Chardon ondersteunden wereldkampioen Bram Chardon (centraal) bij het behalen van zijn titel.

DEN HOORN - Bram Chardon heeft op 3 november zijn wereldtitel vierspan met pony’s geprolongeerd. De zoon van mensport-legende IJsbrand Chardon won in het Franse Pau alle drie de onderdelen en was daarmee een klasse apart.

Op de grote beamer in het nieuwe gedeelte van Manege Chardon aan de Rijksstraatweg in Den Hoorn laat de 20-jarige Bram Chardon beelden zien van zijn wereldtitel van 2011. De film ondersteunt de monoloog die hij even daarna begint. “Zie je dat de pony’s echt een eenheid zijn?”, vraagt hij. De menner herleeft zijn zege zichtbaar als hij uitlegt hoe je wereldkampioen vierspan wordt. “Het eerste onderdeel is dressuur. Daarbij beoordeelt de jury je op twintig onderdelen. De twintig cijfers die je krijgt worden omgerekend naar strafpunten en degene met de minste strafpunten wint het onderdeel dressuur. Daarbij is het vooral belangrijk dat je vier pony’s een eenheid vormen. Daar wordt streng naar gekeken en dat maakt het ook zo moeilijk. In plaats van dat je een kuur doet met één pony, doe je een kuur met vier pony’s die precies hetzelfde moeten doen. Een flinke uitdaging, maar wel heel mooi.”
“Na het onderdeel dressuur, worden de strafpunten omgerekend naar seconden”, vervolgt de Schipluidenaar. “Het tweede gedeelte is namelijk de marathon en daar gaat het erom dat je acht hindernisbanen zo snel mogelijk aflegt. Eén strafpunt staat gelijk aan vijf seconde. Daarnaast liggen er op sommige paaltjes van de hindernisbanen balletjes. Die balletjes mag je er niet af stoten. Doe je dat wel, krijg je extra strafpunten. Ik hoefde dit keer geen risico te nemen en dat pakte goed uit. Mijn constante rijden zorgde ervoor dat ik ook de marathon won en zo een voorsprong van 13,6 strafpunten nam.”
“Het laatste onderdeel is vaardigheid. Daarbij moet je door twintig poortjes rijden. Op de kegels van die poortjes liggen balletjes en die mag je er niet vanaf stoten. Elk balletje dat je eraf stoot, levert je drie strafpunten op en elke twee seconden die je buiten de tijd finisht, leveren ook een strafpunt op. Ik werd één van de twee menners die foutloos reden en tevens binnen de tijd kwamen en won ook het derde onderdeel. Dat ik met zo’n overmacht wereldkampioen werd, is natuurlijk ongekend. Dat geeft me echt een machtig gevoel.”
“Pieken op het juiste moment is natuurlijk altijd prachtig. Hoe ik dat voor elkaar krijg? In eerste instantie door op tijd te beginnen met de voorbereiding. De dag na een WK gelijk bezig zijn met het volgende WK is eigenlijk al te laat. Als je iets nieuws wilt klaarspelen, heb je daar drie jaar voor nodig. Daarom heb ik het WK van twee jaar geleden vooral beschouwd als een ervaringsmoment voor het WK van twee weken geleden in Pau. Dat ik daar wereldkampioen werd, had ik niet verwacht. Het was een bonus. Ik was voor dat WK namelijk al aan het nadenken over hoe ik het moest aanpakken om dit jaar wereldkampioen te worden. Daarbij ben ik mezelf altijd goed blijven analyseren en ben ik zelfkritisch geweest. De marathon en de vaardigheid waren mijn beste onderdelen. De dressuur moest beter. Maar om de marathon en de vaardigheid als sterke punten te behouden, moest ik dat wel onderhouden en regelmatig blijven trainen. Toch heb ik de dressuur echt als basis gezien. Ook heb ik de paarden individueel getraind. Tijdens die trainingen heb ik ze ook steeds weer in de vierspan getest om te kijken of mijn aanpak werkte. Zo probeer ik alle onzekerheden die er zijn uit te schakelen.”
“Ik ben zes dagen per week zes uur per dag met de paarden aan het trainen. Of ik zelf ook fit moet zijn? Ik moet er vooral voor zorgen dat ik geen concentratieverlies lijd door vermoeidheid, maar veel meer dan de dagelijkse training die ik met de paarden doe is daar niet voor nodig. Mennen is conditioneel niet zo zwaar voor mij. Ja, ik zie mezelf wel als topsporter. Dat komt door het aantal uren dat ik erin steek, de veelzijdigheid van het mennen en de kennis die ik van paarden moet hebben.” (MA)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12