Afbeelding

Opstelling Delftse Hout vergroot rivaliteit met DTB

sport

Editie: Week 17, Jaargang 22 |

De mannen van Delftse Hout en DTB onderhouden zowel een vriendschapsband als een diepgewortelde rivaliteit. (foto: Marijn Abbenhuijs)

DELFT - De tenniscompetitie op zaterdag bevat dit seizoen weer een ware Delftse kraker. Door de degradatie van DTB uit de Eredivisie spelen TV De Delftse Hout heren 1 en DTB heren 1 tegen elkaar in de hoofdklasse.

Door: Marijn Abbenhuijs

Zaterdag 19 april is de dag van de confrontatie onder hoogspanning. DTB is namelijk favoriet in de strijd om de titel, terwijl Delftse Hout tegen degradatie vecht. Die situatie levert dilemma’s en onenigheid op, beginnende om 11 uur ’s ochtends als het team van Delftse Hout bij de geblesseerde Ron van der Vlist verzamelt om tijdens een Paasontbijt de tactiek te bespreken. Terwijl Van der Vlist en zijn jongere broer Koen er wat beteuterd bij zitten, is teamcaptain Robert Kuijpers onverbiddelijk. Ron moet spelen en opgeven. Slechts vier van de acht spelers beschikken namelijk over de hoge speelsterkte drie en die moeten volgens Kuijpers allemaal worden opgesteld om met de singels te kunnen goochelen. Een speler met een lagere speelsterkte moet namelijk altijd op de laatste singel worden gezet, terwijl Koen van der Vlist en Roberts broertje Marc Kuijpers nu in de derde en vierde singel meer kans maken. Delftse Hout neemt dus op voorhand zijn verlies en gokt op een 4-2 nederlaag in plaats van een 6-0 oorwassing.

De DTB- en Delftse Hout- spelers kennen elkaar door en door en sommigen hebben zelfs een sterke vriendschapsband. DTB’ers Tim van Leeuwen en Jort Braun woonden bijvoorbeeld lange tijd in hetzelfde huis als Marc Kuijpers en Ron van der Vlist. De teleurstelling was dan ook van het gezicht van Van Leeuwen af te lezen toen bleek dat hij zijn singel tegen de geblesseerde Ron van der Vlist in de schoot geworpen zou krijgen. “Ik ben hier natuurlijk niet blij mee”, geeft Van Leeuwen na de opgave aan. Ron heeft het nog één set geprobeerd om de teleurstelling van zijn vriend Tim ietwat te verkleinen. “Ik had me echt opgeladen voor deze confrontatie en dan is het natuurlijk heel erg jammer dat zij een punt weggeven en al helemaal dat uitgerekend ik in die wedstrijd speel. Maar uiteindelijk ben ik blij dat we nog een setje hebben gespeeld en verheug ik mij op de herendubbel van vanmiddag.” Van Leeuwen houdt zijn teleurstelling dus redelijk verborgen en dat beaamt ook zijn vriendin Ymke van Mieghem. “Hij had zich ingesteld op een grotere uitdaging”, vertelt ze. “Hij was gespannen en heeft vannacht ook slecht geslapen. Ik kon aan zijn gezicht zien dat hij het heel jammer vond.” Boosdoener Robert Kuijpers heeft met de onderlinge vriendschappen niets te maken. “Zij mogen doen wat zij doen en wij mogen doen wat wij doen”, is hij resoluut. “DTB is veel sterker dan wij en daar kan niemand wat aan doen. Wij kunnen alleen doen wat nodig is om een puntje tegen ze te pakken.”

Rond half 5 lijkt de tactiek van Delftse Hout niet te werken. De eerste en vierde singels zijn ook gewonnen door DTB en Jort Braun oogt fysiek sterker in de marathonpartij tegen Koen van der Vlist. Het publiek zit inmiddels niet meer door elkaar heen. Een DTB- hoek en een Delftse Hout- zijde scheiden zich duidelijk af. De strijd tussen de tennissers wordt steeds nadrukkelijker geschaduwd door de tegen elkaar opboksende supporters. Wie pakt het punt? Wie slaakt vervolgens de meest luide vreugdekreet? Terwijl de verbale strijd ruimschoots in het voordeel van Delftse Hout wordt beslist, sleept Jort Braun inderdaad op fysiek vermogen de 3e set binnen. “Ik was erop gebrand om te winnen”, zegt Braun na afloop. “Deze lastige singels eruit slepen is het enige wat wij konden doen om te antwoorden op hun opstelling. Het is lekker dat ze onze kant op vallen.”

In de dubbels hebben Marc Kuijpers, Rick Diemers, Bob Hoogduijn en Ralph Berkien weinig kans tegen Senne Braun, Rick van Dijk, Tim van Leeuwen en Jort Braun. Een 6-0 kon dus toch niet worden voorkomen. Halverwege de avond lijkt iedereen dat alweer te zijn vergeten. De mannen van DTB en Delftse Hout zijn weer vrienden en maken zich op voor een gezamenlijk feestje. Alleen Robert Kuijpers druipt chagrijnig af. Zijn tactiek heeft niet gewerkt.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12