Afbeelding

Hans van der Zijde gaat met pensioen, met pijn in zijn hart, dat wel

sport

Editie: Week 27, Jaargang 20 |

Zo voelt Hans van der Zijde zich het best: tussen de leerlingen van ‘zijn’ school.

DELFT - Ruim 34 jaar gaf Hans van der Zijde als directeur leiding aan de Simon Carmiggeltschool. Dit jaar wordt hij 65 en met ingang van het nieuwe schooljaar gaat hij met pensioen.

Een bevlogen onderwijzer en grote sportfan. Vaak luid en duidelijk aanwezig, met een overweldigend enthousiasme, zijn handelsmerk.

Dat Hans van der Zijde in 1978 directeur werd van de nieuwe Simon Carmiggeltschool, lag niet in zijn eigen planning. Hij had het prima naar zijn zin op de Miereveltschool in Delft, waar hij al acht jaar met veel plezier werkte. “Ik had twee goede vrienden die daar werkten en had geen behoefte om weg te gaan. Ik had al twee keer een verzoek van de wethouder om directeur te worden naast me neergelegd. Bij de derde keer wist m’n vrouw mij ervan te overtuigen dat dit een unieke kans was.”

Daar heeft Van der Zijde, toen 29 jaar, nooit spijt van gehad. In de nieuwe wijk Tanthof Oost verrees een geheel nieuwe school waarvan hij de filosofie, de inrichting en de personeelsbezetting zelf mocht bepalen. De nieuwe directeur zette een school neer met een aantal duidelijke uitgangspunten. Leren is heel belangrijk, natuurlijk, maar daarnaast was er veel aandacht voor de sociaal-emotionele kant. “Kinderen moeten gelukkig zijn in een omgeving waar ze zich veilig voelen. Wij zitten als een bok op de haverkist. Bij pesten worden kinderen bijvoorbeeld direct aangesproken. Als kinderen zich lekker voelen, leren ze ook makkelijker.”

Een andere belangrijke pijler van de school is sport. Wie de school binnenloopt, komt al snel een goed gevulde prijzenkast tegen. Het resultaat van jarenlange deelname aan verschillende sporttoernooien, van het ‘petatteketoernooi’ tot een handbalevenement in Emmen. “Dat waren voor kinderen grandioze ervaringen. Sport is op onze school heel belangrijk. Wij zijn met tien andere scholen gecertificeerd als sportactieve school. In plaats van de gebruikelijke twee keer hebben onze leerlingen drie keer per week gymnastiek. Diep in mijn hart zou ik gym wel vijf keer per week willen aanbieden. Als leerlingen bewegen zijn ze daarna beter in staat iets op te nemen.”

Ook de warme sfeer kenmerkt de school. De saamhorigheid onder het ‘Simonteam’ is groot. “We kwamen laatst tot de conclusie dat de tuin eens goed aangepakt moest worden. We zijn drie uur bezig geweest en alle docenten deden mee. Dat geeft een enorme kick. Maar ook ouders zijn enorm betrokken. We hebben drie, vier keer per jaar een klusavond. Dan komen er spontaan dertig ouders helpen. Zo is onder andere een theaterkast gebouwd. De sfeer op school wordt zeer gewaardeerd en daar ben ik trots op.”

Van der Zijde is wat dat betreft een van de aanjagers. Al jaren schrijft hij samen met een collega een musical geënt op de karakters van de kinderen uit groep acht. Van der Zijde leerde zichzelf gitaar spelen en begeleidt de musical al zeventien jaar met een schoolband. Die bestaat onder andere uit een oud-leerling en een oud-medewerker die al jaren drie dagen vrij nemen om de musical te oefenen en uit te voeren.

Hij vindt het ‘hartstikke jammer’ dat het straks afgelopen is. Vooral het contact met de leerlingen zal hij missen. Als één van de weinige schooldirecteuren combineerde hij jarenlang zijn directeurschap met het lesgeven aan groep 8. “Voor mij is die combinatie altijd uitstekend geweest. Zo’n dubbele functie was pittig, maar maakte het werk ook erg afwisselend. Maar, onder ons gezegd, het leukste vind ik toch voor de klas staan. Met kinderen werken geeft je zoveel energie.”

Van der Zijde laat ‘zijn’ school achter in een moeilijke tijd. De wijk Tanthof Oost is vergrijsd en het aantal leerlingen, medio jaren tachtig nog op een recordaantal van 347, is teruggelopen naar 190. En die trend zet door. “Ik heb intens genoten van deze school, maar maak me wel zorgen. Slechts mondjesmaat komen er nieuwe gezinnen in de wijk. We hebben minder klassen, minder leerkrachten en ook voor mij komt geen nieuwe leerkracht. De aantallen van weleer redden we niet meer. Maar ook de andere scholen op ons complex hebben hier last van, het totaal aantal leerlingen is gedaald van duizend naar vijfhonderd. Dan doen wij het in vergelijking best goed. Dat toont de kwaliteit en de kracht van de school.”

Niemand hoeft te vrezen dat hij zelf in een zwart gat valt. “Ik zal de nieuwe directeur zeker niet voor de voeten lopen, maar ik heb me aangemeld voor vrijwilligerswerk. Eén of twee keer per week wil ik dingetjes op school doen. Bijvoorbeeld het fotoboek digitaliseren.” En daarnaast heeft Van der Zijde voldoende andere hobby’s. Zo verzamelt hij muziekbladen uit de jaren zestig en heeft hij tientallen plakboeken en duizenden krantenartikelen van zijn lievelingsband The Rolling Stones. En ook detectives lezen, kaarten met vrienden en zaalvoetballen hebben zijn bijzondere interesse. En natuurlijk blijft hij onmisbaar als gitarist van de schoolband.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12