Afbeelding

Fred Stok rots in de branding voor Delftse kegelaars

sport

Editie: Week 12, Jaargang 23 |

Fred Stok bij de kegelbanen van Kalf de Gaech, met jeugdige kegeltalenten Nadya en Joris. (foto: Dennis van den Berg)

DELFT – Vrijwilligers zijn onmisbaar voor sportverenigingen en –bonden. Jaar na jaar, soms decennialang, zetten ze zich belangeloos in voor hun club. Een van hen is Fred Stok, van onschatbare waarde voor de kegelsport in Delft en daarbuiten.

Zijn tweede huiskamer. Zo vaak is Fred Stok bij kegel- en partycentrum Kalf de Gaech te vinden, dat je het rustig zo kunt omschrijven. Al meer dan veertig jaar is Fred nauw betrokken bij de kegelsport in Delft. “Mijn vrouw kwam in 1973 met de mededeling thuis, dat ze met haar collega’s ging kegelen in de net geopende Gaech. Of het mij wat leek om mee te gaan. Nou, dat heb ik gedaan… en ik ben gelijk gebleven”, zegt hij lachend. Het kegelen ging Fred dermate goed af, dat hij na een paar maanden oefenen in wedstrijdverband ging spelen. Hij raakte daarnaast betrokken bij de teamselectie voor de competitie en hielp met het organiseren van regionale en landelijke toernooien.

“Bij het kegelen spelen we met herenteams, damesteams en gemengde teams. Het doel is om zoveel mogelijk van de negen kegels aan het einde van een smalle baan omver te gooien. Kegelen is de voorloper van het bowlen: bij die laatste heb je een bredere baan en werp je met een bal met drie vingergaten. Kegelaars hebben een bal met één vingergat, dat is voorzien van een richtstreepje om de bal zo precies mogelijk op de baan te krijgen. Vergis je niet: kegelen is een precisiesport, vergelijkbaar met driebanden”, legt Fred uit.

Delftsche Kegelbond
Nadat hij het kegelen en alle activiteiten eromheen door omstandigheden enkele jaren op een lager pitje had moeten zetten, pakte Fred in 1992 zijn sportieve hobby weer op. “Ze wisten me gelijk weer te vinden voor de organisatie van onder meer het toernooi voor gemengde teams, dat vorig jaar alweer voor de vijftiende keer is gehouden”, aldus Fred. “Sinds 2000 zit ik in de technische dienst van de Delftsche Kegelbond (DKB), die is aangesloten bij de nationale bond KNKB. Daarnaast maak ik deel uit van de wedstrijdcommissie en heb ik sinds twee jaar het voorzitterschap van de DKB op me genomen.”

Een tijdrovende hobby derhalve. En dat, terwijl de 70-jarige enigszins kwakkelt met zijn gezondheid. “Ach, ik heb het er graag voor over. Het is een mooie sport, die heel wat meer aandacht verdient dan ze krijgt”, stelt Fred. De laatste jaren kende Delft twee kegellocaties: naast de Gaech was dat het onderkomen van de DKB aan de Griegstraat. Inmiddels is alleen de Gaech nog over als het kloppend hart van de plaatselijke kegelwereld. Als het aan Fred ligt, kunnen de plaatselijke kegelclubs hier nog lange tijd hun sport beoefenen, zowel recreatief als in wedstrijdverband. Hij wijst op een groepje jonge kegelaars, die met veel plezier op de baan staat. “Daar zit een aantal grote talenten bij, de toekomst van de kegelsport. Voor hen blijf ik me met alle liefde en plezier inzetten.”

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12