Afbeelding

Wat IK zeggen WIL

vaste rubrieken

Editie: Week 42, Jaargang 22 |

Watertappunt
DELFT - Als bewoner heb vorige week de opening van de waterkraan meegemaakt.  Kosten nog moeite zijn gespaard. Veel posters in de flat met daarop de namen van degenen die dit wereldwonder hebben mogelijk gemaakt. Wethouder De Prez was aanwezig bij de opening. Er was een luchtkussen voor de kinderen ter opluistering van vreugde en om zorg te dragen dat de wethouder niet zonder aanhang van vier mensen de opening  moest verrichten. In het oude Rome werd de meute ook rustig gehouden met brood en spelen. Alleen jammer dat recent de klimtoestellen - die natuurlijk niets gekost hebben - bij de Debussyflat zijn verwijderd vanwege achterstallig onderhoud. Dit op 50 meter van de watertappunt. Per saldo hebben de bewoners van de flat ingeleverd. Klimtoestellen, die goed zijn voor de grove en kleine motoriek van kinderen, zijn weg. Ze hebben er een watertappunt voor in de plek gekregen. Ik had liever gezien dat het onderhoud van de klimtoestellen was uitgevoerd. Nu Delft zwaar moet bezuinigen en elk privé-voorstel wordt overwogen door de Gemeente Delft, heb ik een idee om het gemis van de klimtoestellen op te vangen. Ik denk dat ik volgend jaar een autowasplaats ga beginnen, met gratis water. Met als reclame ‘gewassen met uitsluitend drinkwater’. Het water wordt met kleine emmertjes gehaald door kinderen uit de flat. Dit ter verbetering van de kleine en grove motoriek. Omdat ze veel moeten lopen wordt ook aan de conditie gewerkt. Ik zou de wethouder vragen voor de opening. Om de kosten laag te houden  en om de wethouder toch genoeg in de picture te zetten, zal ik hem vragen verkleed en in het blauw te komen; als watersmurf. Dan kan hij in smurfentaal vertellen dat smurf smurf en smurf dit mogelijk hebben gemaakt en dat smurf niet minder is smurf. Niemand die dit snapt, maar ik snap die waterkraan ook niet.  

Gerrit van Ree, Delft

 

Pollers

DELFT - Steeds als ik in de plaatselijke media in Delft weer kritiek lees op de pollers, dan vraag ik mij af in welke vreemde wereld ik ben beland. De mooiste en sfeervolste steden, in binnen- en buitenland, hebben een voetgangersgebied dat wordt begrensd met pollers. Precies zoals in Delft. Daarmee bieden ze voor de bezoekers een prettige omgeving om ontspannen te kunnen genieten van de sfeer, de winkels, de terrassen en de bezienswaardigheden. Ook de binnenstad van Delft is door het autoluw maken een aantrekkelijk en sfeervol gebied geworden. Ik hou mijn hart vast wat er van deze sfeer overblijft als de pollers verdwijnen.
Jawel, er is beloofd dat er duidelijke borden worden geplaatst en boetes worden uitgedeeld. Maar van boetes uitdelen aan onwetende bezoekers wordt natuurlijk niemand wijzer. En in de vaardigheden van de Gemeente Delft om duidelijke en effectieve borden te plaatsen heb ik niet veel vertrouwen. Iedereen kan zien hoe ineffectief de bebording naar de Marktgarage is. Ondanks de nodige aanpassingen rijdt nog steeds de ene na de andere bezoekende auto erlangs. Ze rijden verwachtingsvol over de Koepoortbrug en raken vervolgens verdwaald op het Oosteinde. Ze hebben geen idee hoe ze verder moeten, met alle onnodige overlast en ergernis voor henzelf en anderen. Als de pollers verdwijnen zie ik de nachtmerrie al voor me: de binnenstad wordt dan helemáál overspoeld door wanhopig ronddolende en ergerniswekkende auto’s. Ik heb ook een droom: bij elke ingang naar de binnenstad een gastheer of –vrouw die de bezoeker de weg wijst en een folder met de leukste plekjes van Delft in handen drukt. Tot die droom uitkomt: toch maar pollers.

Dick van Dijk, bewoner en bezoeker binnenstad, Delft

 

Tanthof-Oost

DELFT - Onlangs hield het Algemeen Dagblad een ‘Groot Buurtonderzoek’, waarbij bleek dat de bewoners van Tanthof-Oost het meest tevreden te zijn in hun buurt. Die publicatie is, vind ik, echter iets te positief ingekleurd. Want waarom hebben enkele wijkbewoners dan noodgedwongen het initiatief genomen om een WhatsApp-groep ‘Veilig Wonen Tanthof’ op te zetten? Juist ja, om het extreem toegenomen aantal woning- en auto-inbraken tegen te gaan en de sociale controle in de wijk terug te brengen. Hieraan toegevoegd nog de recente inbraken bij de Kynologenclub en gymzalencomplex. Enkele weken geleden heeft de heer Langerak nog in de krant Delft op Zondag zijn ongenoegen geuit over het ‘container-paradijs’ in de wijk. Het zou de uitstraling van de wijk niet verbeteren. Ik onderschrijf zijn bevindingen en mening hierin. En zo valt er ook nog wel wat op te merken over het groenonderhoud. Tja, men maait het gras, that’s it! Of men zet er rigoureus de zaag in, zoals eerder dit jaar langs de Tanthofdreef. Zieke en/of oude bomen worden gekapt, maar er komt niets voor terug. Loop eens een rondje door de wijk en de zwervende bierblikjes zijn op twee handen niet meer te tellen. Er zijn nu eenmaal wijkbewoners met goede intenties voor de wijk. Er zijn helaas ook bewoners die het wat minder nauw nemen met de uitstraling van de wijk en/of hun leefomgeving. De wijk Tanthof dateert uit de begin jaren ‘80. Dat is goed aan het straatbeeld - en met name de bestrating - te zien. Met het oog op de financiële positie van Delft, ziet het er niet naar uit dat dit voorlopig op de planning van opknappen of oplappen staat. De realiteit over Tanthof-Oost wil ik toch ook even onder de aandacht gebracht hebben…


Bianca van der Werf, Delft

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12