Afbeelding

Delftse jeugd aan het struifvogelen en bikkelen voor kerkrestauratie

Algemeen

Editie: Week 9, Jaargang 23 |

René van der Kruit (links) organiseert in september het mega-evenement Schat van Delft.

DELFT – Delft zal in september 2015 in het teken staan van historische sporten en spelen. Met de opbrengsten van het mega-evenement hopen de organisatoren een fikse steen bij te kunnen dragen aan de restauratie van de Nieuw Kerk.

René van der Kruit, één van de drijvende krachten achter het spektakel, is al weken op zoek naar een ludieke invulling van het feest.  “We zijn naarstig op zoek naar de spelen die in vroeger jaren in Delft werden gespeeld. We hebben er inmiddels al een aantal achterhaald. Wat bijvoorbeeld te denken van Struifvogelen, Kolven, Bikkelen en Mastklimmen. De bedoeling van het geheel is dat het een familie-evenement gaat worden, dat ook rendement oplevert voor de Delftse ondernemers. De opbrengst moet volledig ten goede komen aan de restauratie van de kerk.”

Van der Kruit gaat ervan uit dat alle Delftse scholieren en daarnaast ook kinderen uit de buurgemeenten  aan het project gaan deelnemen. “We verwachten dat in totaal achtduizend kinderen, verspreid over vijf dagen, komen spelen. We gaan ervan uit dat de spelen over de hele stad verspreid worden gespeeld. Met name de grote pleinen zullen we als speelgelegenheid gaan inrichten. Daarbij hebben we natuurlijk veel helpende handen nodig die we gaan zoeken bij allerhande instanties. Op de eerste plaats neemt een aantal coördinatoren van mijn evenementenbureau deel. Daarnaast hopen we op studenten van de afdeling Sport en Management van de Haagsche Hogeschool, leerlingen van ROC’s en leerlingen van middelbare scholen die hun maatschappelijke stage gaan invullen. Eigenlijk moet het totale project worden gedragen door heel Delft.”

De inzet van Van der Kruit gaat zich niet beperken tot de restauratie van de Nieuwe Kerk. “Eigenlijk willen we ons gaan inzetten voor de Delftse monumenten in het algemeen. Daarvoor is de stichting ‘De Schat van Delft’ in het leven geroepen. Die stichting gaat op verschillende manieren middelen werven waarmee de Delftse monumenten kunnen worden onderhouden. Het is de bedoeling dat de volledige opbrengst wordt besteed aan het monument. Dat geld dus ook voor de opbrengst van het sport- en spelspektakel. We gaan naarstig op zoek naar sponsoren van het feest. We gaan Delftse ondernemers benaderen, maar ook grote vermogensfondsen, sponsoren en eigenlijk iedereen die geld verdient of zich bezig houdt met de geschiedenis van Delft.  Met hun bijdragen bekostigen we het feest, zodat we met de volledige opbrengsten van het spektakel de restauratie van de kerk kunnen steunen.”

Voor Van der Kruit en zijn evenementenbureau breken drukken tijden aan. “September lijkt nog een heel eind weg, maar de ervaring leert dat zij en de aanloop naar een dergelijk grootschalig gebeuren als zand tussen je vingers wegglijdt.”

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12