Afbeelding

Voormalig schooldirecteur vreest voor vele verliezers bij verhuizing van scholen in Voorhof

Algemeen

Editie: Week 7, Jaargang 22 |

De plannen rond de scholenverhuizing zijn duidelijk, maar wat met het pand van de Mgr. Bekkersschool gebeurt is nog de grote vraag.

DELFT – Twee basisscholen in Voorhof zijn te groot behuisd en moeten daarom verhuizen. De verhuizing gaat - zoals het er nu naar uitziet - echter alleen maar verliezers opleveren, vreest Hans Verberk (62), voormalig directeur van de Mgr. Bekkersschool.


Hans Verberk was van 1980 tot 1 januari 2014 directeur van de Mgr. Bekkersschool. Hij had de laatste maanden van 2013 een spreekverbod, maar nu hij met vervroegd pensioen is kan hij een boekje open doen over de scholenverhuizing. Dat verhaal begint twee jaar geleden, als uit onderzoek blijkt dat diverse Delftse scholen kampen met leegstand. De Gemeente Delft vraagt de drie grote schoolbesturen, die van Librijn, de Laurentius Stichting en Protestant Christelijk Basis Onderwijs , naar een oplossing te zoeken voor de lege klaslokalen. “Met name in Voorhof en ook in Tanthof speelt dit probleem”, weet hij.


De schoolbesturen kwamen met een oplossing, die begin oktober vorig jaar naar buiten werd gebracht (zie kader). Verberk snapt dat een oplossing noodzakelijk is. “Een basisschool moet over een periode van drie jaar minimaal 187 leerlingen hebben om open te mogen blijven, dat is de norm.” De Mgr. Bekkersschool en de locatie Jac. P. Thijsse van Freinetschool in Voorhof hebben beide te weinig leerlingen. “Maar ondanks het feit dat op de Bekkersschool vier lokalen leegstaan, ben ik jarenlang in staat geweest financieel gezond en met een sluitende begroting te draaien, waarbij goed onderwijs altijd mogelijk is geweest.”


Nadat bekend werd gemaakt dat veel scholen moesten verhuizen, ontstond onrust en onbegrip onder de ouders. Verberk: “De ouders van de Freinetschool vinden de afstand naar Poptahof-noord veel te groot, zeker voor de jongste leerlingen. Verkeerstechnisch is het onveilig omdat je altijd de Voorhofdreef over moet. Ouders geven bovendien aan dat ze Poptahof-noord niet de meest veilige omgeving voor hun kinderen vinden.” Dan de ouders van de Bekkersschool. “Zij vinden de afstand naar het gebouw aan de Frederik van Eedenlaan te ver. De omgeving van de school vinden ze – vanwege bus- en vrachtverkeer – onveilig. Ze vinden het pand van de Freinetschool bovendien niet geschikt voor de Bekkersschool. Ons gebouw is in 1995 door een onderwijsdeskundige ontworpen naar de visie van ons onderwijs, met een grote centrale ontmoetingsplek in het gebouw. Dat is essentieel.”

Kostbare klus
Inmiddels is toegezegd het pand van de Freinetschool aan de Frederik van Eedenlaan te verbouwen. De Gemeente Delft laat desgevraagd dat nog niet bekend is hoeveel dit gaat kosten. Verberk vreest dat het een kostbare klus wordt. “Ik ben geen architect, maar met een miljoen euro kom je er niet. Dat weet ik zeker. De hele verbouwing wordt betaald met gemeenschapsgeld.” Zonde, vindt de voormalig directeur, en bovendien niet nodig.


De onrust heeft er volgens hem toe geleid dat ouders van ruim veertig leerlingen van de Freinetschool besloten hun kinderen komend schooljaar over te schrijven naar de Bekkersschool. Laatstgenoemde school zou dan ruimschoots voldoen aan de norm van 187 leerlingen. Volgens de Gemeente Delft is dat niet het geval. Ook het College van Bestuur van Laurentius, waar de Bekkersschool onder valt, spreekt dit tegen. “Op basis van het voorlopige aantal aanmeldingen voor de Mgr. Bekkersschool, waaronder de overschrijvingen van de Freinetschool, is het aantal leerlingen per 1 oktober 2014 door de huidige directeur zeer recent geraamd op 167. Dit was op 1 oktober 2013 leerlingen”, laat Kees van de Kraan namens het College van Bestuur weten. “Het effect van de verhuizingen in Voorhof is dus al wel zichtbaar - al is het nog een raming - maar de school zit nog steeds onder de opheffingsnorm.” 


