Een klus in de kelder is iets waar je je op kunt verkijken.
Een klus in de kelder is iets waar je je op kunt verkijken.

Grote klus: wanneer schakel je een aannemer in?

en om het huis

DELFT - De badkamer verbouwen of een dakkapel plaatsen. Wat doe je zelf en waarvoor schakel je een aannemer in? Het zijn klussen waar je vaak een tijdje tegenaan hikt tot de uiteindelijke beslissing valt. Nú moet het gebeuren.

Hoe eenvoudig deze klussen soms ook lijken, vaak komt er veel meer bij kijken dan je voorziet. Schakel daarom bij voorkeur áltijd een aannemer of klusbedrijf in. Dan kun je samen bekijken wie welke onderdelen van de klus op zich neemt, afhankelijk van hoe handig je zelf bent en hoeveel tijd je hebt. Een paar handige tips vóór je begint:
-Neem voor elke klus een aannemer/klusbedrijf in de arm. Schakel de hulp in van een professional die je vertrouwt en die je vanaf het allereerste moment bij je klus betrekt. Kies voor een gerenommeerd bedrijf en niet voor een beunhaas die je op internet hebt gevonden en die de klus voor een prikkie klaart. Schakel je een professional te laat in en zet je verschillende mensen aan het werk, dan is de kans groot dat miscommunicatie en problemen ontstaan en dat iedereen naar elkaar gaat wijzen. Door met een klusbedrijf om tafel te gaan vóór aanvang van de klus, zorg je dat de communicatie en doelen helder zijn en alles vanuit één centraal punt geregeld wordt.
-Maak samen met het klusbedrijf een planning. De professional weet precies wat de verschillende stappen in het traject inhouden en waar hij rekening mee moet houden. Zo dien je bij grote verbouwingen bijvoorbeeld al drie maanden van tevoren het energiebedrijf te vragen om de elektriciteit uit te schakelen. Doe je dit niet op tijd, dan loopt de verbouwing door zoiets onbenulligs al maanden vertraging op.

Taakverdeling
-Maak een taakverdeling. Ben je handig en heb je tijd en zin om zelf te klussen? Overleg dan met het klusbedrijf wie welke klussen voor zijn rekening neemt. Door dit samen te bespreken voorkom je dat je je verkijkt op de grootte van de klus. Sommige klussen – zoals de wc-ruimte of kelder verbouwen – lijken klein, maar zijn behoorlijk veelomvattend.
Er komt namelijk van alles bij kijken, zoals tegelen, loodgieten, het (ver)plaatsen van elektra en allerlei werkzaamheden die met de afwerking te maken hebben, zoals kitten en stucen.