Afbeelding

Hoe gaat het met Dick van der Kooij?

sport

Editie: Week 42, Jaargang 22 |

Dick van der Kooij is momenteel trainer van het derde van DSVP en had onlangs de leiding van het RODI Media/DSW Zorgverzekeraar 16-23 elftal. (foto: Roel van Dorsten)

Dick van der Kooij (56) speelde  voor het vlaggenschip van DSVP en boekte daar grote successen

– Heb je altijd voor DSVP gevoetbald?
“Ja, vanaf het moment dat ik oud genoeg was. Ik stond te trappelen van ongeduld. Toen het zover was, kwam ik in een redelijk talentvolle lichting, maar ik ben één van de weinigen die het tot het eerste elftal heeft geschopt. Dat heeft denk ik gedeeltelijk met kwaliteit te maken, maar vooral ook met de liefde voor het spel en het tegenkomen van de juiste mensen.”

– Wat voor voetballer was je?
“Ik omschrijf het altijd als een type-Jan Wouters. Ik was belangrijk voor het evenwicht in het elftal, pakte ballen af, maar kon zeker ook een goede pass geven. Mijn eerste seizoenen in het eerste ging het voetballen ons heel aardig af, maar kwamen we altijd net iets te kort. Op dat moment weten we dat allemaal aan pech, maar later bleek het toch een gebrek aan kwaliteit.”

– En toen kwam Dick Advocaat?
“Ja, toen begon het allemaal te lopen. Ook kwam er met Martin van Domburg een prima keeper aanwaaien. Dick had de gave het maximale uit iedereen te halen. Ik had een speciale band met hem, ook al was ik voor hem niks meer dan de rest. Wel wist hij dat ik geen voorliefde voor hardlopen had. Daarom nam hij me in juli, een maand voor de training begon, mee de duinen in en gingen we samen hardlopen. Gedurende de voorbereiding en het seizoen merkte je dat dat goed geweest was.”

– Hoe snel had je door dat hij het als trainer ver zou schoppen?
“Vanaf de eerste training. Hij dwong zoveel af. Daarbij haalde je het gewoon niet in je hoofd om aan hem te twijfelen. Hij hield alles in de gaten: bekeek tegenstanders, bemoeide zich met ons schoeisel, leerde ons al vroeg het één keer raken aan. Je zag aan alles dat hij uit een profmilieu kwam.”

– Hoe was de sfeer in het elftal?
“Hartstikke goed, daar had leider Arie van Buijtene een aardige vinger in de pap. Maar het was zeker niet zo dat we elk weekend met zijn allen in de kroeg zaten. In het veld deden we echter alles voor elkaar.”

– Wat zijn je mooiste herinneringen aan die tijd?
“Dat had je toen niet echt door, maar het waren echt memorabele tijden. De status die je als ploeg had, was fantastisch. Ik herinner me nog een interview met een speler van DUNO. Hij had het over de wedstrijd van het weekend, maar zei erbij dat hij de wedstrijd van het weekend erna, tegen DSVP, nog liever wilde winnen. Dat kwam doordat we zo lang ongeslagen waren. Iedereen wilde daar iets tegen doen.”

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12