Afbeelding

Lydia Vellekoop en Richard Siem willen Zuid-Afrikaanse kinderen hoop geven

sport

Editie: Week 27, Jaargang 22 |

DELFT - Lydia Vellekoop en Richard Siem gaan vrijwilligerswerk doen in Kaapstad. Ze  gaan van september tot november naar de Zuid-Afrikaanse hoofdstad om de kinderen de sportlessen te geven die ze normaal gesproken niet krijgen.

Door: Marijn Abbenhuijs

“Al sinds ik jong ben wil ik graag naar Afrika”, legt Lydia uit. “Ik zit op de HALO in Den Haag en begreep dat er een mogelijkheid is om een buitenlandse stage te doen als minor. Dat sprak me aan, maar ik wilde wel graag mensen helpen die graag willen sporten, maar daar geen mogelijkheden voor krijgen. Toen we stichting Teachers for Afrika tegenkwamen, waren we meteen enthousiast.” “We gaan naar één Township waarin we op zeven scholen sportles gaan geven”, vertelt Richard. “We willen de zwemlessen die ze daar krijgen uit gaan breiden met spelvormen. Op die manier kunnen ze misschien gaan waterpoloën.” “Ze kennen het principe ‘gym’ daar niet”, vult Lydia aan. “Ze doen weleens spelletjes, maar niemand kan ze sportlessen aanbieden. Wij gaan daarom kijken of we daar verandering in kunnen brengen. Misschien kunnen leerlingen tot sportdocent worden opgeleid. Er wordt namelijk sinds kort wel aan talentscouting gedaan. Er zijn kinderen uit die Townships die een topsportopleiding aangeboden krijgen.” “We hebben verhalen gehoord over een jongetje die nog niet wist wat volleybal was, maar werd opgepikt en opgeleid en nu in de nationale volleybalselectie zit”, vertelt Richard. “Die verhalen zijn natuurlijk mooi, maar wat gebeurt er met de kinderen die het niet redden als topsporter? Die kunnen we misschien opleiden tot sportcoördinator. Op die manier komt er een beetje continuïteit in het sportbeleid en vallen de kinderen niet in een zwart gat na hun opleiding.”

Goed voorbereid
Lydia en Richard hebben zich duidelijk goed voorbereid. Ze weten wat er in het Township speelt en proberen daar rekening mee te houden. “Maar we moeten zo weinig mogelijk verwachten van onze trip”, is Lydia realistisch. “Er is geen structuur in Zuid-Afrika en de helft van de dingen die we hier voorbereiden, kunnen we misschien wel helemaal niet uitvoeren omdat alles langs elkaar heen loopt.” “We zullen moeten improviseren”, geeft Richard aan. “Dat wordt een hele uitdaging. Ik heb een lesplan gemaakt voor het waterpolo die ik daar zal achterlaten, maar ik hou er rekening mee dat ik dat daar nog moet aanpassen omdat sommige onderdelen onhaalbaar blijken te zijn.” “Waar ik wel een verwachtingspatroon van heb, zijn de kinderen”, zegt Lydia. “Die kinderen krijgen namelijk nooit de kans om te laten zien wat ze kunnen en met sport kan dat wel. Daar kunnen wij dan weer mee spelen. De Zuid-Afrikaanse kinderen leren met sporten sneller dan kinderen in Nederland. Ze zijn allemaal fit en beweeglijk en pikken nieuwe dingen snel op. Met zwemmen is dat alleen andersom natuurlijk en daarom is het een uitdaging voor ons om ervoor te zorgen dat ze ook op een andere manier zwemles krijgen. We willen het leuker voor ze maken zodat ze daar veel van leren.”


Voordat ze vertrekken proberen Lydia en Richard zoveel mogelijk zwemspullen te verzamelen om mee te nemen voor de kinderen. Zwemmerk TYR en zwem- en waterpolovereniging d’Elft hebben al grote pakketten beschikbaar gesteld. “Ik ben tevreden als we die kinderen een beetje hoop hebben gegeven voordat we weer teruggaan”, geeft Lydia aan. “Ik denk dat iedereen wat kan worden in zijn leven. Voor hen kost het alleen zoveel meer moeite dan voor ons. Ik hoop dat we die weg iets korter voor ze kunnen maken.”

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12