Afbeelding

Wie DHL naar aanleiding van de ranglijst beoordeelt heeft het mis, vindt trainer Dick Hooning

sport

Editie: Week 43, Jaargang 20 |

Dick Hooning is ervan overtuigd dat zijn spelers dit seizoen uiteindelijk hun verdiende loon krijgen: voldoende punten voor het linkerrijtje. (foto: Roel van Dorsten)

DELFT - Wie puur naar de ranglijst kijkt, zou denken dat het seizoen van DHL niet loopt zoals de Leeuwen bij de aanvang ervan gehoopt hadden. De nieuwe trainer Dick Hooning ziet echter nog geen reden tot klagen.

De cijfers liegen er niet om. DHL vergaarde in de eerste zeven wedstrijden vier punten en bevindt zich op een voorlaatste plaats in de Derde Klasse. Hooning heeft er echter alle vertrouwen in dat zijn ploeg zich gedurende het seizoen naar het linkerrijtje weet te knokken.

‘IK HEB ZEER BEWUST VOOR DEZE CLUB GEKOZEN; IK KIJK ALTIJD NAAR DE VERENIGING’

“Ik heb zeer bewust voor deze club gekozen, zoals ik altijd gedaan heb. Ik kijk altijd naar de vereniging. Op dit niveau zie je dat veel clubs spelers uit de Eerste of Tweede Klasse proberen aan te trekken, maar op die manier vind ik er weinig aan. DHL is nog een echte vereniging met spelers die voor hun plezier voetballen en dat vind ik belangrijk.”

Hooning kreeg bij zijn aanstelling dan ook heel duidelijke doelen mee van het DHL-bestuur. “Ten eerste wilden zij dat ik ervoor ging zorgen dat de spelers het plezier in het spelletje terugvonden; daarnaast was het de bedoeling dat we DHL weer op de kaart zouden zetten.”

Hooning ging deze uitdaging aan en besteedde meteen aandacht aan wat hij randvoorwaarden noemt. “Ik heb me meteen sterk gemaakt voor een technisch coördinator binnen de club en heb met Alex Nieuwenhout een heel goede aangesteld. Daarnaast heb ik verzorger Wout Toet meer verantwoordelijkheden gegeven. Hij opent dit seizoen de trainingen met conditionele oefeningen en is daarnaast hersteltrainer. Dat houdt onder meer in dat hij beslist of spelers die terugkomen van een blessure kunnen spelen of niet.” Daarnaast vindt Hooning het fijn dat in zijn kielzog een zevental spelers voor DHL koos. “Zij zorgen ervoor dat we in de breedte sterker zijn geworden.”

Die nieuwe werkwijze gaat volgens de oefenmeester op niet al te lange termijn zijn vruchten afwerpen. “Wat dat aangaat is dit het moment waarop ik een omslag voorzie. We hebben een proces in gang gezet, maar de resultaten komen nooit binnen een maand of twee. Ik denk dat we zeer zeker op de goede weg zijn en dat deze werkwijze op niet al te lange termijn ook punten gaat opleveren.” Het 1-1 gelijke spel tegen Groeneweg, de nummer vijf van de competitie, vormde voor de trainer het bewijs van deze stelling.

‘HET IS LEUKER OM ZELF WAT TE CREËREN DAN OM DE TEGENSTANDER TEGEN TE HOUDEN’

Die bestaat vooral uit het spelen van aanvallend voetbal. “Want het is leuker om zelf wat te creëren dan om de tegenstander tegen te houden. Daarnaast heb ik getracht om wat meer beleving in de groep te brengen. In onze groep zitten, met alle respect, een aantal wat oudere jongens die al een tijdje met elkaar samenspelen. Vorig seizoen had ik soms het idee dat ze naar de club kwamen om ‘even lekker een balletje te trappen’. Op dit moment zie ik wel dat er wat meer beleving in komt. Het is goed om te zien dat de wat meer ervaren spelers als jonge honden het voortouw nemen, zowel in de wedstrijden als tijdens de trainingen. De spelers moeten wel wat wennen aan de intensiteit op de trainingen, maar de opkomst is tot nu toe nagenoeg honderd procent. Dat betekent dat deze manier van werken ook door de spelers gedragen wordt.”

Voor Hooning is zijn werkwijze niet meer dan logisch. “Ik ben een trainer van de oude stempel. Dat houdt in dat de spelers er niet voor mij zijn, maar dat ik er voor de spelers ben. Ik praat graag met ze en wil weten wat mijn spelers bezighoudt. Verder zie ik mezelf als een opbouwtrainer. We hebben een mooie mix van ervaren spelers en wat jongere spelers en ik hoop een organisatie neer te zetten waar de club enige tijd mee verder kan. Of ik daar dan de vruchten van pluk of mijn opvolger, maakt voor mij niet veel uit. Het belangrijkste is dat je een club verder brengt. Dat is bij Full Speed gelukt en ook bij SEV. Ik heb er alle vertrouwen in dat dat ook bij DHL gaat lukken en dat we met zijn allen de club weer wat meer op de kaart zetten.”

Op voetballend gebied zijn de eerste stappen volgens de trainer wel gezet. “Ten eerste heb ik het idee dat er meer beleving in het veld is en daarnaast stemt het vertoonde spel me ook gewoon positief. Het enige waar het aan ontbreekt is een scorende spits, maar als je ziet hoe hard er gewerkt wordt, vallen die ballen er uiteindelijk wel in. Daar heb ik alle vertrouwen in want deze groep verdient het om beloond te worden.”

Hooning vindt daarom de wedstrijd tegen Concordia exemplarisch voor hoe het seizoen van de Leeuwen tot nu toe verloopt. “In die wedstrijd heb ik twee ploegen gezien die gelijkwaardig aan elkaar waren. Concordia scoorde toevallig en aan onze kant worden vier ballen op miraculeuze wijze uit het doel gehouden. Dat is balen.”

Voorlopig is het advies van Hooning aan zijn spelers dat ze vooral rustig moeten blijven. “De jongens zijn zo goed bezig, dat we ze afgelopen weekend wat rust gegund hebben. Daarom verwacht ik dat ze scherp beginnen tegen Dilletant. Ik heb er alle vertrouwen in dat we aan het eind van de rit ergens in het linkerrijtje staan.” (AdW)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12