Volgens Verberk betreuren de ouders het dat ze hun kinderen over moeten schrijven. “Ze gaven allemaal aan dat ze heel tevreden zijn over de Freinetschool. Ze vinden het een fijne school met prima leerkrachten, maar ze vinden de afstand naar Poptahof onoverbrugbaar. Dat vind ik hartstikke jammer voor die ouders en hun kinderen.” Ondertussen weet niemand wat met het huidige pand van de Mgr. Bekkersschool gaat gebeuren. Ook de Gemeente Delft zegt dit nog niet te weten. Verberk: “Het geruchtencircuit zegt dat hier een school voor speciaal voortgezet onderwijs komt. De opleiding die destijds aan de Brasserskade zou komen, maar er na protest uit de buurt toch niet kwam. Ik kan dit echter niet hard maken.”

Niet blij
Volgens Verberk hebben de bewoners aan de Isaac da Costalaan ook al lucht van de geruchten gekregen. Zij zijn hier volgens hem niet blij mee. De schoolbesturen zijn op hun beurt geschrokken van het hoge aantal leerlingen dat naar een andere school wil overstappen. “Vandaar dat het besluit nu opnieuw bekeken wordt. In maart, april, besluiten ze wat ze gaan doen. Als zo’n organisatie zegt dat een verhuizing hen de helft van hun leerlingen kost, dan is dat voor de besturen zeer zwaarwegend.” Besluiten zij de verhuizing af te blazen, dan is iedereen terug bij af. Hans Verberk heeft echter wel een oplossing: “Wij hebben twee lege kleuterlokalen in ons ene gebouw en twee lege lokalen in het hoofdgebouw. Plaats je onze kleuterklassen in het hoofdgebouw, wat ook past, dan is het opgelost.” Ja, er moet wat gebeuren aan de situatie met basisscholen in Voorhof, benadrukt Verberk. “Maar ik vraag me af of – waar ze nu mee bezig zijn – de juiste oplossing is. Ouders en leerlingen van beide scholen zijn tevreden over hoe het nu gaat. Ze willen dat het bij de oude situatie blijft.” (JN)

 

Zo zijn de plannen

De Ombinus, de locatie Jac. P. Thijsse van de Freinetschool en De Horizon verhuizen komende zomer naar een nieuw schoolgebouw in Poptahof. In het gebouw van De Horizon komt een praktijkschool van Grotius College en CLD. De Mgr. Bekkersschool verhuist in de zomer van 2015 naar het pand van de Freinetschool.

 


‘We hopen en verwachten er op een goede manier uit te komen’

Bert Klompmaker, bestuurder van Librijn openbaar onderwijs, is niet bekend met de door Verberk genoemde aantallen van leerlingen die overschrijven. “We verwachten wel dat dit er een aantal zullen zijn. We voeren nu gesprekken met de ouders, van een aantal is nog niet duidelijk wat ze willen. We zitten midden in dat proces.” Klompmaker benadrukt dat momenteel te veel scholen in Voorhof zijn en dat het aantal kinderen in de wijk de komende jaren afneemt. “Daarom zijn de Gemeente Delft en de schoolbesturen ervan overtuigd dat er iets moet gebeuren. We moeten de kans aangrijpen dat nu kan worden geïnvesteerd in nieuwe scholen.” De aangekondigde verhuisplannen zijn ook volgens Klompmaker nog voornemens. “We zijn formeel nog in overleg met de deelraad; een medezeggenschapsraad die bestaat uit ouders en personeelsleden. Die gesprekken verlopen goed, maar ook kritisch. We hopen er op een goede manier uit te komen en verwachten dat dit ook gaat gebeuren.” Als bestuurder weet hij dat emoties een grote rol spelen in dit soort processen. “Maar het belangrijkste is dat we over vijf jaar mooie scholen hebben die ook betaalbaar zijn.” Hierbij is het volgens hem noodzakelijk dat de Mgr. Bekkersschool toch verhuist. “Anders zit de school in het werkgebied van de andere scholen in Poptahof, daarom hebben we met elkaar afgesproken de scholen te spreiden.”

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12