Marcel de Letter was actief bij meerdere clubs, maar zet na dit seizoen een punt achter zijn trainerscarrière. (Foto: Sabine van Oosten)
Marcel de Letter was actief bij meerdere clubs, maar zet na dit seizoen een punt achter zijn trainerscarrière. (Foto: Sabine van Oosten)

Hoe is het nu met Marcel de Letter?

sport Hoe is het nu met?

Marcel de Letter (55) begon net als zijn broer John op jonge leeftijd met voetballen bij het Delftse DHC. Hij maakte in de senioren de overstap naar DSVP, waar hij mooie tijden beleefde. Als trainer was hij werkzaam bij onder andere DSVP, Wippolder en SEP, maar na dit seizoen zet hij een punt achter zijn trainerscarrière.

Door Frank van der Steen

Hoe ben je ooit begonnen met voetballen?
Ik mocht eigenlijk gewoon achter mijn broer John aan naar DHC. Daar heb ik eigenlijk mijn hele jeugd doorgebracht, ik had een vaste groep vrienden en heb daar echt een geweldige tijd gehad. Vooral de jeugdtoernooien en buitenlandse reisjes zijn me goed bijgebleven, met alle ouders langs de lijn op die klapstoeltjes. Dat was een fantastische tijd.

In de senioren besloot je om naar DSVP te gaan?
Ik wilde graag op zaterdag voetballen en ben daarom naar DSVP gegaan. Bij DSVP begon ik bij Teun van Viegen in de B-selectie, maar na de voorbereiding kwam ik al in de selectie terecht. In het begin mocht ik elke maandag meetrainen met de eerste groep, maar op een gegeven moment kwam ik onder Joop Korevaar in het eerste terecht. Ik heb in totaal 12 jaar in de selectie gespeeld. In mijn eerste seizoen speelde we in de tweede klasse en kan ik me nog goed herinneren dat we bij Leiden uit de periode pakte. Een tijdje daarna scheurde ik mijn kruisband af, waardoor ik tijdens de nacompetitie en de promotie naar de eerste klasse op krukken liep. Het was wel een fantastische tijd, ook omdat Joop Korevaar een mooie man was die je veel vertrouwen gaf. Het jaar daarna scheurde ik mijn andere kruisband en degradeerde we onder Han van der Walle gelijk weer naar de tweede klasse. Ik heb ook nog een tijdje met John samengespeeld!

Toen je stopte met voetballen werd je trainer bij SEP?
Ik was 32 jaar toen ik stopte met voetballen omdat ik eigenlijk overal pijn had. In mijn tijd bij DSVP gaf ik altijd al training aan de jeugdteams die voor ons op het veld stonden, maar ik ben bij SEP begonnen met het training geven van de senioren. Jan Etienne was destijds assistent bij DHC en werd door SEP gevraagd om hoofdtrainer te worden. Uiteindelijk ben ik assistent van Jan geworden en heb ik drie hele leuke jaren gehad! Daarna ben ik op de papieren van voorzitter Hans de Bruijn nog ingestapt bij het eerste.

Toen ben je via DSVP bij Wippolder terechtgekomen?
Ik wilde oefenmeester 2 halen, wat niet bij SEP kon omdat ze in de vierde klasse uitkwamen. Toen ging ik terug naar DSVP, sloot ik aan bij René Wolterman en haalde ik mijn oefenmeester 2. Daarna ben ik drie jaar hoofdtrainer geweest en zijn we met de gouden lichting nog gepromoveerd naar de tweede klasse. Toen ben ik, net als mijn vader en John ooit, naar Wippolder gegaan. Ik ben in totaal acht jaar hoofdtrainer geweest van Wippolder. Hier begon ik met een krappe selectie, maar zijn we uiteindelijk van de vierde naar de tweede klasse opgeklommen. Je voelde toen al maanden van tevoren dat het ging gebeuren en we vierden het echt met de hele club. Dat was erg mooi.

Inmiddels ben je alweer vijf jaar terug bij SEP?
Ik wilde in eerste instantie de dames gaan trainen, maar in 2019 ben ik toch weer hoofdtrainer geworden van de heren van SEP. Inmiddels zit ik in mijn vijfde seizoen en heb ik ervoor gekozen om na dit seizoen te stoppen als voetbaltrainer. Ik voel gewoon dat ik rust nodig heb en mijn hoofd leeg moet maken en kies op dit moment gewoon even voor mijn gezin en werk.