Afbeelding

Tijdstraf houdt Stein Posthuma van erepodium EK duathlon

sport

Editie: Week 16, Jaargang 23 |

DELFT – De druiven waren zondag 12 april zuur voor Stein Posthuma (29). De Delftse duatleet lag tijdens het EK sprint duathlon in het Limburgse Horst goed op koers naar eremetaal, maar een tijdstraf gooide roet in het eten.

Door: Dennis van den Berg 

Het EK was een uitgelezen kans voor Stein om zijn kwaliteiten als duatleet op internationaal niveau te tonen. “Het was mijn eerste EK sprint Elite individueel, dus toen het startschot klonk schoot er een flinke golf adrenaline door me heen.” Een duathlon, ook wel run-bike-run genaamd, bestaat uit twee afstanden lopen en een afstand fietsen. In dit geval ging het om 1/8 duathlon: 5 kilometer lopen, 20 kilometer fietsen en tot slot 2,5 kilometer lopen. Stein moest bij de eerste loopafstand tot het uiterste gaan, maar hij wist aan te klampen bij de kopgroep.  Eenmaal op de fiets zag de student Lucht- en Ruimtevaarttechniek aan de TU Delft zijn kans schoon. “Mijn grote kwaliteit ligt bij het fietsen, dus toen ik kans zag om te demarreren en weg te rijden van de kopgroep, ben ik er vol voor gegaan.”
De demarrage leverde Stein een voorsprong van bijna een minuut op. Bij het laatste onderdeel - de run van tweeënhalve kilometer - zouden de andere deelnemers ongetwijfeld op het vinkentouw komen te zitten, maar als Stein eenmaal in zijn ritme zou komen was hij niet ver meer verwijderd van het goud.

Bondscoach
Stein startte twee jaar geleden met triathlon in de Eerste Divisie. Toen hij vorig jaar toetrad tot de Eredivisie triathlon en begon met run-bike-runs, kreeg hij al gauw aansluiting met de nationale top. Na zijn vierde plaats op het NK sprint duathlon kwam hij in contact met meervoudig nationaal kampioen duathlon Armand van der Smissen, tevens bondscoach van de nationale selectie. “Hij heeft me onder zijn vleugels genomen en toegevoegd aan de selectie. Een hele eer, en natuurlijk wil ik graag bewijzen dat ik daar niet voor niets deel van uitmaak. Ik wil dit jaar aantonen dat ik me kan meten met de wereldtop.”

Tijdstraf
Hoewel de voorsprong op zijn achtervolgers een halve minuut was geslonken, lag Stein nog steeds aan kop. “’Dat gaat goed’, dacht ik nog. En toen kreeg ik op zeshonderd meter van de finish een penalty: een tijdstraf voor een fout die ik in de race had gemaakt. Ik moest eigenlijk tien seconden stilstaan, maar het jurylid had mij maar liefst vijftien seconden stilgezet, zo bleek na afloop.” Zijn achtervolgers profiteerden optimaal: Stein werd door vier man ingehaald en kwam uiteindelijk als vijfde over de finishlijn.
Nadat was gebleken dat Stein te lang aan de kant was gehouden, is er vijf seconden van zijn eindtijd afgetrokken. Dat leverde uiteindelijk de vierde plek op: nogal zuur, omdat het goud binnen handbereik was. “Heel jammer, maar ik ben desondanks trots op mijn prestatie. En over twee weken staat de volgende wedstrijd, een grand prix in Frankrijk, alweer op het programma. Hopelijk krijg ik daar opnieuw de gelegenheid om bovenin mee te draaien.”

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12