Afbeelding

Het kweken van een goede teamgeest levert punten op, weten de leiders van DSVP

sport

Editie: Week 28, Jaargang 20 |

Piet van der Velden (links) en Johan de Hoog zijn elftalleider bij DSVP, dat komend seizoen in de Eerste Klasse uitkomt. (foto: Roel van Dorsten)

PIJNACKER - DSVP verraste het afgelopen seizoen vriend en vijand door kampioen te worden in de Tweede Klasse. De mannen van Peter Klomp presteerden goed, maar volgens de twee elftalleiders Johan de Hoog en Piet van der Velden valt er nog veel meer uit de jonge ploeg te halen.

Al vijf jaar lang zitten beide heren op de bank tijdens de wedstrijden van het eerste elftal van DSVP. “Daarvoor was ik elftalleider bij het derde”, vertelt De Hoog. “Piet vlagde bij dit team.” Toen De Hoog zijn weekend iets anders wilde invullen, stopte hij ermee, maar Van der Velden bleef vlaggen. “Het jaar erna werd ik door de technische commissie gevraagd of ik leider bij het eerste wilde worden. Ik heb een aantal jongens van het eerste bij me thuis uitgenodigd om te kijken wat er allemaal leefde in die groep. Na lang nadenken heb ik ‘ja’ gezegd en ik heb meteen gevraagd of Piet ook mee wilde komen.” En dat zag Van der Velden wel zitten.

IN MIJN AANPAK NAAR DE JONGENS TOE BEN IK VAAK DEGENE DIE WAT STRENGER IS’

“In het begin was het best nog wel even aftasten”, blikt Van der Velden terug. “We hebben dan ook nog wel een tijdje het idee gehad dat het niet ging werken. Maar toen de klik er eenmaal was, ging het helemaal goed.” De twee hebben allebei een eigen rolverdeling en voelen elkaar na al die jaren perfect aan. “Ik ontvang de scheidsrechter altijd voor de wedstrijd en zorg ervoor dat hij zich op z’n gemak voelt.” Daarbij geeft Van der Velden, zegt hij, nooit commentaar op de leiding. “Want die scheidsrechter weet het zelf ook wel als hij zijn dag eens niet heeft. Bovendien is er grote kans dat je hem later nog eens tegenkomt.” De Hoog ontfermt zich in de voorbereidingen op wedstrijden over de randomstandigheden. “Ik doe mijn best om het ze zo gemakkelijk mogelijk te maken, zodat de trainer zich volop op het voetbal kan concentreren. Hierbij sta ik in direct contact met het bestuur en laat ik zo min mogelijk mensen er zich mee bemoeien, anders wil iedereen z’n mening geven en dat schiet niet op.” Verder hebben ze in de groep allebei een eigen manier van aanpak. “Het belangrijkste is dat er een goede sfeer in het elftal is”, vindt De Hoog. “Want in mijn ogen levert je dat vijf tot zes punten per seizoen meer op. In mijn aanpak naar de jongens toe ben ik vaak degene die wat strenger is en Piet is meer van de grappige opmerkingen.”

Dit jaar leverden die extra punten het kampioenschap op. “Dat is voor een groot deel te danken aan Peter Klomp”, vindt Van der Velden. “We hadden met Marcel de Letter tot vorig seizoen een echte DSVP’er als trainer. Hij heeft echt een team gesmeed van die jongens. Uiteindelijk gaven de spelers aan dat ze meer wilden leren en presteren. Het bestuur heeft de nek uitgestoken en Peter Klomp binnengehaald.” De Hoog: “Bij hem staat alles in het teken van voetbal. Mensen van buiten zeiden dat Klomp en DSVP geen goede combinatie was. In het begin was het inderdaad ook wel even wennen, maar als je ziet dat het werkt, sta je er al snel achter.”

‘HET BELANGRIJKSTE IS NATUURLIJK ALTIJD DAT DIE GASTEN ER PLEZIER IN HOUDEN’

Het kampioenschap en de daarbij behorende promotie, zorgt ervoor dat DSVP weer hot is. “Want er komen spelers zich zelf bij ons aanmelden. Er zijn er vijftien naar ons toegekomen, waarvan er zeven ook echt naar ons toekomen”, vertelt De Hoog. “Het is belangrijk dat je mensen hebt die echt bij DSVP passen en daar hebben we dan ook goed op geselecteerd.” In het komende seizoen hebben de twee leiders ook het volste vertrouwen. “We spelen het komende seizoen honderd procent zeker in het linkerrijtje. In deze groep zit zoveel rek. Zeker als je ziet hoe jong die gasten nog zijn”, weet De Hoog. Ook Van der Velden is het daarmee eens. “Als je soms ziet hoe goed er op de training wordt gevoetbald en waar je dan later in de wedstrijd niks van terugziet, weet je dat er veel meer in zit. Maar het belangrijkste is natuurlijk altijd dat die gasten er plezier in houden.”

Dat plezier straalt in elk geval van de leiders af. Ze zijn duidelijk in hun element bij DSVP, voelen elkaar naadloos aan en weten een echt team van de spelersgroep te maken. Die teamgeest komt ook heel duidelijk naar voren op de manier waarop de groep met de ziekte van Van der Velden omgaat. “Zeven jaar geleden werd er bij mij kanker geconstateerd. Dat weten die jongens en ze gaan er allemaal heel goed mee om. Na mijn eerste chemokuren kreeg ik een hotelovernachting met alles erop en eraan van ze aangeboden en dat kwam helemaal vanuit die jongens zelf. Dat is typisch DSVP, we moeten het met zijn allen doen.” (AdW)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12