Beachvolleybal is sexy en geeft een zomergevoel

  sport

Editie: Week 38, Jaargang 22 |

Thomas van der Mooren vindt het heerlijk om met zijn voeten in het zand te staan en te duiken naar de ballen. (foto: Marijn Abbenhuijs)

DELFT - Eén van de snelst groeiende sporten op dit moment is onmiskenbaar beachvolleybal en met de Delftse Beach Competitie spelen Kratos, Delta en Punch daar gretig op in.

“De beachvolleybalvelden liggen hier al een tijdje”, begint Thomas van der Mooren, die namens D.S.V.V. Punch actief is binnen de Beach Competitie en de strandvariant van zijn sport zelf ook heeft ontdekt. “We zijn bij Punch dus ook al een tijdje met beachvolleybal bezig en organiseren ook al een paar jaar een toernooi. Twee jaar geleden zijn we met een interne competitie begonnen en al snel bleek dat er ook beachvolleyballers van Delta en Kratos wilden meedoen. We vinden het alle drie leuk om te beachvolleyballen, hebben contact met elkaar en hebben zodoende besloten onze velden te combineren voor een grotere competitie.” Dat heeft ertoe geleid dat de deelnemerscapaciteit in twee jaar is gestegen naar zestig mannenteams en zestig vrouwenteams. “Die strijden op 12 verschillende niveaus met elkaar”, legt Van der Mooren uit. “De beachcompetitie is voor beginners tot vergevorderden. Het is vooral breedtesport, maar er doen ook koppels aan mee die ook in de nationale competitie spelen.”

Populariteit
Waarom de populariteit van beachvolleybal zo snel stijgt, weet Van der Mooren wel. Hijzelf hockeyde namelijk nog tot drie jaar geleden en raakte sinds zijn overstap naar het volleybal al heel snel verknocht aan het zand. “Het is de combinatie tussen zon, zee, strand en lekker sporten. De sport is ook heel toegankelijk en rondom de evenementen hangt een leuke sfeer. Als je tijdens een toernooi over het strand van Scheveningen loopt, word je daar gewoon heel vrolijk van. Er hangen honderd volleybalnetten, overal zijn mensen sportief bezig en langs de velden staat publiek. Ik vind het heerlijk om na het zaalseizoen met mijn voeten in het zand te gaan staan en lekker te duiken naar de ballen. Het spel is immers ook anders dan het spel in de zaal. Je bent met z’n tweeën, moet voor sommige onderdelen van de sport andere technieken gebruiken, loopt op een andere manier op de ballen aan en moet veel nauwkeuriger anticiperen op hetgeen je tegenstander doet. Ik vind beachvolleybal leuker dan zaalvolleybal, ja. Het is jammer dat het seizoen maar zo kort duurt. Als we in Delft overdekte beachvolleybalvelden zouden hebben, had ik me denk ik op het beachvolleybal gefocust.” De goede prestaties van de Nederlandse toppers spelen ook mee in de explosief gegroeide belangstelling voor de sport. “Bovendien promoot de Nederlandse Volleybal Bond het heel nadrukkelijk. Daardoor hebben veel verenigingen beachvolleybalvelden laten aanleggen. Een sexy sport? Dat is wel een mooie benaming, ja. De dames moeten tijdens wedstrijden bikinibroekjes dragen met een maximale afmeting. Dat is eigenlijk vrij bizar natuurlijk, maar het klopt wel dat het leuk is om naar te kijken. Ze zitten mensen nou eenmaal in elkaar. Volleybalbillen horen heel nadrukkelijk bij de sport en deze regel typeert het beachvolleybal dan ook. Of ik het daarom ook leuker vind dan in de zaal? Nee, hoor. Als ik zelf speel, let ik daar niet op.”

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12

Meer berichten
 
CustomHtml_1