Afbeelding

Gamen is geen spelletje, maar een serieuze sport

Algemeen

Editie: Week 24, Jaargang 23 |

Paul van der Knaap (links) en Sille Kamoen zijn dit weekend in de ban van Area FiftyLAN, een groot game-event bij de TU Delft.

DELFT – Terwijl menigeen momenteel deze krant leest, zijn op het sport- en cultuurcentrum van de TU Delft bijna tweehonderd studenten tegen elkaar aan het gamen. Een weekend lang, van vrijdag tot en met zondag, nemen zij het op hun eigen computers tegen elkaar op.

Het is voor het eerst dat in Delft op zo’n grote schaal tegen elkaar wordt gegamed, vertellen Paul van der Knaap (21) en Sille Kamoen (24) van de organiserende studievereniging Christiaan Huygens. Gamen is als sport behoorlijk opkomend, benadrukken de twee. Ze laten foto’s zien van volgepakte stadions in Azië. Vanaf tribunes kijken liefhebbers op grote schermen mee naar enkele toppers die als echte gladiatoren in het midden van de arena computerspelletjes tegen elkaar spelen. De wereldtoppers verdienen hiermee miljoenen per jaar.

Het Delftse event, Area FiftyLAN, is iets minder groots. Toch zal dit weekend een hele sportzaal gevuld zijn met gamende deelnemers, een andere zaal wordt de slaapzaal. In weer een ander deel kun je ouderwetse spellen doen, zoals bordespellen, flipperen en tafelvoetballen. Het gaat echter vooral om het spelen van computerspelletjes. “Sommigen zijn al weken bezig om speciaal voor dit weekend een bepaalde strategie te verzinnen en ze zijn al weken aan het trainen”, weet Paul van der Knaap, gamenaam Pauluzz. Volgens Sille Kamoen, gamenaam Alpha, doen er jongens mee die al duizenden uren in een bepaald spel hebben gestoken. “Maar er zijn er ook die gewoon af en toe eens een spelletje spelen en hier komen om gewoon een gezellig weekend met vrienden te hebben.”
Voor Sille en Paul is er geen twijfel over mogelijk. Gamen is wel degelijk een sport. “Misschien is het niet fysiek, maar het is heel mentaal”, zegt Paul. “Je kunt spelen in teamverband en je ziet, als een team wint met een e-sport, een zelfde ontlading als bij bijvoorbeeld een voetbalteam dat kampioen wordt. Onder de nieuwe generatie is dit ongelofelijk populair.” Bij sommige spellen lijkt het alsof het er vooral omgaat om iedereen af te schieten, maar niks is minder waar, vindt Paul. “Als je je erin verdiept komt er veel meer kijken en is het allemaal veel geavanceerder.” Andere overeenkomst met ‘echte’ sport is dat het belangrijk is om veel te trainen en te oefenen. Doe je dat niet, dan ben je kansloos op een event als Area FiftyLAN.

-Wat is er leuk aan om in een sporthal tegen elkaar te gamen?
Sille: “Je werkt zo’n weekend met z’n allen samen in één spel.”
Paul: “Je bouwt een band op. Samen probeer je in een spel een doel te bereiken. Je bedenkt samen een tactiek de tegenstander slimmer af te zijn. Dit is bovendien een mooie manier om gelijkgezinden bij elkaar te brengen. We kunnen na afloop met elkaar nog uren napraten over een spel.”

-Wat als de internetverbinding wegvalt… Breekt dan totale paniek uit?
Sille: “We hebben een intern netwerk van de TU Delft, dat gaat niet zomaar stuk. Zolang er stroom is, kunnen we blijven spelen. En áls de stroom uitvalt, kunnen we altijd nog risken…” Zie voor meer informatie de website https://AreaFiftyLAN.nl.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12