Afbeelding

Overheidsbeleid leidt tot stijgende contributiegelden bij regioclubs, maar blijft het daarbij?

sport

Editie: Week 51, Jaargang 21 |

RKDEO heeft enkele jaren geleden dan wel een prachtig kunstgrasveld gekregen, maar de kostenstijging van ruim 250% is Henk Hoogweg wat te gortig. (foto: Roel van Dorsten)

DELFT – De crisis noopt gemeenten ertoe te bezuinigen. En ‘omdat het uit de lengte of uit de breedte moet komen’ blijven sportverenigingen niet buiten schot. In hoeverre speelt dit probleem bij ons in de regio?

Waar voetbalverenigingen tot voor kort profiteerden van lage veldhuren, wordt steeds duidelijker dat die tijd voorbij is. Daarnaast wordt gekort op subsidies waar verenigingen in het verleden wel op konden rekenen. Verder zullen de kantine-inkomsten van de verenigingen, door het oprekken van de ‘alcohol-gerechtigde’ leeftijd van zestien naar achttien jaar, ook achteruitlopen. Ga er maar aanstaan, als clubbestuurder.

‘DE VELDHUUR STIJGT TUSSEN 2013 EN 2015 MET RUIM 250 PROCENT’
Henk Hoogweg, voorzitter van RKDEO uit Pijnacker-Nootdorp ziet het de ontwikkelingen met lede ogen aan. “De veldhuur bij ons stijgt in de periode tussen 2013 en 2015 met ruim 250%. Dat betekent dat, als we van een gelijkblijvend ledenaantal uitgaan, deze kosten met 46 euro per lid stijgen. In dit cijfer zijn de afzeggingen, die gevolg zijn van de contributieverhoging, nog buiten beschouwing gelaten.”
Collega Peter de Jong van DSVP is ook not amused over het nieuwe beleid. “Er was jarenlang een gentlemens agreement, waarin was afgesproken dat de veldhuur slechts met de inflatiecorrectie zou worden verhoogd. Onderdeel van die deal was dat de verenigingen een aantal werkzaamheden en investeringen voor hun rekening zouden nemen. De plotselinge verandering in dit beleid kwam dus als een verrassing. De veldhuur wordt verdrievoudigd en dat legt extra druk op de vereniging. Wij kunnen begrip opbrengen voor de situatie waarin de gemeente zit, maar niet voor deze manier van handelen. De sportverenigingen zijn met een lijst van tien alternatieve bezuinigingsvoorstellen gekomen en die zijn tot nu toe allemaal van tafel geveegd. Gelukkig gaat de gemeente nu wel met het belangrijkste voorstel aan de slag; hopelijk levert dit wat op.”
De gemeente Delft heeft zich volgens Theo Jansen van D.v.v. Delft ook niet aan eerder gemaakte afspraken gehouden. “Onze vereniging is de enige in Delft met een standaardteam in één van de hogere klassen zonder kunstgrasveld en de Gemeente is, ondanks eerdere toezeggingen, niet bereid een kunstgrasveld aan te leggen. Dat leidt ertoe dat wij voor onze trainingen ruimte bij DVC moeten inhuren. Daarnaast merk je dat er steeds meer van sportverenigingen wordt verwacht: buurthuizen sluiten en er wordt van je verwacht dat je zelf maatschappelijke initiatieven ontwikkelt, zonder dat de gemeente bijspringt. Dat betekent dat de kosten van een vereniging onherroepelijk zullen toenemen.”
In de gemeente Midden-Delfland zijn geen extra bezuinigingen bekendgemaakt die ten laste komen van de sportverenigingen. “Wel zijn er afspraken gemaakt als gevolg van de aanleg van een kunstgrasveld”, vertelt Schipluiden-voorzitter Piet van den Berg. “Deze houden in dat de huren in 2011 zijn vastgesteld. In de drie jaren erna wordt indicering toegepast en wordt een huurverhoging van tien procent doorberekend. In Midden-Delfland is een stichting opgericht die de complexen onderhoudt. Deze verhuurt de complexen aan de verenigingen, zodat er een forse huurverhoging is en de administratieve lasten teniet zijn gedaan. Verder proberen we in het nieuwe beleid op zoek te gaan naar win-win situaties, trachten we zo inventief mogelijk nieuwe inkomstenbronnen aan te boren en kijken we kritisch naar de uitgaven.”


‘DE CONTRIBUTIES ZULLEN ONAFWENDBAAR STIJGEN’
Ook bij DSVP heeft men al bedacht hoe het probleem aangepakt gaat worden: “Wij lossen het probleem op met een contributieverhoging, verhoging van de kantineprijzen en een optimalisering van de exploitatie. Zo heeft FYSIOsmart sinds 1 juli haar praktijk bij DSVP.”
RKDEO heeft ook een andere partij gevonden om onderdak te bieden. “De Kern Buitenschoolse Opvang is in ons clubgebouw gevestigd. Met de opbrengst hiervan wilden we het opleidingstraject van de jeugd versterken, maar dat gaat nu niet door: het grootste deel ervan gaat naar de veldhuur. Daarnaast zullen de contributies onafwendbaar stijgen.”
Delft zoekt de oplossing in het aanhalen van de banden met de Gemeente. “Maar dat is lastig, want afspraken worden voortdurend geannuleerd doordat de beheerplannen niet geactualiseerd zijn. Verder zullen de contributies stijgen en proberen we zo goed en zo kwaad als het gaat onze accommodatie te verhuren. Dat is lastiger dan bij andere clubs, omdat wij geen kunstgrasveld hebben. Op den duur zal dit beleid van de Gemeente een aantal sportverenigingen de nek omdraaien. Misschien is dat wel het beleid van de Gemeente Delft….”
Ook Henk Hoogweg wil nog één ding kwijt: “De politiek heeft de mond vol over dat bewegen voor de jeugd erg belangrijk is en dat verenigingen het cement van de samenleving vormen. Van deze mooie woorden komt in de praktijk erg weinig terecht.”(AdW)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12