Afbeelding

Trainingsdagen voor mini mini F-jes in teken van kastelen en ezels

sport

Editie: Week 10, Jaargang 21 |

De allerkleinste SEPpers zijn er helemaal klaar voor!

DELFT - De mini mini F-jes van voetbalvereniging SEP krijgen zaterdag 16 maart op de gratis trainingsdagen weer gezelschap van achttien kleuters die via het project bredeschool Delft hebben gekozen om kennis te maken met de voetbalsport.

“De activiteiten zijn zowel voor de mini mini F-jes van SEP als voor het bredeschool project”, legt Michel Koreneef, grondlegger van het principe en een van de trainers op de dag zelf, uit. “De nieuwe kinderen worden samengevoegd met de mini mini F-jes. Alle mini mini F-jes komen samen lekker buiten en zijn een uurtje bezig. Dat is leuk voor die kinderen en tegelijkertijd kunnen ze zo ontdekken of ze voetbal een leuke sport vinden om te doen en of ze SEP een leuke club vinden.”
Alle kinderen van 4, 5 of 6 jaar die het willen, mogen aan de trainingsmomenten meedoen. Op zaterdagochtend van 10 tot 11 zijn ze dan afwisselend aan het voetballen en andere spelletjes aan het spelen. “Onze mini mini F-jes komen ook voort uit hetzelfde principe als dat van de bredeschool”, geeft Michel aan. “Met SEP doen we het al een tijdje waardoor het voor ons makkelijk was om het initiatief van de gemeente Delft hier op aan te laten sluiten. En dat is puur vanuit het idee dat ze op deze manier het beste kunnen beslissen of ze het leuk vinden om te gaan voetballen. De gemeente Delft wil kinderen stimuleren aan sport te doen en dat geldt voor ons eigenlijk ook. Wij hopen dat die kinderen het leuk vinden om bij onze vereniging te komen voetballen.”

Daarom ook worden de trainingen opgezet vanuit een speelse benadering en worden ze in kindertaal gegeven. “De ochtenden staan in het teken van kastelen, ridders, jonkvrouwen, ezels en straks ook weer de paashaas”, vertelt Michel. “Dat zit hem in hele simpele dingetjes. Ik weet inmiddels dat het belangrijk is om de gedachten van die kinderen af en toe te resetten. Je kunt ze wel heel de tijd opdrachten geven, maar tussendoor moet er ook ruimte zijn om te spelen zodat ze zich daarna weer kunnen concentreren op een voetbaloefening. De hoofdjes worden dan leeggemaakt met tikspelletjes waarin de tikker de staarten van de ezels moet zien af te pakken. Ook moeten we tijdens die trainingen bij de kinderen aangeven wat de grenzen zijn. Een lijn waar de bal niet overheen mag komen, zegt ze soms niet zoveel. Als we die lijnen kasteelmuren noemen, snappen ze veel beter dat ze daar niet doorheen kunnen. In ieder geval staat dus voorop dat ze heel veel plezier moeten hebben. We maken er gewoon een zo leuk mogelijk uurtje voetballen van en gaan daarna nog wat met elkaar eten en drinken in de kantine. Ja, ook dat is allemaal gratis.”

Hoofdtrainer Michel Koreneef wordt op de zaterdagen bijgestaan door nog een aantal trainers die ervaring hebben met het trainersvak en goed kunnen omgaan met kinderen. “Ik ben veertien jaar geleden met de mini mini F-jes begonnen”, blikt Michel terug. “Dat heeft zich vanaf dat moment aardig ontwikkeld. Ik ben hiernaast ook al veel langer met kinderen bezig. Wat ik leuk vind aan werken met kinderen? Ze zijn op die leeftijd nog heel onbevangen en spontaan. Ze zijn open en eerlijk en beleven het nog echt. Je merkt heel snel of ze het echt leuk vinden en als ze het niet leuk meer vinden, merk je dat ook. Dan gaan ze grassprietjes plukken en dat soort dingen. Als ze het wel leuk vinden zeggen ze dat ook tegen je. Bovendien is de opkomst steeds heel goed. Dat geeft aan dat je het als club goed doet en dat de kinderen er plezier in hebben. Overigens kan het ook zijn dat een deelnemertje het in positieve zin niet leuk meer vindt. Als hij bijvoorbeeld liever een stapje verder wil gaan en ook tegen andere teams willen spelen in wedstrijdjes. Dan stromen ze door naar de mini F-jes en komt dat element meer terug.”

Natuurlijk is het opleiden van talentjes ook een onderdeel van het initiatief van SEP. “We steken de tijd en energie er natuurlijk vooral in voor onze eigen vereniging. We willen nieuwe aanwas stimuleren bij ons te komen voetballen. En inderdaad, we hebben kinderen gehad die bij onze mini mini F-jes zijn begonnen met voetballen en inmiddels door betaald voetbal organisaties zijn gescout. Een jongen speelt nu in de C1 bij Feyenoord en er zit er eentje bij Excelsior Rotterdam. Dat zijn natuurlijk leuke dingen.” Alle jongens en meisjes die het leuk vinden om 16 maart of op een later tijdstip mee te doen met de gratis trainingsdagen, kunnen meer informatie vinden op www.vvsep.nl. (MA)

 

 

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12