Peter Klomp denkt dat Vitesse Delft best weleens zijn laatste club als trainer kan zijn. (foto: Roel van Dorsten)
Peter Klomp denkt dat Vitesse Delft best weleens zijn laatste club als trainer kan zijn. (foto: Roel van Dorsten)

Peter Klomp is na 150 wedstrijden een echte Vitesse-man

Algemeen

DELFT – Peter Klomp is ruim een jaar geleden aan zijn tweede periode bij Vitesse Delft begonnen. De uitwedstrijd bij 's Gravenzande van zaterdagmiddag is zijn honderdvijftigste competitiewedstrijd als trainer van Vitesse Delft.

Het is bijna een opvallende prestatie voor de trainer die in 2001 na drie jaar RKDEO voor het eerst zijn entree maakte bij Vitesse Delft. "Het is ook wel bijzonder", stelt hij nuchter vast, "het is vooral leuk dat mensen binnen de club het hebben bijgehouden. Aan de andere kant moet je snel over tot de orde van de dag, want in 's Gravenzande moet er gewonnen worden. Daar hebben we afgelopen week weer keihard aan gewerkt."

'DAT HADDEN ZE NODIG'
Veruit het grootste gedeelte van de honderdnegenenveertig wedstrijden waarin Klomp aan het roer stond bij Vitesse Delft, hadden plaats in de periode tussen 2001 en 2006. "Vooral in het eerste halfjaar ging het niet van een leien dakje", blikt de 51-jarige trainer terug. "Bij binnenkomst zei ik tegen de groep dat het raar was dat ze met hun kwaliteiten in de derde klasse speelden. Ik heb geprobeerd iedereen in zijn kracht te laten spelen en duidelijkheid geschapen. In het begin liep het niet echt en tijdens een trainingskamp in Mierlo heb ik ze een flinke schop onder hun kont gegeven. Dat hadden ze nodig. Uiteindelijk werden we na die slechte start met pijn en moeite nog kampioen ook."
In de daarop volgende vier seizoenen werden de successen voortgezet: Vitesse Delft werd opnieuw kampioen en promoveerde eenmaal via de nacompetitie. "Het leuke aan die tijd is dat we gericht spelers konden zoeken voor bepaalde posities. Op en om het veld ontstonden mooie dingen, die niet mijn verdienste waren."
Klomp kwam dus binnen bij een derdeklasser en liet Vitesse als hoofdklasser achter om aan een avontuur bij RKAVV te beginnen.
Anderhalf jaar geleden namen de Tanthofbewoners opnieuw contact op met de trainer. "We zijn om tafel gegaan en hebben een aantal pittige gesprekken gevoerd. Ik heb voor mezelf alle kansen en bedreigingen op een rijtje gezet en heel duidelijk gemaakt hoe ik het w ilde. Het bestuur kon zich daarin vinden."Wat houdt die manier dan precies in? "Ik zorg zowel op conditioneel als op tactisch gebied voor een opbouw gedurende het seizoen. Ik wil de groep beter maken, waarvoor ik denk dat drie trainingen in de week noodzakelijk zijn. Daarnaast leg ik veel verantwoordelijkheden bij de spelers en werk ik nauw samen met mijn begeleidingsstaf. Deze mensen zijn zó betrokken bij de club en inmiddels werk ik al bijna zeven jaar samen met de meesten van hen. Hulde voor hen dat ze het zo lang met me volhouden. Verder ga ik uit van een systeem waarin de spelers op de ene helft veel vrijheden hebben en waarin op de andere helft goede afspraken gelden. Daarbij wil ik dat iedereen van elkaar weet wat de sterke en zwakke punten zijn, waardoor deze benut worden."

'VITESSE DELFT VOELT ALS EEN JAS DIE PERFECT PAST'
Met deze aanpak werd Vitesse Delft afgelopen seizoen opnieuw kampioen onder Klomp, "Maar er zijn bij andere clubs seizoenen geweest waarbij het een stuk minder goed ging. Wat dat aangaat voelt Vitesse Delft als een jas die me perfect past."
Zaterdagmiddag zit Klomp voor de honderdvijftigste keer op de bank bij Vitesse Delft. Onder zijn leiding won zijn ploeg 84 keer, werd 26 keer gelijk gespeeld en 39 keer verloren. Zijn ploeg scoorde 286 keer en kreeg 188 tegengoals te verwerken. Het leidde tot drie kampioenschappen en één promotie via de nacompetitie. Hoeveel duels komen daar nog bij? "Dat is moeilijk te zeggen. Ik zou me kunnen voorstellen dat Vitesse mijn laatste club als trainer is, maar dan moet de club het in me blijven zien zitten. Inmiddels ben ik wel een echte Vitesse-man."